Dzīvē pienāk brīdis, kad saproti, ka, dažādu apstākļu vadīts, esi pieļāvis kļūdas. Šī kļūda ir arī tetovējums, ko, iespējams, pie mākslinieka esi radījis pirms gadiem, bet pieaugot tas vairs nepatīk un kļūst par “slogu”, no kā vēlies atbrīvoties pēc iespējas ātrāk.

Šāda iespēja ir reāla, pateicoties mūsdienu medicīnai un tās attīstībai.

“Ārstēšana ar lāzeru tetovējumu noņemšanai gadu gaitā ir ievērojami uzlabojusies, padarot nevēlamu tetovējumu likvidēšanu vieglāku un mazāk sāpīgu. Tomēr ir svarīgi zināt, ka pilnīga tetovējuma noņemšana daudzos gadījumos ir sarežģīta, īpaši cilvēkiem, kuriem ir tumša āda vai daudzkrāsaini tetovējumi,” raksta ucsfhealth.org.

Foto: Pexel.com

Mūsdienās lāzeri izmanto, lai sašķeltu pigmentus vai tintes tetovējuma sīkās daļiņās, ko pēc tam ir vieglāk noņemt. Katrai tintes krāsai tiek izmantoti dažāda veida lāzeri.

Der zināt

Ja vēlaties noņemt tetovējumu ar lāzeru, vispirms jātiekas ar dermatologu, lai konsultētos par kosmētiskajiem mērķiem. Jūs arī pārrunāsiet savu slimības vēsturi, tostarp iepriekšējās operācijas, pašreizējās un pagātnes veselības problēmas, medikamentus, kā arī uztura un augu piedevas, ko lietojat vai kādu laiku esat lietojis.

Foto: Pexel.com

Konsultācijas laikā tiks apspriestas arī tetovējuma noņemšanas ar lāzeru riski, kā arī vēlamie rezultāti.

Tāpat iesaka uzņemt fotogrāfijas, lai salīdzinātu rezultātus pirms un pēc tetovējuma noņemšanas.

Procedūra

Katrs tetovējums ir unikāls un prasa atšķirīgu ārstēšanas sesiju skaitu. Lai gan daudzi pacienti vēlas zināt precīzu nepieciešamo ārstēšanu skaitu, jo tas viss maksā, to ir grūti paredzēt.

Nepieciešamo sesiju skaits ir atkarīgs no dažādiem faktoriem, tostarp tetovējuma izmēra, krāsas, atrašanās vietas, tetovējuma vecuma un tintes daudzuma ādā.

Foto: Pexel.com

Daži pacienti var pabeigt ārstēšanu ar piecām līdz desmit sesijām. Tomēr daudziem pacientiem ir nepieciešamas papildu ārstēšanas sesijas, dažos gadījumos līdz pat 20 sesijām. Parasti ārstēšanas sesijas tiek plānotas ar sešu līdz astoņu nedēļu intervālu.

Tetovējuma noņemšana ar lāzeru var būt nepatīkama un sāpīga. Lai justos komfortablāk, pirms ārstēšanas uzsākšanas, tiek nodrošināta anestēzija.

Tāpat tiks dotas arī aizsargbrilles, kas jāvalkā ārstēšanas laikā. Procedūra var ilgt no piecām līdz 20 minūtēm atkarībā no tetovējuma izmēra un veida.

Būs nepieciešamas atkārtotas sesijas, lai tetovējumu padarītu gaišāku, taču pastāv risks, ka pilnībā visu tinti nav iespējams izņemt.

Atveseļošanās

Pēc procedūras var rasties pietūkums un, iespējams, arī čūlas vai pat asiņošana. Ir ļoti svarīgi saglabāt zonu pēc iespējas tīrāku, vairākas dienas mazgājot un lietojot speciālas ziedes, lai veicinātu dzīšanu.

Foto: Pexel.com

Apmēram nedēļu pēc apstrādes tetovējuma laukums ir jāpārklāj ar tīru, sterilu pārsēju, līdz āda sadzīst.

Riski

Tāpat kā jebkurai procedūrai pastāv dažādi riski.Visbiežāk sastopamā blakusparādība ir nepilnīga tetovējuma tintes noņemšana, neskatoties uz vairākkārtēju ārstēšanu. Nav iespējams paredzēt, kuri tetovējumi reaģēs pilnībā un kuri nē.

Foto: Pexel.com

Reizēm var mainīties apstrādātās ādas tekstūra vai pigments. Dažām tetovējumu krāsām, piemēram, baltām, spilgtām krāsām un miesas krāsām, var būt reakcija, kas uzreiz pēc apstrādes padara tos melnus. Šīs melnās reakcijas var ārstēt ar lāzeru, taču tas palielinās nepieciešamo ārstēšanas sesiju skaitu.

Secinājumi

Foto: Pexel.com

Pirms dodies uz tetovēšanas salonu, izsver visus plusus un mīnusus, jo tetovējums ir nospiedums, kas paliek uz mūžu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv