© Publicitātes foto

Māksla ir laba dvēselei, jo tā atgādina, ka tā mums katram ir. Ceļojot, vienmēr cenšos apmeklēt attiecīgās pilsētas muzeju vai kādu labu mākslas galeriju tieši šā iemesla dēļ.

Jāpiebilst gan, ka šādi pastāv zināms risks un pārsteiguma moments, jo ceļojums ir ieplānots, taču kāda vērtīga izstāde var notikt citos datumos. Te nu būs ieteikums - saplānot savu ceļojumu, ņemot vērā izstāžu norises laikus, lai var apmierināt abas vēlmes - apskatīt pašu galamērķi un redzēt mākslu.

Biennale Arte 2024

Venēcija, Itālija, no 20.04. līdz 24.11.2024

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Venēcijas mākslas biennāle ir gaidītākais notikums mākslas pasaulē, katru otro gadu. Šī ir vienreizēja iespēja apskatīt ārkārtīgi lielu un plašu pasaules mākslinieku veikumu un arī pašu Venēciju - izstāde tiek veidota kā atsevišķu valstu un mākslinieku “paviljoni”, kur katram atvēlēta kāda noteikta telpa, izstāžu zāle vai pat vesels palazzo.

Līdz ar to šis ir tas laika periods, kad Venēcija burtiskā nozīmē ir piepildīta ar mākslu. Lai neapjuktu un ļautu sev kādu brīdi arī visu redzēto “asptrādāt”, vēlams atvēlēt mākslas apskatei vismaz 3 dienas, bet labākajā gadījumā un, ja apstākļi ļauj - pat nedēļu.

Apskatāmā ir daudz, turklāt objekti atrodas izkaisīti pa visu pilsētu.

Šā gada galvenā izstāde ir Foreigners Everywhere un izstādes kurators Adriano Pedrosa. 60. starptautiskā mākslas izstāde norisināsies no sestdienas, 20. aprīļa līdz svētdienai, 24. novembrim (pirmsatvēršana 17., 18. un 19. aprīlī). Latviju tajā pārstāvēs māksliniece Amanda Ziemele.

Vera Molnár

Centre Pompidou, Parīze, Francija, no 28.02. līdz 26.08.2024

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Vera Molnāra bija ungāru mediju māksliniece, kas dzīvoja un strādāja Francijā. Molnāra tiek uzskatīta par datormākslas un ģeneratīvās mākslas aizsācēju, kā arī par vienu no pirmajām sievietēm, kas savā mākslā izmantojusi datorus. Vera Molnāra 2023. gada decembrī būtu sagaidījusi savu simtgadi. Māksliniecei bija radošs redzējums, kas bija gadu desmitiem apsteidzis laiku.

Kad viņa 60. gados sāka veidot ģeneratīvus mākslas darbus, izmantojot Fortran agrīno kodēšanas valodu un datorus ar mehāniskiem ploteru printeriem, viņas vienaudži to nevarēja saprast un aptvert.

Tagad daudz kas ir mainījies, pasaule ir digitalizēta un beidzot ir sapratusi Molnāras eksperimentu nozīmi sistēmu un nejaušības radošajās attiecībās. Parīzē būs skatāma retrospektīva izstāde, ar darbu atlasi no zīmējumiem, kas tapuši jau 1946. gadā, līdz jaunākajiem darbiem, kas vēl paguvuši tapt 2023. gadā.

Roy Lichtenstein

The Albertina Museum, Vīne, Austrija, no 8.03. līdz 14.07.2024

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Atzīmējot Roja Lihtenšteina 100. dzimšanas dienu 2024. gadā, Vīnes Albertīnas muzejs (ar Roja Lihtenšteina fonda atbalstu) rīko plašu popārta leģendas darbu retrospekciju.

Izstādē būs iekļauti darbi, kas aizdoti no privātām starptautiskām kolekcijām un lielākajām institūcijām, arī Ņujorkas Whitney Museum un MoMA, Vīnes Ludviga muzeja (Museum Ludwig) un Madrides Thyssen-Bornemisza muzeja.

Izstāde seko mākslinieka piecdesmit gadu daiļrades gaitai, viņa pasaulē pazīstamākajām lielizmēra komiksu iedvesmotām gleznām no 60. gadiem. Citi eksponētie darbi ietvers viņa 1970. gadu spoguļu sēriju, ainavas un interjerus.

Anselm Kiefer

Fondazione Palazzo Strozzi, Florence, Itālija, no 22.03. līdz 21.07.2024

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Anselms Kīfers atkal atgriežas Itālijā pēc savas iespaidīgās ekspozīcijas Palazzo Ducale Venēcijā 2022.gada Biennālē, šoreiz pārņemot vēsturisko Palazzo Strozzi plašai personālizstādei “Fallen Angels”. Kīfers ir dzimis 1945. gadā Donaueschingenā, Vācijā, un ir pazīstams ar savu sarežģīto emociju, atmiņu, karu, mītu un eksistences izpēti.

Gleznotājs un tēlnieks Kīfers rada darbus, kas pēta ciklisko vēstures dabu, plaši izmantojot savos darbos gan gleznu, gan skulptūru un instalāciju.

Izstādē “Fallen Angels” būs skatāmi vecāki un arī jauni darbi.

Salīdzinoši nesen, 2023.gadā ir tapusi lieliska filma par pašu mākslinieku -“Anselm”.

Constantin Brancusi

Centre Pompidou, Parīze, Francija, no 27.03. līdz 01.07.24

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Viens no izcilākajiem vārdiem laikmetīgajā mākslā un jo īpaši tēlniecībā Konstantīns Brankuzi tiek uzskatīts par modernās tēlniecības priekšteci un īstu meistaru savā jomā.

Pompidū centrs viņam par godu rīko retrospektīvu izstādi. Izstādē ar nosaukumu "Brancusi, l'art ne fait que que que quemencer" ir apkopotas gandrīz 200 skulptūras, fotogrāfijas, zīmējumi, filmas un arhīva dokumenti. Apmeklētājiem būs apskatāms viss šā ietekmīgā un novatoriskā mākslinieka karjeras attīstības ceļš.

Tīras līnijas, vienkāršas un minimālistiskas formas - Brankuzi kļuva par abstraktās tēlniecības etalonu, liekot pamatus sirreālisma un minimālisma mākslai.

Pilnveidojot savu mākslu, mākslinieks centās atraut sevi no matērijas, strādājot vien ar simboliem.

Caspar David Friedrich

Hamburger Kunsthalle, Hamburga, Vācija, no 15.12.23. līdz 01.04.2024

Staatliche Museen zu Berlin, Berlīne, Vācija, no 19.04. līdz 04.08.2024

Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Drēzdene, Vācija, no 24.08. līdz 05.01.2025

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Kaspars Dāvids Frīdrihs bija vācu romantisma ainavu gleznotājs, ko uzskata par savas paaudzes nozīmīgāko Vācijas mākslinieku. Viņš ir vislabāk pazīstams ar savām alegoriskajām ainavām, kur parasti attēlotas apcerīgas figūras, kas lūkojas nakts debesīs, rīta miglā vai dabā un gotiskajās drupās.

Art Povera

Bourse de Commerce, Parīze, Francija, no 09.10. līdz 24.03.2025

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Arte Povera mākslas ekspertes Karolīnas Kristovas-Bakargijevas kurētājā Bourse de Commerce gaidāmā izstāde atskatās uz Itālijas mākslas novirziena vēsturi.

Radikālā grupa Arte Povera darbojās no 60. gadu vidus līdz 70. gadiem, koncentrējoties savā mākslā uz robežām un savstarpējām attiecībām starp dabu un kultūru, ikdienu un tradīcijām, kā arī izmantojot netradicionālus ikdienas materiālus.

Neformālo grupu veidoja mākslinieki visā Itālijā un šajā izstādē tiek pētīts, kā šī kustība ietekmēja mākslas vēstures gaitu. Ekspozīcija veidota no Pinault kolekcijas darbiem un lielāko Eiropas privāto un publisko kolekciju aizdevumiem.

Yoko Ono

Kunstsammlung NRW, Dīseldorfa, Vācija no 28.09.24 līdz 16.03.25

Tate Modern, Londona, Lielbritānija, no 15.02.24 līdz 01.09.24

Publicitātes foto

Joko Ono ir viena no vadošajām figūrām konceptuālās un performances mākslas, eksperimentālās filmas un mūzikas pasaulē. Attīstot savu darbību Amerikā, Japānā un Apvienotajā Karalistē, viņa ir slavena ar savu aktīvismu, darbu pasaules miera labā un vides aizsardzības kampaņām. Viņas mākslā galvenās ir idejas, kas bieži izteiktas poētiskā, humoristiskā un radikālā veidā.

Izstādē tiks demonstrēti vairāk nekā 200 darbi, sākot no instalācijām, filmām, mūzikas un fotogrāfijām, kas iezīmē Ono kā daudznozaru mākslinieces ceļu un viņas ietekmi uz mūsdienu kultūru.

NAOMI

Victoria & Albert Museum, Londona, Lielbritānija, no 22.06.24 līdz 06.04.2025

Publicitātes foto

Naomi Kempbela pirmoreiz modes pasaulē parādījās 15 gadu vecumā, jau 18 gados viņa kļuva par pirmo melnādaino modeli, kas rotāja Vogue Paris žurnāla vāku un kopš tā laika ir parādījusies uz tā vairāk nekā 500 izdevumos.

Supermodeles godināšanai tiek rīkota izstāde, kur tiek pētīta viņas 40 gadu ilgā karjera modes jomā. Izstādē būs apskatāmi apmēram 100 tērpi no Kempbelas personīgās garderobes, kā arī Tim Walker un Steven Meisel fotogrāfijas.

Citas nozīmīgas izstādes, kuras vērts apmeklēt 2024.gadā

Anish Kapoor, Fondazione Palazzo Strozzi, Florence, Itālija, no 07.10.23. līdz 04.02.24

Mark Rothko, Fondation Louis Vuitton, Parīze, Francija no 18.10.23. līdz 02.04.24

IMAGINE! 100 Years of International Surrealism, The Royal Museums of Fine Arts, Brisele, Beļģija, no 21.02. līdz 21.07.2024

Marina Abramović, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdama, Nīderlande no 16.03. līdz 14.07.2024

Amedeo Modigliani, Museum Barberini, Potsdama, Vācija, no 27.04. līdz 18.08.2024

Henri Cartier-Bresson, Das Bucerius Kunst Forum, Hamburga, Vācija 15.06.-22.09.2024

Vincent Van Gogh, The National Gallery, Londona, Lielbritānija no 14.09. līdz 19.01.25

Henri Matisse, Die Fondation Beyeler, Bāzele, Šveice, no 22.09. līdz 26.01.2025

Marc Chagall, The Albertina Museum, Vīne, Austrija, no 28.09. līdz 09.02.2025

Rembrandt, Kunsthistorisches Museum Vienna, Vīne, Austrija, no 08.10. līdz 12.01.2025

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv