Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika

Limbažu novadā plāno būvēt 12 miljonus latu vērtu papīra ražotni

Limbažu novada Umurgas pagastā plāno būvēt 12 miljonus latu vērtu papīra ražotni, kurā saražotais biroja papīrs tiks eksportēts, informēja projekta vadītāja Guna Preimane.

Uzņēmums SIA "Barība 2002" Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajā aktivitātē "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" iesniedzis projektu, kas paredz iegūt finansējumu agrocelulozes papīra un bioenerģijas ražotnes būvniecībai. Uzņēmums no Eiropas Savienības finansējuma pieprasījis trīs miljonus latu.

Preimane informēja, ka pašlaik uzņēmums izstrādā ražotnes tehnisko projektu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Elmārs Lasis, institūcijas izvērtējušas arī ražotnes ietekmi uz apkārtējo vidi un to atzinums ir pozitīvs.

Papīra ražošanā tiks izmantotas inovatīvas tehnoloģijas no Kanādas. Ieplānots, ka ražotnes celtniecībā piedalīsies arī speciālists no Kanādas. No rūpnīcas apkārtējā vidē neieplūdīs notekūdeņi, tie tiks attīrīti un izmantoti vairākkārtīgi.

Ražošanas galveno galaproduktu - papīru - paredzēts radīt no labības salmiem. Rūpnīcas jauda būs 20 000 tonnu gadā, un saražotais galaprodukts tiks eksportēts uz Vāciju un Lielbritāniju.

Kā blakusproduktus gadā plānots saražot līdz 19 000 tonnu minerālmēslu realizācijai vietējā tirgū un iegūt līdz 11 000 tonnu balinātāja realizācijai ārvalstīs.

Uzņēmums ražotnes būvniecībai piesaistījis arī ārvalstu investorus. Investoru nosacījums ir, ka ražotnes būvniecība jāpabeidz 18 mēnešu laikā no brīža, kad investori uzņēmuma kontā ieskaita pirmos naudas līdzekļus ražotnes celtniecībai. Celtniecība varētu sākties jūlijā vai augustā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Preimane, līdz ar ražotnes pabeigšanu novadā būs apmēram 140 jaunas darba vietas.

Pirmo reizi par agrocelulozes papīra un bioenerģijas ražotnes būvniecību uzņēmums sāka domāt 2007.gadā. Kā skaidro Preimane, projekts aizkavējies, jo sākotnēji solītais valsts atbalsts nav sekojis. Iepriekš nav tikusi atvērta programma, kurā uzņēmums vēlējies pieteikties, lai iegūtu finansējumu ražotnei. Arī investori vēlējušies, lai uzņēmums piesaista finansējumu arī no Eiropas.

LETA jau ziņoja, ka agrocelulozes papīra un bioenerģijas ražošanas uzņēmuma izveide paredzēta Limbažu novada Umurgas pagasta zemes gabalā "Teikas" vairāk nekā 25 hektāru platībā.

Uzņēmums "Barība 2002" reģistrēts 2002.gadā. Pašlaik tā dalībnieki ir 20 Latvijas fiziskas personas un Slovēnijas iedzīvotājs, kā arī "Global Project Capital" no Šveices.