© Publicitātes foto

Daudziem no mums Helovīns ir kļuvuši par gaidītiem svētkiem. Kaut literāri mēs šajā laikā “uzvarām savus dēmonus” – praktiski tie pārvēršas par māju dekorēšanu – par tērpšanos masku tērpos, par saldumu dāļāšanu un filmu skatīšanos.

Piedāvāju filmu izlasi, kur sev ko tīkamu atradīs visu kino žanru cienītāji, pat neglābjami romantiķi.

Kāpēc filmas?

Filmām ir unikāls spēks, kas mūs aizved uz vietām, kas ir ārpus mūsu visdrosmīgākās iztēles - no 2009. gada 3D animācijas filmas “Korelaina” (“Coraline”, režisors Henrijs Seliks) citādās pasaules līdz traka zinātnieka laboratorijai vai viltīga noziedznieka pagrabam. Bet vai tad tas nav Helovīna mērķis: aptvert pārdabisko, dīvaino un spokaino?

Helovinu filmu tops

“Mēs”. Us (2019)

Publicitātes foto

Filma stāsta par ģimeni, kuras brīvdienas pludmalē pārvēršas par haosu, kad viņus sāk terorizēt viņu dubultnieki. Filma tiek uzskatīta par vienu no 21. gadsimta labākajām šausmu filmām.

“Kāds klauvē pie būdas”. Knock at the Cabin (2023)

Publicitātes foto

Filma stāsta par ģimeni, kuru sagūsta četri svešinieki, pieprasot viņiem upurēt kādu no savējiem, lai novērstu apokalipsi.

“Līķa līgava”. Corpse Bride (2005)

Publicitātes foto

Tima Bērtona klasika. Stop motion stilā veidota animācijas filma, kurā romantisks puisis salaulājas ar mirušu meiteni.

“Rozmarijas mazulis”. Rosemary’s Baby (1968)

Publicitātes foto

Romāna Polaņska filma, kurā galveno lomu spēlē Mia Farova. Tas ir stāsts par grūtnieci, kurai ir aizdomas, ka viņas kaimiņi ir sātaniskā kulta pārstāvji.

“Intervija ar vampīru: vampīru hronikas”. Interview With the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)

Publicitātes foto

Šajā aizraujošajā filmā galvenajās lomās ir Toms Krūzs, Breds Pits, Kristians Sleiters un 11 gadus vecā Kirstena Dansta. Vampīri izstāsta savu dzīves stāstu, kurā ietilpst mīlestība, nodevība, vientulība un bads.

“Nāve kļūst par viņu”. Death Becomes Her (1992)

Publicitātes foto

Goldija Hona un Merila Strīpa ir sāncenses, kuras atrod mūžīgās jaunības noslēpumu. Zvaigžņu aktieru sastāvu papildina Brūss Viliss un Izabella Rosellini.

“Jātnieks bez galvas”. Sleepy Hollow (1999)

Publicitātes foto

Šausmu filma, kuras režisors ir Tims Bērtons. Galvenās lomas atveido Džonijs Deps, Kristīna Riči. Filmas sižets notiek 1799. gadā, kad policists Ičabods Kreins dodas uz ciematu Ņujorkas štatā. Viņa mērķis ir izmeklēt trīs slepkavības, kurās par aizdomās turamo uzskata leģendāro jātnieku bez galvas.

“Nosferatu”. Nosferatu (1929)

Publicitātes foto

Vai 1929. gada šausmu filma joprojām var noturēt skatītāju uzmanību gandrīz 100 gadus vēlāk? Paskatieties uz baiso būtni, kuru lieliski iemieso aktieris Makss Šreks, un atbilde būs pārliecinošs “jā!”.

“Psiho”. Psycho (1960)

Publicitātes foto

Hičkoka klasika. Visu psiholoģisko šausmu filmu esence. Filma ir par sekretāri, kas nozagusi savam darba devējam 40 tūkstošus dolāru un vēlāk tiek nogalināta viesnīcā, kur dzīvo tikai tās īpašnieks.

“Mirdzums”. The Shining (1980)

Publicitātes foto

Filma, ko producējis un režisējis Stenlijs Kubriks. Tā ir veidota pēc Stīvena Kinga 1977. gada romāna ar tādu pašu nosaukumu un tajā galveno lomu spēlē Džeks Nikolsons. Nikolsons atveido Džeku Torensu, rakstnieku un alkoholiķi, kurš atveseļojas un pieņem jaunu amatu kā nomaļas viesnīcas uzraugs ziemas sezonās, kad vienīgie ēkas iemītnieki ir galvenā varoņa ģimenes locekļi.

“Sestais prāts”. The Sixth Sense (1999)

Publicitātes foto

Filma ir stāsts par mazu bērnu (attēlo Heilijs Džoels Osments), kas spēj redzēt un sarunāties ar mirušajiem, un viņa psihologu (attēlo Brūss Viliss).

“Brema Stokera Drakula”. Bram Stoker's Dracula (1992)

Publicitātes foto

Gotiska šausmu filma, kuras režisors ir Frānsiss Fords Kopola. Filmā galvenās lomas atveido Gērijs Oldmens, Vinona Raidere, Entonijs Hopkinss un Kiānu Rīvss.

“28 dienas vēlāk”. 28 Days Later (2002)

Publicitātes foto

Filmā aktīvistu grupa atbrīvo inficētu pērtiķi no laboratorijas. Pērtiķis iekož vienam grupas dalībniekam un inficē viņu ar agresivitātes vīrusu, kas vienā mirklī spēj pārvērst cilvēku nežēlīgā mironī. Tā sākas epidēmija, kas drīz pārņem visu Lielbritāniju. 28 dienas vēlāk filmas galvenais varonis pamostas no komas izpostītajā Londonā. Pierādījums tam, ka digitālā laikmeta pirmsākumi un zombiju apokalipses iet lieliski kopā. Denija Boila episkais portretējums ar Kilianu Merfiju galvenajā lomā.

“Muša”. The Fly (1986)

Publicitātes foto

Filma stāsta par zinātnieku, kurš neveiksmīgā eksperimenta dēļ sācis pārvērsties par puscilvēku pusmušu. Džefa Goldbluma daiļrunīgais ģenētiski modificētā zinātnieka sniegums, kā arī Džīnas Deivisas kā žurnālistes spēle, veido lielisku tandēmu. Tā neapšaubāmi ir Deivida Kronenberga viena no izcilākajām filmām.

“Mehāniskais apelsīns”. A Clockwork Orange (1971)

Publicitātes foto

Filmas sižeta pamatā ir galvenā varoņa Aleksa un viņas bandas ikdienas aktivitātes nākotnes Anglijā. Alekss ir harizmātisks un psihopātisks bandas vadonis, kura dzīves galvenās baudas un izpriecas ir klasiskā mūzika. Tās režisors, scenārists un producents ir Stenlijs Kubriks.

“Delikateses”. Delicatessen (1991)

Publicitātes foto

Filma ir Francijas zinātniskās fantastikas melnā komēdija, kuras režisori ir Žans Pjērs Ženē un Marks Karo (tie paši, kas pēc pāris gadiem radīja apburošo “Amēliju”). Filmas darbība norisinās postapokaliptiskā daudzdzīvokļu ēkā, kur tās saimnieks izmanto cilvēka gaļu, lai pabarotu iedzīvotājus.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv