© Publicitātes foto

Uzrakstīt par tēti ir grūti. Tas ir kā rakstīt par gaisu vai sauli. Tētis ir cilvēks, bez kura mūs šeit un tagad nebūtu. Pat ja dzīves laikā ir kaut kas nogājis greizi un ceļi ir šķīrušies, tas nemazina tēta lomu.

Tētis ir mūsu sākums un, lai arī kas būtu pieredzēts, šoreiz par tētiem tikai to labāko. Filozofiskā rakursā raugoties - mēs, bērni, esam tētu mīlestības sēklas.

Publicitātes foto

Daudziem no mums tēti ir bijuši pirmie skolotāji - tie, kas iemācīja sasiet kurpju auklas vai vēlāk mašīnai nomainīt eļļu. Viņi mums ir blakus, kad vajag plecu, uz kura paraudāt, vai roka, kura palīdzēs piecelties. Man tētis ir cilvēks, kas iemācīja "neķert kreņķi par niekiem".

Kas ir Tēva diena?

Publicitātes foto

Tēva diena pirmo reizi tika svinēta 1910.gadā Amerikas Savienotajās Valstīs, lai pievērstu uzmanību tēva lomai bērnu audzināšanā. Gadsimta laikā šie svētki iemantojuši nozīmīgu vietu pasaulē - tos svin visos kontinentos neatkarīgi no rases piederības un reliģiskās pārliecības. Svētkus svin 135 valstīs, atšķiras tikai datumi. Latvijā Tēva diena tika ieviesta tikai pēc 99 gadiem - 2009. gadā, un tā tiek svinēta septembra otrajā svētdienā. Un par to mums jāpateicas toreizējam Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministram Ainaram Baštikam.

Ko tētim uzdāvināt?

Tā kā Latvijā tētus sveicam septembra sākumā, tas paver lielisku iespēju uzdāvināt tētiem nelielu ģimenes ceļojumu uz kādu līdz šim nepieredzētu pilsētu vai dabas taku, kopīgi ieturēt pusdienas, pavērot gājputnu kāšus vai aizbraukt uz copi vai sēnēs. Vakarā ļaujiet tētim izvēlēties viņa mīļākās bērnības vai jaunības filmas. Viņam beidzot būs iespēja tās atkal noskatīties, turklāt kopā ar ģimeni. Šī var arī kļūt par vienkāršu tradīciju jebkuriem svētkiem.

Publicitātes foto

Ja tētis ir gados un viņa ikdienā ir mājās, tad lieliska ideja ir pagatavot viņam pusdienās viņa mīļāko ēdienu vai to, ko viņš jums, maziem bērniem reiz pats gatavoja - debesmannu vai kāpostu tīteņus (tas atkal no manām bērnības atmiņām). Savukārt, ja nedzīvojat kopā vai pašlaik atrodaties tālu prom viens no otra, ir pietiekami daudz iespēju svētkus nosvinēt kopā. Pēc divām karantīnā pavadītām Tēvu dienā, ir radušās neskaitāmi daudz ideju svētku svinēšanai attālināti. Un tas ir pavisam vienkārši - pasūtiet vai pagatavojiet savus mīļākos ēdienus un pazvaniet viens otram Zoom vai MsTeams.

Publicitātes foto

Tēvu dienas pasākumi

Daudzviet Latvijā notiek Tēvu dienai veltīti koncerti. Piemēram, Liepājas muzeja dārzā (Kūrmājas ielā 5) pēcpusdienā notiks Tēva dienas koncerts, kur uz skatuves koncertēs tēvi ar saviem bērniem. Vienlaikus Liepājas muzejā ģimenes aicinātas piedalīties mākslinieces Elitas Patmalnieces zīmēšanas meistardarbnīcā, kā arī bez maksas apmeklēt izstādi “Mirklis pirms. Kāzu tērpi 19. gs. sākums - 20. gs. otrā puse” - par kuru jau minēju citā rakstā.

Publicitātes foto

Savukārt Rīgā notiks desmitais Tēva dienas gājiens un festivāls. Svinīgais un ģimeniskais gājiens ar saukli “Lepns, ka esmu tētis” sāksies plkst. 12.00 no Brīvības pieminekļa un noslēgsies Vērmanes dārzā, kur festivāla gaisotnē turpināsies dienas garumā. Vērmanes dārzā uzstāsies “Capoeira Latvia”- brazīliešu nacionālās cīņas māksla skola ar paraugdemonstrējumiem, Veizāna deju skola. Koncertā uzstāsies mūziķis Ansis Klintsons un divas mūzikas grupas - “ZemeDunn” ar Nilu Īli un “Dzelzs vilks”, pūtīs un bungos godalgotais LR Zemessardzes orķestris. Pasākums apmeklējams bez maksas.

Publicitātes foto

Vēl viens tematisks un uzrunājošs pasākums notiks Ģertrūdes ielas teātrī. Tēvu dienā ar izrādi “Tētis” pēc Kārļa Vērdiņa dzejas motīviem savu sezonu sāks teātra apvienība “Istabas teātris”, kas rada un rāda izrādes bērniem un jauniešiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv