© Foto: Pexels.com

Daudziem cilvēkiem vismaz dažreiz ir grūtības aizmigt. Lai gan dažām grūtībām aizmigt būs nepieciešama medicīniska palīdzība, tomēr veselīgu miega ieradumu izveidošana var atvieglot iemigšanu un aizmigšanu.

Regulāra lasīšana pirms gulētiešanas ir viens ieradums, kas ir budžetam draudzīgs, viegli izpildāms un pieejams visu vecumu cilvēkiem.

Kādas ir lasīšanas priekšrocības pirms gulētiešanas?

Foto: Pexels.com

Pētījumi liecina, ka cilvēki, kas lasa pirms gulētiešanas, parasti labāk guļ, mostās retāk un guļ ilgāk nekā cilvēki, kuri iet gulēt nelasot. Tiek piedāvāti vairāki skaidrojumi par priekšrocībām, ko sniedz lasīšana pirms gulētiešanas.

Gulēšanas režīms. Lasīšana pirms gulētiešanas var būt daļa no rutīnas, kas, regulāri to veicot, signalizē smadzenēm, ka ir pienācis laiks gulēt.

Fiziskā relaksācija. Kad cilvēks lasa gultā, viņa sirds palēninās un muskuļi atbrīvojas no spriedzes, ļaujot ķermenim atpūsties.

Ieguvumi garīgajai veselībai. Lasīšana pirms gulētiešanas var nomierināt prātu un neļaut tam domāt par stresa apstākļiem.

Alternatīva ekrāna laikam. Dažiem cilvēkiem lasīšana pirms gulētiešanas aizņem laiku, ko citādi pavadītu pie ekrāniem, kas ir noderīgi, jo elektronisko ierīču gaismas iedarbība var negatīvi ietekmēt miegu.

Kāda veida grāmatas ir labākās vakarā?

Foto: Pexels.com

Jebkura grāmata, kas ļauj cilvēkam atpūsties, ir laba izvēle lasīšanai pirms gulētiešanas. Izvairieties no grāmatām, kur saturs var paātrināt sirdsdarbības ātrumu vai izraisīt emocionālu pārdzīvojumu, piemēram, šausmu vai trilleru romānus. Lasītājiem arī jāizvairās no lappušu šķirstīšanas, kas viņus var atturēt no parastā gulētiešanas laika.

Tie, kas meklē priekšrocības, ne tikai labu miegu varētu izvēlēties grāmatas, nevis žurnālus vai avīzes, jo grāmatu lasīšana ir saistīta ar kognitīvajiem ieguvumiem, sociālo inteliģenci un ilgāku mūžu.

Daiļliteratūras, īpaši literārās, lasīšana var arī pozitīvi ietekmēt garastāvokli un emocijas. Tomēr labākā grāmata, ko lasīt pirms gulētiešanas, lielā mērā ir atkarīga no personīgās izvēles.

Dot priekšroku elektroniskām vai papīra grāmatām?

Lai gan e- grāmata ir ērta un populāra, tā izstaro zilo gaismu, kas kavē miega hormona melatonīna veidošanos. Tas var apgrūtināt iemigšanu. Lai gan daži e-grāmata ļauj lietotājiem pielāgot iestatījumus, lai ierobežotu zilās gaismas emisiju, visas tās tomēr izstaro vismaz nedaudz zilās gaismas, tāpēc pašlaik tradicionālās grāmatas cietajos vai mīkstajos vākos ir labāka izvēle lasīšanai pirms gulētiešanas.

Kā audiogrāmatas ietekmē gatavību gulēt?

Foto: Pexels.com

Tāpat kā lasīšana, arī audiogrāmatas klausīšanās katru vakaru var būt daļa no efektīvas gulētiešanas rutīnas, kas palīdz cilvēkam nomierināties. Tas nozīmē, ka audiogrāmatām tomēr nav tāda pati labvēlīga ietekme uz miega kvalitāti kā lasīšanai.

Cilvēki, kuri nevēlas vai nespēj lasīt grāmatu un uzskata, ka audiogrāmatas viņiem nepalīdz aizmigt, tā vietā var mēģināt klausīties nomierinošu mūziku.

Vai lasīšana priekšā bērniem palīdz aizmigt?

Lasīšana bērniem var būt daļa no gulētiešanas rutīnas, kas palīdz viņiem labāk gulēt. Bērniem, kuri pavada laiku, piedaloties ģimenes aktivitātēs, piemēram, kopā lasot stāstus pirms gulētiešanas, ir lielāka iespēja aizmigt nekā bērniem, kuri pirms gulētiešanas skatās televizoru vai spēlē videospēles. Un bērni, kuriem vecāki lasa priekšā, parasti uzlabo viņu uzvedību, veselību un valodas attīstību.

Padomi, kā pievienot lasīšanu gulētiešanas rutīnai

Lai maksimāli izmantotu lasīšanas priekšrocības pirms gulētiešanas, apsveriet iespēju iekļaut šos miega higiēnas pasākumus savā gulētiešanas rutīnā. Sāciet un beidziet gulētiešanas rutīnu katru vakaru vienā un tajā pašā laikā. Aptumšojiet apgaismojumu, sākot gulētiešanas rutīnu.

Veiciet citas relaksējošas aktivitātes, piemēram, maigu stiepšanos vai siltu vannu, pirms iekārtojaties gultā, lai lasītu. Stundās pirms gulētiešanas izvairieties no alkohola un nikotīna lietošanas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv