2.lapa

APAĻĀ GALDA DISKUSIJA

Kā izstāstīt sieviešu stāstus

Publicitātes foto

Pirmdien, 1. aprīlī, plkst. 18.00 Ģertrūdes ielas teātris aicina pievienoties feministiskā apaļā galda diskusijai “Stiprināt balsis: kā izstāstīt sieviešu stāstus?”.

Diskusijā piedalīsies Latvijas Jaunā teātra institūta mākslinieciskā vadītāja un festivāla “Homo Novus” līdzkuratore Santa Remere, publiciste un dzejniece Katrīna Rudzīte, arhīviste un pētniece Līga Goldberga. Moderatore - igauņu režisore Barbara Lehtna. Pasākums notiks angļu valodā, tiks nodrošināts tulkojums latviski.

Diskusijā “Stiprināt balsis: kā izstāstīt sieviešu stāstus?” tiks pētīti veidi, kā stāstīt sieviešu stāstus uz skatuves, rakstītajās lappusēs, interneta vietnēs un citur.

Daloties pieredzē, dalībnieki pētīs stratēģijas, izaicinājumus un iespējas veidot naratīvus, kas rezonē ar autentiskām sieviešu dzīvēm.

Kā stāsta pasākuma organizatore un moderatore Barbara Lehtna, doma par apaļā galda diskusijas veidošanu radusies no viņas pašas teātra prakses, kuras centrā ir stāstu stāstīšana feministiskā atslēgā.

“Manuprāt, feministiskais diskurss Latvijā šobrīd ir ļoti interesantā punktā. Tiek publicēts daudz tekstu, iznāk vairākas feministiskas teātra izrādes, un, manuprāt, tas liecina par vēlmi runāt par sieviešu stāstiem, tāpēc tagad ir lieliska iespēja uzdot sev jautājumu, kā to darīt un kā to darīt labi,” saka Barbara Lehtna.

Diskusijas dalībnieces pievērsīsies terminoloģijai, meklējot parādības, apzīmējumus un atslēgvārdus, lai runātu par sieviešu iemiesotajām pieredzēm, kā arī dalīsies ar savu profesionālo pieredzi, ikdienā strādājot ar sieviešu stāstiem.

Pasākumā aicināti piedalīties gan profesionāļi, gan zinātkāri domātāji. Dalība pasākumā ir bezmaksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Publicitātes foto

Santa Remere ir Latvijas Jaunā teātra institūta mākslinieciskā direktore un Starptautiskā Jaunā teātra festivāla “Homo Novus” līdzkuratore. Viņa ir ieguvusi izglītību vizuālās komunikācijas un kino studijās, kā arī apguvusi pētniecības programmu Tama Mākslas universitātē Japānā. Santa ir ieguvusi maģistra grādu mākslā un tehnoloģijās Vasedas Universitātē Tokijā. Santa strādā par publicisti, literatūras kritiķi un kultūras žurnāla “Satori” redaktori.

Publicitātes foto

Katrīna Rudzīte ir dzejniece, publiciste un aktīviste. Viņa ir izdevusi divus dzejoļu krājumus: “Saulesizplūdums” (2014) un “Ērti pārnēsājami spārni” (2020). Katrīna raksta esejas un rakstus par kultūru, feminismu un citām tēmām, kā arī dažkārt uzstājas apvienībā “Sieviešu stendaps”. Viņa uzskata, ka visas sociālās nevienlīdzības formas ir savstarpēji saistītas un izriet no netaisnīgām varas struktūrām, tāpēc, lai tās pārvarētu, ir nepieciešama starpnozaru pieeja.

Publicitātes foto

Līga Goldberga ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas foto kolekciju eksperte un arhivāre, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas doktorante. Viņas pētniecības interešu lokā ir fotogrāfijas arhīvu sociālā un kultūras aprite atmiņas institūcijās. Līga ir studējusi kultūras antropoloģiju un kuratoru studijas. Viņa ir publicējusi grāmatu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas pastkaršu biogrāfijām “Atmiņu topogrāfijas” (2023), bet pašlaik pēta latviešu fotogrāfes un mākslinieces Zentas Dzividzinskas arhīvu un sieviešu arhīvu iekļaušanas problemātiku Latvijas fotogrāfijas vēsturē.

Barbara Lehtna (titulattēlā) ir igauņu teātra režisore, kuras interešu lokā ir sieviešu skatpunkti, kvīru pieredzes postpadomju sabiedrībā, kā arī darbs ar personīgajiem arhīviem. Barbara ir ieguvusi maģistra grādu performances praksēs ArtEZ Mākslas universitātē Nīderlandē. Viņas jaunākais darbs, mūzikas teātra izrāde “Monstera Delicisosa” (Ģertrūdes ielas teātris, 2023) pievēršas vienkāršu sieviešu stāstiem, kopjot telpaugus publiskās vietās.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā