Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika

Tuvākajās dienās benzīna cena var pārsniegt 80 santīmus

Tuvākās nedēļas laikā gaidāms ievērojams degvielas cenu kāpums. "Parex Asset Management" (PAM) Tirgus analīzes nodaļas vadītājs Zigurds Vaikulis prognozē, ka degvielas cena varētu kāpt par vairākiem santīmiem litrā. Tādējādi 98.benzīna cena varētu pārsniegt 80 santīmus par litru.

Par to vēsta portāls tvnet.

Savukārt 95. benzīna cena nedēļas laikā varētu sasniegt 78-79 santīmus par litru.

Pēc Vaikuļa teiktā, dārgāks benzīns bija tikai 2008.gada vidū. Tad litru 95.benzīna varēja iegādāties par aptuveni 82 santīmiem. Viņš atgādināja, ka toreiz nafta maksāja teju 150 dolārus par barelu. Taču tagad par degvielu jāmaksā lielāki nodokļi.

Arī dīzeļdegvielas litrs tuvākajās dienās varētu sadārdzināties par aptuveni diviem santīmiem, un nedēļas laikā litrs šīs degvielas varētu maksāt 73 santīmus.

Vaikulis skaidroja, ka šis degvielas cenu kāpums saistīts ar pasaules tirgū pieaugošajām cenām.

Analītiķis, vairākus gadus vērojot degvielas tirgotāju rīcību, secinājis, ka tirgotāji vienmēr norāda uz cenu kāpumu un nereti to saista ar nepietiekamu pamatojumu. Viņš vērsa uzmanību uz biežākajiem tirgotāju iemesliem, lai palielinātu cenu. Pavasarī un vasarā tā ir autobraucēju sezona, rudenī - vētru sezona, bet ziemā - apkures sezona.

"Pēc šīs shēmas cenas nekad nevarētu krist," Vaikulis atzina un norādīja, ka pēdējā laikā vadošā degvielas tirgotāja "Latvija Statoil" degvielai ir lielāks uzcenojums nekā parasti. Viņš vērsa uzmanību, ka tie ir aptuveni astoņi santīmi iepriekš deklarēto piecu vietā.

Jāatgādina, ka pēdējā gada laikā pasaules naftas cenas ir pieaugušas no 30 dolāriem par barelu līdz 80 dolāriem par barelu. Arī degvielas cenas ir cēlušās. Tādējādi cenu celšanās, ko saista ar ekonomikas atveseļošanos, jau notiek.