Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Citi raksti

Kā mūsdienu jaucējkrāni ļauj domāt zaļi

© Publicitātes foto

Skandināvija tiek uzskatīta par vienu no arhitektūras un dizaina inovācijas guru. Daudzas lietas, ko esam pārņēmuši, nāk tieši no šī reģiona. Turklāt skandināviem ļoti tuvs ir zaļās domāšanas koncepts, kas pakāpeniski, bet mērķtiecīgi ienāk arī Latvijā - mājokļu funkcionālā virtuvē un vannas istabā. Zviedrijā Gustavsberg un Novus veiktā aptauja atklāj, ka 9 no 10 iedzīvotājiem ir svarīgi, lai jaucējkrāns būtu energoefektīvs un patērētu mazāk ūdens.

Zviedrijā jau četrus gadus darbojas speciāla jaucējkrānu energoefektivitātes marķējuma sistēma, kuras mērķis ir veicināt atbildīgu dabas resursu un vienlaikus ūdens uzsildīšanai izlietotās enerģijas patēriņu. To pārņem arvien vairāk valstis Eiropā. Sistēmas izstrādē Zviedrijā iesaistījās nozares eksperti kā jaucējkrānu ražotāji, piemēram, Gustavsberg, arhitekti, energoefektivitātes eksperti, inženieri un zinātnieki. Visiem kopā tika radīta marķējuma sistēma, ko apstiprina Zviedrijas standartu institūts (Swedish Standards Institute), kas pēc būtības ir ļoti līdzīga sadzīves tehnikas energoefektivitātes sistēmai, kas iedalīta energoefektivitātes klasēs. Izstrādātie testēšanas un sertificēšanas noteikumi izaicina ražotājus izstrādāt jaucējkrānus, kas pēc tā funkcijām ir draudzīgi apkārtējai videi.

Vienlaikus jāuzsver, ka iedzīvotājiem tas nozīmē arī lielāku izmaksu kontroli un ietaupījumu. A klases jaucējkrānu enerģijas veiktspēja nepārsniedz 1,6 kWh, kas ir gandrīz 3 reizes mazāka nekā zemākajai klasifikatorā G klasei.

Dažādu santehnikas ražotāju produktiem pastāv būtiskas atšķirības enerģijas patēriņā. Villeroy&Boch Gustavsberg AB veiktie testi liecina, ka gada laikā, izmantojot ūdens jaucējkrānus ar zemiem energoefektivitātes rādītājiem, tikai virtuves nepieciešamībām patērējam lielu ūdens daudzumu - vidēji 77 m3, no kuriem vidēji 31m3 ir karstais ūdens. Savukārt, energoefektīvi ūdens jaucējkrāni gada laikā patērē aptuveni 46m3 ūdens, no kuriem 18m3 ir karstais ūdens.

Vienlaikus ar zaļo un atbildīgu pret dabas resursiem domāšanu, iedzīvotājiem tā ir iespēja arī samazināt rēķinus. Zviedrijā viena projekta ietvaros kooperatīvs “Uddevallahus” savu māju 267 dzīvokļos virtuvē un vannas istabā uzstādīja Gustavsberg augstākās energoefektivitātes jaucējkrānus. Trīs gados rēķins par patērēto ūdeni iedzīvotājiem samazinājās par 800 tūkstošiem kronu (aptuveni 86 065 eur). To izdevās sasniegt, pateicoties nozīmīgam ūdens patēriņa kritumam.

viedākā darbojas energoefektīvie jaucējkrāni? Galvenais princips, ka tajos ir iestrādātas atjautīgas tehnoloģijas, kas ļauj samazināt ūdens plūsmu un kontrolēt ūdens temperatūru. Piemēram, Gustavsberg ir patentējis ūdens taupīšanas tehnoloģiju. A klases jaucējkrāni Logic un Nautic pamatdarbībā nodrošina noteiktu ūdens plūsmas ātrumu un temperatūru, kas atbilst komforta līmenim. Tādā veidā katru reizi, kad jaucējkrāns tiek darbināts, tas tiek darīts ar noteiktu jaudu un temperatūru, nevis, kā esam pieraduši, uzgriezt uz maksimālajām vai tuvu tām jaudām. Komforta jaudas ļauj samazināt ūdens patēriņu, savukārt komforta temperatūra prasa mazāku energoenerģiju.

Zviedrijā izveidotais energoefektivitātes marķējums ieguvis plašu atsaucību un novērtējumu gan Eiropā, gan pasaulē, turklāt Eiropas Savienības institūcijas izstrādā īpašus noteikumus un turpmākos plānus, lai nākotnē santehnikas ražotāju produkti atbilstu marķējuma sistēmas nosacījumiem. Arī Latvijai tas būtu izaicinājums ieviest šādu energoefektivitātes novērtēšanas sistēmu, kas palīdzētu pircējiem izdarīt savu izvēli atbildīgi pret vidi un tās sniegtajiem dabas resursiem.

Par Villeroy & Boch Gustavsberg AB

Villeroy & Boch Gustavsberg AB ir viens no vadošajiem vannas istabas iekārtu ražotājiem Skandināvijā. Gustavsberg un Villeroy&Boch zīmoli ir apvienoti grupā, vēršot lielu uzmanību uz tādu vannas istabas iekārtu kā tualetes podu, izlietņu, jaucējkrānu un vannu ražošanu. Ziemeļeiropas un Baltijas reģionā Gustavsberg kopumā nodarbina apmēram 400 cilvēku. Tā ir daļa no vācu korporācijas Villeroy & Boch AG, un tādējādi viens no vadošajiem vannas istabas interjera priekšmetu ražotājiem Eiropā. Vairāk uzziniet www.gustavsberg.com.