© Foto no personiskā albuma

Atirau reģions Kazahstānā pazīstams ar savu kultūras bagātību un ekonomisko norišu mozaīku.  Valsts rietumos pie Kaspijas jūras esošais dinamiskais reģions izveidojis un nostiprinājis plašu starptautisko partnerattiecību loku.

Reģions spējis izveidot veiksmīgu saikni starp uzņēmējdarbību un tūrismu, kur savu darbību veic vairāk nekā 1000 uzņēmumu no vairāk nekā 50 valstīm.

Taču Atirau vilinājums sniedzas tālu ārpus reģionā notiekošās komercdarbības. Tas ir kultūras, izglītības un dabas brīnumu gobelēns. Atirau brīnumu noslēpums meklējams reģiona vēsturē, tradīcijās un tikumos. Tieši šo brīnumu dēļ sporta un amatieru tūristi medību un makšķerēšanas ekspedīcijās gūst saviļņojošus un pacilājošus piedzīvojumus. No etnogrāfiskās un ekoloģiskās atpūtas līdz jauniešu tūrismam, - šādu izklaides pieredzes kaleidoskopu piedāvā reģions.

Foto no personiskā albuma

Patīkamie jaunatklāsmes piedzīvojumi var sākties jau pašā Atirau pilsētas sirdī. Interesentiem ir iespējas sākt iepazīt vēstures liecības - kultūras pieminekļus vai arī doties uz dzīvesprieku apliecinošajiem izklaides centriem. Gardēži var baudīt kulinārijas daudzveidību vietējos restorānos. Tie piedāvā plašu reģionālo garšu klāstu. Kultūras dzīves cienītājiem ir iespējas gremdēties kazahu kultūras radošajā centrā, kur katru nedēļu tiek demonstrētas nacionālās tradīcijas.

Dabas cienītājiem īstu baudījumu sniegs Kaspijas jūras piekrastē esošais Akzhajikas dabas rezervāta krāšņums. Dabas rezervāts ir patvērums retām putnu sugām, arī Sarkanajā grāmatā uzskaitītajām. Dodoties pa apmeklētāju maršrutiem “Dabas pasaule” un “Ūdens pasaule”, ir iespējas apbrīnot 292 putnu sugas to dabiskajā biotopā.

Atrodoties reģionā ir vērts apmeklēt arī senās Sarašikas apmetnes. Tās uzskatāmas par vēstures dārgakmeni uz Lielā zīda ceļa Ziemeļu atzara. Apmetņu vēsturiskā nozīme un vilinājums padara šo vietu par reģionālā tūrisma pērli.

Dodoties gar Urālu upi iespējams apmeklēt tādus kūrortus kā Altin Sazan, Baklani un Atamura. Tur viesiem tiek piedāvātas daudzveidīgas aktivitātes, sākot no virvju parkiem līdz jāšanai ar zirgiem. Noteikti ir vērts iepazīt Indera rajona sāls ezera ārstnieciskos brīnumus. Tā ir īstā vieta veselības tūrismam.

Piedzīvojumu meklētāji no visas pasaules parasti atrod paradīzi Žiluiskijas rajonā, Zelta vīra atklāsmes vietā, Akegeršina krīta kalnos un noslēpumainajās Ibankaras alās. Kigača upi Kurmangažinskas apkārtnē piedzīvojumu gardēži parasti izbauda medību un makšķerēšanas priekus. Šis izklaides īpaši iecienījuši ārvalstu tūristi.

Foto no personiskā albuma

Ceļojot pa Atirau, ikviens var kļūt par aculiecinieku tam, kā Kazahstānā uzzied unikālais retais lotosa zieds.

Šo ziedu klāsta skaistumu interesenti bauda no jūlija līdz augusta vidum. Viņi vienprātīgi atzīst, ka tas ir mūžīgais dabīgā veidā augušais dabas skaistums.

Plašāk par Atirau reģiona krāšņumu iespējams uzzināt pārlapojot Atirau reģiona stāstus, foto un video vietnē TikTok un Instagram.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv