Chanel ir augsta līmeņa franču modes nams, kuru 1909. gadā dibināja Gabrielle "Coco" Chanel. Tas ir viens no prestižākajiem un pazīstamākajiem luksusa zīmoliem pasaulē. Chanel ir slavens ar savu mūžīgo un eleganto dizainu.

Publicitātes foto

Zīmolu raksturo tādi audumi kā tvīds un buklē, slavenais logotips, pērļu rotas, ikoniskas rokassomiņas un slavenais parfīms.

Publicitātes foto

Lai gan ir grūti sašaurināt slavenākās Chanel kleitas līdz piecām, šeit ir dažas, kas ir atstājušas paliekošu ietekmi uz modes pasauli:

Mazā melnā kleita (LBD - little black dress)

Chanel ir atzīta par mazās melnās kleitas koncepcijas popularizēšanu. Šī dizaina vienkāršība un elegance padarīja to par sieviešu drēbju skapja pamatelementu. LBD kļuva par elegantas izsmalcinātības un daudzpusības simbolu.

Publicitātes foto

Koko Šanele radīja mazo melno kleitu 20. gadsimta 20. gados, izaicinot tā laika valdošās modes normas. Laikā, kad melnā krāsa bija saistīta ar sērām vai strādnieku šķiru, Šanele to transformēja par elegantas izsmalcinātības simbolu. Laikā, kad sieviešu modi bieži raksturoja sarežģīti un ierobežojoši dizaini, mazās melnās kleitas vienkāršība bija revolucionāra.

Melnbaltais Chanel kostīms

Divdaļīgs komplekts, kas sastāv no žaketes bez apkakles un pieskaņotiem svārkiem līdz ceļgaliem. Radīts 20. gados un guvis īpašu popularitāti 50.gados.

Biogrāfiskajā filmā "Coco Before Chanel" Odrija Tatū redzama satriecošā, vēsturiskā melnbaltā Chanel kostīmā.

Publicitātes foto

Laika gaitā Chanel zīmols neskaitāmas reizes ir reinkarnējis slaveno kostīmu jaunā un svaigā dizainā un veidā. Tās ikoniskās un atpazīstamās dizaina līnijas dzīvo Chanel kolekcijās joprojām.

Publicitātes foto

Rozā Chanel kostīms, ko valkāja Žaklīna Kenedija

Žaklīna Kenedija, ASV pirmā lēdija, bija pazīstama arī ar savu nevainojamo stilu un grāciju. Viens no viņas ikoniskākajiem tērpiem bija rozā Chanel buklē kostīms ("Chanel Pink Bouclé Suit").

Publicitātes foto

Šis konkrētais kostīms izpelnījies ievērojamu uzmanību prezidenta Džona Kenedija prezidentūras laikā, jo to vairākas reizes valkāja Žaklīna Kenedija. Viens no visievērojamākajiem gadījumiem bija Baltā nama televīzijas tūre 1962. gadā, kad viņa vadīja amerikāņu sabiedrību pa vēsturiskajām telpām un dalījās ar saviem centieniem atjaunot prezidenta rezidenci.

Kleita Chanel Nr. 5

Ikoniskā Chanel Nr.5 aromāta reklāmas kampaņā “Chanel No. 5, The Film” redzamā kleita, ko dizainēja Karls Lāgerfelds - šampanieša krāsā, bez piedurknēm, izšūta ar smalkām pērlītēm, spalvu apdari un tilla svārkiem.

Publicitātes foto

Šajā kleitā reklāmā filmējās aktrise Nikola Kidmena. Šogad viņa atkārtoti (25 gadus vēlāk) tajā parādījās uz Met Gala sarkanā paklāja.

Publicitātes foto

Chanel Couture Lilijas Alenas kāzu kleita

Ievērojamu ievērību izpelnījās Lilijas Alenas kāzu kleita, ko dizainēja Karls Lāgerfelds. Kleita bija vintage stila ar garām mežģīņu piedurknēm un pagarinātu aizmuguri, kas demonstrē Chanel spēju apvienot tradicionālos un modernos elementus.

Publicitātes foto

Šīs kleitas ir tikai daļa no Chanel plašās un ietekmīgās dizaina vēstures. Koko Šaneles revolucionārā pieeja modei ir atstājusi neizdzēšamas pēdas augstās modes pasaulē. Ņemiet vērā, ka Chanel ietekme sniedzas ārpus konkrētām kleitām, aptverot zīmola kopējo ieguldījumu modē un stilā.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv