Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika

Pasaulē dārgākā tirdzniecības telpu noma ir Honkongā, Rīga ierindojas 57. vietā

Pasaules dārgākās mazumtirdzniecības telpas atrodas Honkongā, bet Rīga pēc tirdzniecības centru nomas maksas ierindojas 57.vietā, liecina nekustamā īpašuma kompānijas "Cushman & Wakefield" jaunākais pētījums par mazumtirdzniecības platību īres maksām.

Kompānijas pētījumā apkopoti dati par mazumtirdzniecības platību nomas maksu 334 ielās vai tirdzniecības centros 64 pasaules valstīs un, veidojot pasaules reitingu, ir ņemta vērā nomas maksa šo valstu dārgākajās tirdzniecības vietās.

Valstu reitingā pirmo vietu ieņem Honkonga, kuras Kozvejbejas tirdzniecības rajonā kvadrātmetra noma maksā 24 983 eiro (17 558 latus) gadā.

Otrajā vietā ierindojas Ņujorkas Piektā avēnija, kur viena kvadrātmetra tirdzniecības platības nomas cena ir vidēji 20 702 eiro (14 549 lati) gadā, bet trešajā vietā atrodas Francija, kuras dārgākajā ielā - Parīzes Elizejas lauku avēnijā - kvadrātmetra noma maksā 13 255 (9315 latus) gadā.

Lielbritānija un Londonas Ņūbondstrīta ar 8666 eiro nomas maksu ieņem ceturto vietu, bet piecinieku noslēdz Japāna ar Tokijas Gindza tirdzniecības rajonu, kur viena kvadrātmetra nomas maksa veido 8152 eiro.

Pirmajā desmitniekā ietilpst Itālijas pilsētas Milānas Montenapoleones iela, Šveice ar Cīrihes Bānhofštrāsi, Austrālija ar Sidnejas Pitstrītas lielveikalu, Dienvidkoreja ar Seulas Mjendonas tirdzniecības rajonu un Austrija ar Vīnes Kolmarkta ielu.

Vislielākais mazumtirdzniecības platību cenu pieaugums aizvadītajā gadā reģistrēts Londonas Ņūbondstrītā, kur nomas maksa pakāpusies par vairāk nekā 15%.

Rīga valstu reitingā ieņem 57.vietu, kur galvaspilsētas dārgākā tirdzniecības centra nomas maksa veido 540 eiro (380 lati) par kvadrātmetru gadā. Reitingā apskatītais tirdzniecības centrs vārdā nav nosaukts.

"Cushman & Wakefield" savā ziņojumā norāda, ka Latvijas spēcīgā ekonomikas atlabšana un janvārī gaidāmā eiro ieviešana labi atsauksies uz ekskluzīvo preču mazumtirdzniecības tirgu.

Kompānija norāda, ka Latvijas tirgū aizvadītajā gadā ienākuši vairāki luksusa zīmoli, kā "Tommy Hilfiger", "Max Mara", "Guess" un "Burberry".

"Smalkāko ielu tirdzniecības platību nomas maksa gada laikā līdz 2013.gada jūnijam ir pieaugusi, un sagaidāms, ka labākajos tirdzniecības centros nomas cenas turpinās pieaugt," teikts ziņojumā.

Lietuva reitingā ierindojas 50.vietā ar tirdzniecības centru Viļņā, kur kvadrātmetra nomas maksa veido 804 eiro (565 latus) gadā, savukārt Igaunija atrodas 62.vietā, Tallinas dārgākā tirdzniecības centra kvadrātmetra nomas maksai veidojot 350 eiro (246 latus) gadā.