© Foto: pixabay.com

Viena no būtiskām sastāvdaļām, kas palīdz uzlabot ēdienu garšu, ir olīveļļa. Sastāvdaļa ir ļoti daudzpusīga, un ir daudz veidu, kā baudīt olīveļļu ar iecienītākajiem ēdieniem.

To var izmantot kā cepamo eļļu vai kā daļu no receptes, lai apvienotu noteiktu ēdienu veidu garšas un garšvielas, piemēram, saldos un sāļos ēdienus. Faktiski tai ir arī daudzas veselību veicinošas īpašības, tāpēc to var bagātīgi lietojot ēdiena gatavošanā. Kā uzlabot olīveļļas garšu lasiet šeit.

Kā lietot olīveļļu

Foto: pixabay.com

Olīveļļu var izmantot termiski neapstrādātu vai vārīt zemā vai vidējā temperatūrā, jo augstāks karstums var iznīcināt tajā esošos veselīgos savienojumus. Turklāt, karsējot olīveļļu augstākā temperatūrā, tā var zaudēt garšu, tādējādi sabojājot ēdienu. Tāpēc cepšanā labāk ir izmantot rafinētas eļļas.

Olīveļļu var pievienot, lai padarītu ēdienu dziļāku un ar konsistenci, uzlabojot garšu un līdzsvarojot garšvielas. Turklāt olīveļļa neitralizē citu sastāvdaļu, piemēram, citronu sulas, etiķa, tomātu un vīna, skābumu.

Veidi, kā baudīt olīveļļu ar iecienītākajiem ēdieniem

Sāļiem ēdieniem

Foto: pixabay.com

Var izmantot eļļu dažādiem dārzeņiem un makaronu ēdieniem, vai arī pievienotu salātu mērcei vai vienkārši pārslacītu salātus. Pasniedzot ceptus kartupeļus vai kartupeļu biezeni, var izmantot eļļu kā sviesta aizstājēju. Var sajaukt olīveļļu ar grauzdētiem ķiplokiem un pievienot vārītiem kartupeļiem, lai uzlabotu garšu.

Ja vēlas pagatavot gardu uzkodu, var paņemt bagetes šķēles un apziest tās ar svaigu ķiploku pirms apslaka ar olīveļļu. Lieliski ir tas, ka recepte prasīs tikai dažas minūtes — lieliski piemērota, ja vienmēr steidzaties.

Dipiem un mērcēm

Foto: pixabay.com

Mērču un dipu patavošanas beigās var pieliet nedaudz olīveļļas, lai iegūtu vairāk garšas. Var to izmantot kā veselīgu alternatīvu sviestam vai margarīnam un smērēt uz maizes. Lai uzlabotu garšu, pievienojiet balzamiko etiķi, lai iegūtu lielāku garšas buķeti.

Ja vēlaties uzlabot savu mērci, izmantojiet virtuves kombainu un sajauciet olīveļļu, ķiplokus, vārītas baltās pupiņas un dažus garšaugus pēc jūsu izvēles.

Var arī sajaukt eļļu ar mērcēm un marinādēm sāļiem ēdieniem, kas ietver dārzeņus, zivis un citu gaļu. Ja vēlaties uzlabot savu mērci, sastāvā var iekļaut olīveļļu. Ir svarīgi eļļu apvienot ar citiem elementiem, tāpēc vajadzētu to pareizi saputot vai iepriekš savienot ar citām šķidrajām sastāvdaļām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv