Grunge radās 1990. gados, Klusā okeāna ziemeļrietumos, konkrētāk - Sietlā. Stilam bija izteikta reģionālā identitāte, kas palielināja tā pievilcību. Galvenokārt saistīts ar šā laikmeta grunge mūzikas ainu.

Publicitātes foto

Ar atslēgas vārdiem - dumpīgums, nepakļaušanās, individuālisms un protests. Stils radās kā pretreakcija spilgtajiem un krāšņajiem 80.gadiem. To popularizēja tādas grupas kā Pearl Jam, Soundgarden, Nirvana un arī Kurts Kobeins. Viņu mūzika, dumpinieciskā attieksme un nevīžīgais izskats tajā laikā rezonēja ar ļoti daudz jauniešiem.

Publicitātes foto

Kurts Kobeins kļuva par leģendu, galvenokārt pateicoties viņa lomai kā ikoniskās grunge grupas Nirvana solistam un dziesmu autoram. Kobeins bija ārkārtīgi talantīgs mūziķis un dziesmu autors. Viņam bija unikāla spēja rakstīt dziļi emocionālas dziesmas, kas rezonēja ar viņa paaudzi. Nirvana mūzikai, ko raksturo tās neapstrādātais un godīgais skanējums, bija liela ietekme uz mūzikas industriju un grunge žanra definēšanu. Kobeina leģendas statuss sakņojās vairāku faktoru kombinācijā, ieskaitot viņa muzikālo talantu, ietekmi uz kultūru un viņa dzīves un nāves traģiskajiem apstākļiem.

Publicitātes foto

Kobeina tēls un stils kļuva par sinonīmu grunge subkultūrai un plašākai 90. gadu sākuma alternatīvajai kultūrai. Viņa nekārtīgais izskats, flaneļa krekli un ikoniskā Fender Jaguar ģitāra veicināja viņa kultūras ikonas statusu.

Publicitātes foto

Lai gan šā stila kulminācija bija deviņdesmitajos gados, tā elementi ļoti uzskatāmi turpina ietekmēt mūsdienu modes tendences un nu jau ir piedzīvojuši pilnvērtīgu atdzimšanu modes pasaulē.

Publicitātes foto

Grūti atbildēt, kāpēc lielākā daļa jauniešu, ar to es domāju Gen Z paaudzi, ģērbjas 90. gadu stilā. Iespējams, tā ir tā bezrūpības sajūta, kas caurstrāvo šo stilu, varbūt tā ir attieksme, kas raksturo šā laika modi. Taču tie nav tikai jaunieši, kas iecienījuši šo stilu.

Kopš rudens/ziemas 2022. gada modes kolekcijām, kur dominēja grunge stila raksturojošie elementi, kā, piemēram, sadriskāti, izbalējuši džinsi, flaneļa krekli, vintage stila T-krekli ar apdruku, grunge stils ir kļuvis aktuāls arī citām paaudzēm (pat bērniem) un šā stila elementi jau ir ieņēmuši vietu mūsu garderobēs.

Kolekciju demonstrācijās apģērbi tika kombinēti ar melniem masīviem zābakiem un papildināti ar čokera kaklarotām, adītām cepurēm un lielām saulesbrillēm.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Skaidrs ir tas, ka grunge stils jau atkal ir pārņēmis modes pasauli.

Lietoti apģērbi

Mūsdienu grunge stilam ļoti raksturīga vintage apģērbu valkāšana. Ar to ir jāsaprot ne tikai veikalos pirkti apģērbi, kas veidoti vintage stilā, bet apģērbi, kas pirkti lietoto apģērbu veikalā.

Šobrīd iepirkties lietoto apģērbu veikalā ir ārkārtīgi populāri.

Lielākā daļa jauniešu dodas uz šāda tipa veikaliem nevis draudzīgo cenu dēļ, bet gan apģērba pērļu dēļ, ko tur var atrast. Ir skaidrs, ka tas, ko nopirksi tur, nebūs mugurā lielākajai daļai pilsētas.

Publicitātes foto

Bet, iespējams, mūsdienu jaunatnes aizraušanās ar lietoto apģērbu veikalu sortimentu sakņojas daudz dziļāk. Oriģināli grunge stils bija pret patērnieciskumu, par anti - modi. Ļoti raksturīgi šim stilam bija DIY apģērbi (do it yourself - izdari pats). Veids, kā parādīt sevi, savu individualitāti, savu attieksmi. Kļuva populāri apzīmēt savas drēbes, pašam nogriezt un saīsināt kādu apģērbu vai kaut ko uz tā izšūt. Šo tendenci jūtam modē arī šobrīd, piemēram, žaketes ar nogrieztām piedurknēm, atstājot tās vīles neapstrādātas.

Publicitātes foto

Ņemot vērā to, ka grunge stila piekritēji bija pret modes industriju, viedokļi dalījās tad, kad dizaineri savās kolekcijās sāka adaptēt grunge stila elementus.

Marka Džeikobsa grunge kolekcija

Marka Džeikobsa bēdīgi slavenā Perry Eliis 1993. gada pavasara grunge kolekcija — šī episkā skate, kur Kristija Tērlingtone, Keita Mosa un Naomi Kempbela gāja pa mēli ģērbušās masīvos kaujas zābakos un zīda flaneļa kreklos. Tolaik drosmīgā uzdrošināšanās pārkāpt elegances standartus, kas tolaik valdīja modes skatēs, diemžēl neatmaksājās un Džeikobs zaudēja darbu.

Publicitātes foto

2018.gadā 25 gadus pēc šīs slavenās modes skates Marks Džeikobs savā kolekcijā reinkarnēja 26 tēlus no 1993.gada kolekcijas un šoreiz - veiksmīgi.

Publicitātes foto

Šobrīd aktuāli ir vairāki grunge stila elementi.

Gan rūtainie krekli, gan čokeri, gan izbalējušas džinsa bikses un arī pats džinsu materiāls. 90.gados tas bija ļoti populārs un no tā izgatavoja ne tikai bikses un jakas, bet arī kreklus, cepures, somas.

Arī šobrīd, īpaši, vasarā un ticu, ka arī šajā pavasarī, aktuāls būs total džinsa tēls, tātad - arī džinsa aksesuāri.

Publicitātes foto

Viens no galvenajiem grunge stilu raksturojošajiem materiāliem ir - āda. Šā stila ziedu laikos modē bija ādas jakas un bikses. Un, kā jau mēs ļoti labi to zinām, arī šobrīd āda ir viena no karstākajām tendencēm. Ādas mēteļi, jakas, krekli, bikses - tas viss ir aktuāls šajā sezonā.

Publicitātes foto

Vēl viens uzskatāms piemērs ir vintage apavu/kedu aktualizēšanās. Ja mēs pavērojam, kādi apavi ir bijuši visaktuālākie pēdējā gada laikā, ļoti skaidri redzama ir 90. gadu ietekme. Vans kedas, converse, adidas gazelle, samba modeļi utml.

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv