© Publicitātes foto

Maz ir kokteiļu, par ko var patiesi apgalvot, ka tiem ir labvēlīga ietekme uz veselību, taču Hot Toddy ir viens no tiem. Šis klasiskais dzēriens ir karsts un nomierinošs, tas ir ideāls sildošs ziemas dzēriens un pirmo reizi tas esot sajaukts 18. gadsimtā Indijā.

Tradicionāli Hot Toddy veido, izmantojot īru viskiju, kam pievieno citrona sulu, karstu ūdeni un kādu cukura veidu - vai tas būtu granulēts, medus vai pat sīrups. Un, pateicoties šim dzīvinošo, imūnsistēmu stiprinošo sastāvdaļu maisījumam, ir zināms, ka tas aizsargā, nomierina un izkarsē.

Kas ir Hot Toddy?

Hot Toddy ir izgatavots no viskija, karsta ūdens, citrona, medus un garšvielām. Sākotnēji tas tika uzskatīts par līdzekli saaukstēšanās un gripai līdzīgiem simptomiem. Tātad ieguvumi ir C vitamīns no citrona, kaklu nomierina ar medu un viss kopā ar viskiju veic to sildošo efektu, kas nepieciešams nosalušam cilvēkam.

Publicitātes foto

Lai gan tradicionālajā receptē ir viskijs - daži iesaka rumu vai brendiju kā stipro alkoholisko dzēriena bāzi, tomēr apjautājoties vairākiem bārmeņiem, visi kā viens atbild - nekas nav labāks par viskiju. Viens no apjautātajiem bārmeņiem Matīss saka: “No viskija iegūstam lielisku garšas profilu, jo tas ir izturēts ozolkoka mucās, un tas tik labi sader ar citām Hot Toddy sastāvdaļām.”

Citronu sula un medus ir pašsaprotamas sastāvdaļas, taču izvēlētās garšvielas, ko piedāvā šā dzēriena receptē, ir jāizvērtē tā, lai garšu kokteilis atbilstu jūsu gaumei.

“Garšvielas jāizvēlas, izmantojot viskija marku, lai izveidotu vēlamo kokteili,” saka Matīss, “kamēr garšvielas papildinās vai kontrastēs ar viskija raksturu, tas darbosies kā kombinācija. Un tas ļauj maisījumā nonākt plašam garšvielu spektram.”

Publicitātes foto

Bārmeņa Matīsa personīgā recepte - Hot Toddy ar desmit garšīgām sastāvdaļām. No kakao pupiņām līdz kardamona pākstīm, tas ir ass, spēcīgs garšvielu un stiprs alkoholisko dzēriens, kas sasildīs nosalušos.

SASTĀVDAĻAS

*50 ml Macallan Harmony kolekcijas viskijs Richard Cacao

* karsts ūdens

*2 tk. Jing angļu brokastu tēja (Jing English Breakfast Tea)

*200 ml verdoša karsta ūdens

*1 bāra karote kakao šķipsnu

* puse kanēļa standziņas

*3 zaļas kardamona pākstis

*5 krustnagliņas

*1 zvaigžņu anīss

*10-20 ml medus (saldumu pielāgo)

* 10 ml svaigas citronu sulas

PAGATAVOŠANA

Ievietojiet garšvielas piestā un viegli piespiediet tās. Pēc tam apcepiet tās piecas minūtes uz lēnas uguns pannā, līdz no tām sāk izdalīties dabiskās eļļas. Tas aizņems aptuveni vienu, divas minūtes. Pagaidiet līdz garšvielas kļūst smaržīgas. Pievienojiet garšvielas tējas kannā kopā ar tēju, karstu ūdeni, medu un citronu. Ļaujiet tai iestāvēties apmēram trīs minūtes, nav nepieciešams maisīt. Pēc tam šo aromātisko maisījumu ielejiet viskija glāzē, pirms tam ielejot tajā pašu viskiju un izbaudiet.

Tomēr, ja recepte šķiet sarežģīta un izmaksas neiepriecina (bārmeņa Matīsa nosauktais viskijs vidēji izmaksā no 75- 225 euro), ir alternatīvas, kas garšos labi un sirdi sildīs tā pat kā Hot Toddy iepriekš minētā recepte.

Publicitātes foto

SASTĀVDAĻAS

50 ml karsts ūdens

1 tējkarote medus

50 ml viskijs

25 ml svaiga citrona sula

1 tējkatore Angostura bitters

Publicitātes foto

Hot Toddy pasaulē

Piedāvāju izbaudīt tradicionālo un advansēto “pret klepus” karsto dzērienu. Atšķirībā no latviešiem tik ierastā melnā balzāma un upeņu tējas dzēriena, Hot Toddy ir iemīļots plaši pasaulē. Tā pamatā ir viskijs, melnā tēja un citrons, kam pievieno kļavu sīrupu Kanādā, krustnagliņas vai anīsa zvaigzne ASV. Un kā neatņemama sastāvdaļa ir rūgtums (bitter), jo kokteilim jākārto vienlaikus saldi, rūgti un skābeni, un jāizkarsē nosalušais ķermenis.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv