© Foto: pixabay.com

Šogad dabas draugi Putnu dienās īpaši aicināti pievērst uzmanību balto stārķu ligzdvietām, jo šogad Latvijā norisinās 8.Starptautiskā baltā stārķa ligzdu uzskaite.

Tas ir pasākums, kas notiek reizi desmit gados ar mērķi sekot baltā stārķa ligzdojošās populācijas un ligzdošanas sekmju pārmaiņām Latvijā, skaidrot to cēloņus, sekot ligzdu novietojuma un pamatu pārmaiņām.

Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) virsvadībā daudzviet Latvijā norisinājās "Putnu dienas 2024", aģentūru LETA informē LOB komunikācijas speciāliste Kitija Balcare.

Programmā paredzēti vairāk nekā 40 pasākumi, putnu vērošanas pārgājieni, putnu būrīšu darbnīcas, izglītojošas nodarbības un citas tematiskas aktivitātes.

Biedrība aicina ne vien vērot putnus, bet arī ziņot par saviem novērojumiem. Putnu novērojumus ikviens aicināts reģistrēt dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē "Dabasdati.lv".

Pareiza putnu būrīša izgatavošana

Būris mājas strazdam / Foto: LOB

Būtiskākie ieteikumi putniem piemērota un droša būra izgatavošanā, ir šādi, vēsta informācija Latvijas Ornitoloģijas biedrības mājas lapā.

1.Nedrīkst būt gluda, noēvelēta būra priekšējās sieniņas iekšpuse. Ja būra sieniņa ir pārāk slidena, jaunie putni var nesasniegt skreju, netikt ārā no būra un aiziet tā iekšienē bojā.

2.Sēžampuļķītis pie skrejas ir lieks. Ja būrim ir šāds “puļķītis”, tas apdraud putnu mazuļus, jo ļauj lielākiem putniem piekļūt būra iemītniekiem. Būrīša iemītniekam iekļūšanai būrī šāds puļķītis nav vajadzīgs.

3.Būra dēļiem jābūt vismaz divu centimetru biezumā. Tas nodrošinās piemērotu mikroklimatu putniem - pasargās no nosalšanas agros pavasara rītos un no pārkaršanas saulē.

4.Grīda jāpienaglo starp sieniņām. Tas pasargās būri no piesūkšanās ar lietus ūdeni un ātras satrunēšanas, kas var apdraudēt ligzdu arī putnu ligzdošanas laikā, jo grīda var izkrist no būra pat ligzdošanas laikā.

5.Mazākiem būrīšiem drošībai vēlams šaurs “gaitenis” pirms skrejas. Pasargājot putnus no plēsējiem, mazajiem jeb zīlīšu būrīšiem ieteicams izveidot pirms skrejas šauru, vismaz sešus centimetrus garu “gaiteni”, ko veido jumtiņa pārlaidums kopā ar zem skrejas pienaglotu vajadzīgā garuma dēlīti.

6.Būrītim jābūt atveramam, lai to varētu iztīrīt. Sīkie dobumperētāji, izņemot mājas strazdus, ligzdu būvē pa virsu iepriekšējai ligzdai un pēc vairākām reizēm būrītī vairs nav vietas jaunai ligzdai.

Papildu informācija par putniem piemērotu un drošu būrīšu izgatavošanu, kā arī būrīšu rasējumi un instrukcijas pieejamas Latvijas Ornitoloģijas biedrības nternetvietnē: www.lob.lv/noderigi/putnu-burisi.

Foto: LOB

Putni Latvijā izzūd

Putni Latvijā izzūd - par to ornitologi ceļ trauksmi jau labu laiku. Drūmi, bet tas ir labs iemesls doties viņus vērot, kamēr tas vēl ir salīdzinoši viegli. Tas ir arī svarīgs iemesls viņus iepazīt labāk un aizsargāt viņu mājvietas dabā!
Pievienojies kādam no #Putnudienas2024 pasākumiem visā Latvijā! Varbūt kaut kas notiek pavisam tuvu tavām mājām? Pasākumu saraksts: https://www.putnudienas.lv/lv/pasakumu-kalendars/

Publicitātes foto

Putnu dienu sākums

Putnu dienas aizsāktas teju pirms gadsimta, kad 1928.gada pavasarī Mežu dienās tika organizēta putnu būrīšu izvietošanas akcija.

Ar laiku pasākumi notika visās Latvijas virsmežniecībās un piesaistīja lielu skolēnu un jauniešu interesi un līdzdalību. Padomju gados tika pārņemta tradīcija rīkot atsevišķas pavasara Putnu dienas, kuras veltītas savvaļas putnu iepazīšanai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv