© Ģirts Ozoliņš/MN

Īpaši nozīmīga diena 23. aprīlī bija Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), kas savas 102. gadadienas svētku rītā atklāja Latvijas Olimpiešu sienu.

Šā gada 23. aprīlis ir vēstures grāmatā ierakstīts. (No kreisās: Ritvars Suharevs, Juris Zīvarts, Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē - Gunēna, Jānis Buks un Agate Rašmane) / Ģirts Ozoliņš/MN

LOK prezidents Jānis Buks uzrunā teica: “Šodien mēs turpinām iesākto ceļu, bet ar jaunu uzrāvienu. Šis ir kārtējais solis, lai mēs ar savu dalību gatavotos Parīzes Olimpiskajām spēlēm, lai mūsu Latvijas komanda būtu vislabākajā sastāvā un būtu visspēcīgākie.

Jānis Buks svinīgi sveica Olimpisko komiteju un tos sportistus, kas ir izcīnījuši ceļa zīmes uz Parīzi / Ģirts Ozoliņš/MN

Tas arī ir mūsu virsuzdevums un cēlais mērķis, uz ko mēs virzāmies, lai komanda sastāvētu no spilgtām, individuālām zvaigznēm un sasniegtu labākos rezultātus, un lai mums visiem būtu liels lepnums.

Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē - Gunēna, kas bija pasākuma goda viese, no sirds sveica Latvijas sportistus, sakot, ka lepojas: “Mēs esam laimīgi par Parīzes Olimpiādi, jo tā ļaus pārbaudīt izcilāko sportistu spējas un sagatavotību.

Līdz Parīzes Olimpiādei ir atlikušas 94 dienas. Varu atklāt, ka šīs būs vienas no modernākajām spēlēm vēsturē, jo Francija domā par dažādiem aspektiem - gan par to, ka šīs spēles ir dzimumu vienlīdzīgākās, gan arī par dažādu drošības jautājumu risināšanu.

Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē - Gunēna atklāja, ka lepojas ar Latvijas sportistiem / Ģirts Ozoliņš/MN

Lepojos, ka Latvijā ir sportisti, kas ir kvalificējušies, un ceru, ka sportistu skaits tikai palielināsies, lai pārstāvētu savu valsti Parīzē.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta pienākumu izpildītājs Juris Zīvarts sportistiem novēlēja izturību:

Atklājot Olimpiešu sienu, man ir divejādas sajūtas. Vēlos novēlēt sportistiem izturību, veiksmi, bet tajā pašā laikā novēlu arī mieru, sapratni un domāt tikai par savu mērķi. Lai olimpiādē nekas netraucē.

Juris Zīvarts uz pasākumu ieradās ar dāvanām, kā arī sportistiem novēlēja izturību, veiksmi un mieru / Ģirts Ozoliņš/MN

Ticu, ka latvieši atbalstīs savus sportistus, tāpēc novēlu virzīties uz mērķi. Un tie, kas vēl nav kvalificējušies, tiem es novēlu veiksmi. Domāju, ka mums šogad būs ļoti patīkama un skaista vasara.”

Šāvēja Agate Rašmane un svarcēlājs Ritvars Suharevs ir tie sportisti, kas savu ceļa zīmi uz Parīzi jau ir izcīnījuši. Abiem bija iespēja ierasties klātienē, lai atklātu Parīzes Olimpisko spēļu Olimpiešu sienu, savus portretus papildinot ar autogrāfiem.

Šāvēja Agate Rašmane / Ģirts Ozoliņš/MN

Pēc svinīgās sienas atklāšanas Agate Rašmane īsā sarunā atklāja par gatavošanos:

Man ir ļoti liels prieks, ka mani uzaicināja piedalīties un atklāt Olimpiešu sienu. Prieks redzēt tos, kas jau ir Latvijas komandā un gaidu jaunus sportistus.

Es kvalificējos 2023. gada augustā, tāpēc mums ar treneri ir bijis gana daudz laika, lai mierīgi turpinātu gatavoties Olimpiādei. Maijā piedalīšos arī Pasaules kausa posmos un Eiropas čempionātā, tāpēc turpinām gatavoties un darbojamies.

Šīs būs sportistes otrās Olimpiskās spēles, kas tiks aizvadītas Parīzē / Ģirts Ozoliņš/MN

Atklāti sakot, ir iestājies zināms miers, jo esmu tikusi uz Olimpiādi, taču ik pa laikam man ir sev jāatgādina, kas ir mērķis un motivācija treniņos.

Man ir pieredze arī Tokijas Olimpiskajās spēlēs, tāpēc Parīzes Olimpiskās spēles mani vairs neuztrauc.”

Svarcēlājs Ritvars Suharevs neslēpj savu aizkustinājumu / Ģirts Ozoliņš/MN

Arī svarcēlājs Ritvars Suharevs pēc sienas atklāšanas sarunas laikā neslēpa savu aizkustinājumu, kā arī pārdzīvojumu par savu draugu, kas viņam ir kā brālis.

