© Publicitātes foto

Ziema ir laiks, kad mums ir iespēja palūkoties uz mūsu dārza bagātību ar citām acīm, gan uz to, vai arī rudenī un ziemā mūsu dārzi ir pievilcīgi, paskatīties, kas mūsu dzīvi dara grūtu, kaut kas ir iestādīts zem jumta sniega nokrišanas vietas, vai trūkst kāda zaļuma, vai apgaismojuma, kā arī varbūt mums trūkst ziemas ziedu?

Šodien, 5 Adventes dienā parunāsim par sausajiem ziediem vāzē un kurā stadijā dārzā to būtu jāsagatavo mūsu ziemas buķetei.

Publicitātes foto

Skarainās, kokveida HORTENZIJAS - ja vēlies, lai saglabātu skaistu krāsu un elastību- nogriez tev tīkamajā dekorativitātes stadijā, vislabāk tajā stadijā, kad tās jau nozied, bet nav vēl brūnas; stiebriņa apakšējo daļu drusku saspaidām ar āmuriņu un ieliekam traukā ar šķidrumu: 1 daļa glicerīns, 2 daļas ūdens.

  • Var izmantot tā saucamo ūdens žāvēšanu - ielejam nedaudz vāzē ūdeni un tās lēnām dzerot, paliekot bez ūdens skaisti izžūst.
  • Var vienkārši žāvēt otrādi piesienot stiebru uz augšu, ziedgalva uz zemi.

Protams, var arī izmantot citas žāvēšanas metodes, vai tagad nenogrieztās hortenzijas nogriežam, jā, ir nedaudz neglītas, bet var nokrāsot ar krāsu baloniņu.

Platlapu HORTENZIJAS - griežam tad, kad sāk drusku noziedēt, attīram stumbru no lapām, ieliekam nelielā ūdens daudzumā un izmantojam to metodi, ka ūdens lēnām iztvaiko un skaisti sažūst. Pārāk agri nogrieztas nesanāks izžāvēt.

SALMENES - jāuzmanās, lai nenoņemtu par ātru, kad kātiņš jau sauss, bet ziedu vidiņš mīksts, tās tad sāks pelēt. Parasti sanāk izkaltēt ziedgalvas, jo stiebriņi izžūst, ļoti smalkas un trauslas.

Publicitātes foto

Daudzgadīgās 30 cm augstās dzeltenās salmenes - helichrysum subifolium - griežam, kad ziedi daļēji atvērušies, tai piemīt patīkama smarža.

PELAŠĶIS - lai gan izžūst ne perfekts, tomēr ir skaists, to griež, kad divas trešdaļas ziedu atvērušās.

Publicitātes foto

KASPEDIJAS - griež, kad zieda bumbiņa kļūst dzeltena.

Publicitātes foto

LIMONIJAS - daudzgadīgās limonium tataricum, limonium latifolium - kaltēšanai griež, kad divas trešdaļas zieda atvērušās, pārējās atvērsies žāvēšanas laikā.

Publicitātes foto

PŪKAINĀS ZAĶASTĪTES - kad nobriedušas galviņas.

Publicitātes foto

PAPARDES - griežam pēc pirmajām salnām - tās būs brūnā vai zeltainā krāsā.

Publicitātes foto

EŽZIEDES gatavību pārbauda ar purināšanas metodi, bet noteikti pirms ziedēšanas, var kaltēt, gan uz augšu, gan uz zemi, gan guļus.

MAZĀS NEĻĶĪTES - dianthus, kuras saglabā smaržu un ir ļoti interesants akcents, iesaku!

Publicitātes foto

EHINĀCIJAS - var izmatot laikā, kad jau noziedējušas, bet ir skaisti to izkaltēt ziedēšanas stadijā saglabājot ziedlapiņas.

Vesela virkne sauso ziedu mūs pavisam nepārsteidz, jo nav grūti uzminēt, kad tās nogriezt.

  • GRAUDZĀLES - miskantes un visas, visas, kuras priecē ar skarām, arī lielo trīseni, arī viengadīgo, ļoti dekoratīvo Itālijas sāreni griežam, kad tā ir pilnībā attīstījusies - liekam vāzē vai kaltē pakarinot.

Publicitātes foto

  • Magones pogaļas, lavandas, salvijas, zilodzes.

Publicitātes foto

Kādā intervijā Alise Grieziņa, kura Vecpiebalgā nodarbojas ar lavandu audzēšanu, sausziežu un citu augu kaltēšanu, stāstīja, ka varot izkaltēt gandrīz visu, izņemot tulpes un gladiolas. Īsti receptes neesot, bet jāveido sava pieredze.

Skaistas esot pujenes, kā mazas rozītes, viengadīgās miltainās salvijas- salvia farinacea, ludviga vērmele - artemisia ludoviciana, pat čīkstenes izskatoties kā mazs brokolītis.

Publicitātes foto

  • Labi ir atrast ne pārāk saulainu žāvēšanas vietu, vēlams vēdināmu un vienā žāvēšanas pušķītī nesalikt par daudz, pirms tam tomēr attīrīt no lapām.
  • Griezt drīkst tikai sausā laikā, pat rīta stundā augi ir pa mitru, labāk ap diviem trijiem dienā.
  • Žāvēšana vidēji aizņem nedēļu līdz divām.
  • Parasti žāvē otrādi, bet, piemēram, cinnijas, ar ziedgalvām uz augšu.

Iedvesma ziemas buķetei

Šis stāsts ir mazai iedvesmai ziemas buķetei ar žāvēšanas metodi, bet, protams, ir arī citas žāvēšanas metodes, ja vēlamies ziedus izmantot rokdarbos, piemēram, kad vēlos saglabāt neaizmirstulītes (bruneras) silikona rokdarbiem, rotām utt. lasām TIKAI SAUSUS ziedus.

Publicitātes foto

  1. No manas bērnības zināmā metode: nospiež herbāriju starp grāmatas lapām, ziedus sakārtojot uz pusēm salocītā lapā, lai nesabojātu grāmatu, biezākus ziedus var ielikt starp kosmētikas vates plāksnītēm. Liek zem smaguma. Jārēķinās, ka krāsa tomēr mainīsies. Rozā ziedi pārtop zilgani.
  2. Mannu ieber kartona kastītē, izlīdzina, ziediņus sakārto rindiņās un viegli noklāj ar mannas otru kārtu pilnīgi noklājot, tad var ievietot nākamo kārtu un tā līdz kastītes augšai, noliek siltā vietā. Mannas vietā citi lieto sāli vai smiltis. Šī metode nodrošina auga formas saglabāšanu. Mana favorīte rokdarbiem.
  3. Var starp salvetītēm ievietot ziedu un gludināt, bet šī metode parasti tomēr liek vilties, paliek brūni.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv