Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika

Mobilais internets kļūst ātrāks un lētāks

© Gints Ivuškāns F64

Mobilo internetu arvien biežāk lieto, ne tikai atrodoties ārpus mājas, bet ar to aizstājot fiksēto internetu. To veicinājusi datu pārraides ātruma palielināšanās un pakalpojuma maksas samazināšanās.

Latvijas mobilā telefona (LMT) Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš Neatkarīgajai stāstīja, ka LMT mobilā interneta lietotāju skaits ir pieaudzis vairākkārt. Viņš to skaidro ar vairāku faktoru ietekmi: ar pakalpojumu klāsta palielināšanos, ar fiksētas maksas ieviešanu mobilā interneta lietotājiem, ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos. Jūnijā LMT mobilā interneta lietotāju skaits jau bija pārsniedzis 400 000, Neatkarīgajai atzina LMT preses sekretāre Elīna Lidere.

"LMT uzsākot piedāvāt neierobežotu interneta lietošanu par fiksētu maksu, būtiski ir mainījušies mobilā interneta lietotāju paradumi. Jau pirmajā nedēļā, tiklīdz ieviesām šo piedāvājumu, klientu interese bija ļoti liela un rādītāji pārspēja prognozēto. Jau šobrīd robeža starp mobilo un fiksēto internetu ir ļoti maza, un nākotnē tā izzudīs vispār. LMT klienti ir atzinuši, ka lietot mobilo internetu ir ērtāk un praktiskāk nekā fiksēto, jo to iespējams izmantot gan mājās, gan darbā, gan dodoties brīvdienās atpūtā. Turklāt mobilais internets 3G tīklā jau tagad konkurē ar fiksēto internetu, un nākotnē konkurence būs vēl spraigāka, kā liecina veiksmīgie LMT 4G tīkla testi Liepājā un Valmierā. Arī izmaksu ziņā mobilais internets nav dārgāks par fiksēto," stāstīja V. Radziņš.

Šobrīd LMT 3G internets pieejams jau 50% Latvijas teritorijas, bet nākamajā gadā uzņēmums plāno ar 3G tīklu aptvert 90 % Latvijas teritorijas.

Mobilais aizstāj fiksēto

Tele2 secinājis, ka interese par mobilā interneta lietošanu aug, it īpaši vasaras sezonā, kad daudzi pilsētnieki pavada brīvdienas laukos un vēlas arī tur lietot internetu. Salīdzinājumā ar 2009. gada pirmajiem sešiem mēnešiem šogad Tele2 mobilā interneta lietotāju skaits ir palielinājies vairāk nekā par 180%.

"Mobilā interneta popularitāte joprojām pieaug. Pārraidīto datu apjoms Tele2 tīklā gada laikā ir pieaudzis vairāk nekā 4,5 reizes. Mēs prognozējam, ka datu pārraides apjomi turpinās augt, jo arvien vairāk cilvēku novērtē neatkarību un lietošanas ērtības, ko sniedz mobilā interneta izmantošana," Neatkarīgajai stāstīja Tele2 sabiedrisko attiecību vadītāja Vita Sirica.

Pēc Tele2 vērtējuma, galvenokārt mobilais internets tiek lietots privātām vajadzībām, piemēram, sērfojot internetā, sūtot un saņemot e–pastu, izmantojot sociālos tīklus. Gandrīz visi mobilā interneta lietotāji to izmanto vairākas reizes nedēļā. "Daļai Tele2 mobilā interneta lietotāju mājās ir arī fiksētais internets, taču mobilā interneta priekšrocība ir mobilitāte un iespēja izmantot tur, kur nav iespējams pieslēgt fiksēto internetu. Ir novērojama tendence, ka pēdēja laikā pieaug to lietotāju skaits, kas izvēlas mobilo internetu kā vienīgo, ar to aizvietojot fiksēto pieslēgumu," sacīja V. Sirica.

Sērfo pat vectētiņi

Bites mobilā interneta klientu skaits šā gada pirmajos sešos mēnešos pieaudzis par 41% salīdzinājumā ar 2009. gada pirmajiem sešiem mēnešiem, Neatkarīgajai zināja stāstīt Bite Latvija komunikāciju konsultante Zane Bojāre. "Lai arī varētu šķist, ka mobilā interneta lietošana ir jauniešu aizraušanās, Bites dati liecina, ka vidējais lietotāja vecums ir ap 36 gadi, savukārt vecākais klients, ar ko noslēgts līgums par mobilo internetu, ir pat 81 gadu vecs. No šiem datiem var secināt, ka mobilo internetu arvien biežāk izvēlas kā vienīgo interneta variantu mājās, fiksētās līnijas vietā, kā arī daudz izmanto darba vajadzībām," sacīja Z.Bojāre.

Palīgierīces

Lai gan šobrīd mobilo internetu iespējams lietot teju visā Latvijā, ne visās vietās mobilais internets ir stabils. Šādos gadījumos V. Radziņš iesaka sākumā pārliecināties, vai dators ir pasargāts no vīrusiem. "Lietotājs sūdzas, ka internets strādā lēni, taču īstenībā tās ir bijušas vīrusu darbības sekas."

Gadījumos, ja pie vainas nav bijis vīruss vai kāda kļūme datorā, interneta sakarus iespējams uzlabot, mainot datora atrašanās vietu. "Protams, ja cilvēks ir ērti iekārtojies klubkrēslā un grib pasērfot pa internetu, viņam diez vai patiks iespēja stāvēt ar datoru rokā pie loga tāpēc, ka tur ir labāks tīkla pārklājums. Šādos gadījumos var izmantot bezvadu rūteri mobilajam internetam, piemēram, Huawei B260. Ievērojamu signāla kvalitātes uzlabošanos ar bezvadu vārteju var panākt, pievienojot ārējo antenu. Vairāki LMT klienti ar rūteri un ārējo antenu lieto internetu vietās, kur sākotnēji šķiet, ka nav stabila pārklājuma," zināja stāstīt V. Radziņš.

Bezvadu vārteja ļauj izmantot internetu vienlaikus vairākiem lietotājiem, un katram datoram nav nepieciešams atsevišķs interneta pieslēgums. Tikai jārēķinās, ka resurss tiks sadalīts starp lietotājiem. Ja nepieciešams izmantot antenu, V. Radziņš iesaka izmantot speciālista padomu.