Mēs, sportisti, visi viens par otru pārdzīvojam, kā arī vienmēr esam viens otru motivējuši. Uzzinot, ka Artūrs Plēsnieks nedosies uz Parīzi, sirds lūza, asaras bira ne tikai viņam, bet arī man. Vēl tagad tam neticu.

Sportists sniedz autogrāfu / Ģirts Ozoliņš/MN

Sports ir nežēlīgs, tāpēc mans mērķis ir uzrādīt vislabāko rezultātu Parīzē. Atvest kādu medaļu Arčiņam un pārējiem, kas diemžēl nekvalificējās Olimpiskajām spēlēm. Vēlos viņiem atvest prieku. Tagad viss būs uz maniem pleciem.

Kad es kvalificējos, man akmens no sirds novēlās. Un tagad mierīgi var gatavoties, jo zinu, uz ko es eju. Iepriekš neziņa - tiks vai netiks - radīja depresīvas domas. Tagad ir iestājies zināms miers. Uz Parīzi nebraukšu kā tūrists, kurš atpūšas aiz Latvijas robežas. Mērķis ir zināms.

Sportisti bija vienīgie no kvalificētajiem, kas varēja ierasties klātienē uz pasākumu / Ģirts Ozoliņš/MN

Mans treneris Eduards Andruškēvičs ir gluži tēva vietā, viņš mani no 13 gadu vecuma sāka audzināt. Rūpējas ne tikai par treniņiem, bet arī par manu veselību. Tieši viņš bija tas, kurš mudināja mani pabeigt vidusskolu, jo es pats vēlējos pēc 9. klases doties sporta virzienā un skolā vairāk nemācīties. Arī pēc Parīzes treneris mudina mani stāties universitātē.

Es ļoti mīlu savu treneri. Viņš ir viens no maniem labākajiem cilvēkiem dzīvē. Pārceļoties 13 gadu vecumā no Dobeles uz Ventspili, attīstot sportista karjeru tur, man blakus nebija ģimenes, bet bija treneris. Arī Artūrs vienmēr ir bijis kā brālis. Es to novērtēju.

Latvieši vēl veiksmi tiem sportistiem, kam tikai vēl priekšā kvalifikācija uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm / Ģirts Ozoliņš/MN

Organizatori atklāj, ka laika gaitā visi sportisti, kas piedalīsies Parīzes Olimpiskajās spēlēs tiks aicināti viesoties Latvijas Olimpiskās komitejas telpās un parakstīt savus portretus. Tāpat arī visas vietas, kurām šobrīd vēl nav konkrētu sportistu attēli, tiks aizvietotas ar sportistiem, kuri dosies uz Parīzi.

Kā jau dzimšanas dienās pienākas, svētku torte bija klāt / Ģirts Ozoliņš/MN

Zināmi uzvārdi, kas no Latvijas piedalīsies Parīzes Olimpiskajās spēlēs

  • Kā pirmā, 2023. gadā, Parīzes Olimpiskajām spēlēm kvalificējās šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā, kura treniņprocesu šobrīd aizvada Portugālē un aizvadītajā nedēļas nogalē Ķīnā notiekošajā Dimanta līgā uzrādīja otro labāko rezultātu.
  • Spēlēm kvalificējusies, jau pieminētā, Agate Rašmane, kura pārstāvēs Latviju ložu šaušanā ar pistoli 10 metru un 25 metru disciplīnās.
  • Riteņbraukšanā ir izcīnītas divas kvotas, vienu šosejas riteņbraukšanā Pasaules čempionātā sieviešu konkurencē izcīnīja Anastasija Karbonāri, kura šobrīd uzturas Itālijā. Savukārt vīriešu konkurencē kvota ir izcīnīta pēc Nāciju ranga un konkrēts sportists tiks paziņots jūnijā pēc Riteņbraukšanas federācijas iekšējiem kritērijiem.
  • Jāšanas sportā Kristaps Neretnieks kopā ar zirgu Palladium KJV kvalificējies Parīzes Olimpiskajām spēlēm konkūra disciplīnā. Kristaps Neretnieks kopā ar zirgu šobrīd atrodas Polijā un no turienes dodas uz dažādām sacensībām.
  • Ritvars Suharevs aprīlī Taizemē Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja sesto vietu svara kategorijā līdz 73 kilogramiem, un aprēķini liecina, ka R. Suharevs ir nodrošinājis biļeti uz Parīzes Olimpiskajām spēlēm. Reitings noslēdzas 28. aprīlī, tomēr vairs nav nevienas sacensības, kurās sportistu vieta reitingā varētu mainīties.
  • aprīlī Parīzes Olimpiskajām spēlēm kvalificējās Latvijas 3x3 vīriešu basketbola izlase, kura pirmajā Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Honkongā izcīnīja uzvaru, līdz ar to - arī ceļazīmi uz Parīzi. Komandas sastāvs ar vārdiem un uzvārdiem tiks izziņots vēlāk, šobrīd uz sienas attēlota sporta veida piktogramma simbolizējot komandai kvotu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv