Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika

Jāgriež būs vairāk?!

© Neatkarīgā Rīta avīze

Vai tiešām Latvijai nāksies budžeta konsolidācijas vārdā skart tās izdevumu samazinājuma jomas, kas pirms vēlēšanām tika sauktas kā neaizskaramas, – būtiskas nodokļu izmaiņas, pensiju un pabalstu samazinājumu?

Maksimālais budžeta konsolidācijas plāns ir 767 miljoni latu

Valda Dombrovska vecās un jaunās valdības kopprodukts ir valsts 2011. gada budžeta projekta vietā sastādīts taupības pasākumu plāns 767 miljonu latu apjomā.

Iepazīstināt ar Latvijas 2011. gada budžeta projekta tapšanu V. Dombrovski un viņa valdību aicināja ne vien vietējā sabiedrība, bet arī starptautiskie kreditori, kurus ignorēt nedrīkst. Šīs prasības izpildes termiņš bija oktobra beigas. Latvija ir izpildījusi un pat par 100% pārpildījusi kreditoru prasības, uzrādot pasākumus budžeta deficīta samazināšanai pat par 767 miljoniem latu iepriekš publiski solīto 350 līdz 395 miljonu latu vietā. Jaunais solījums kvantitatīvi atbilst budžeta deficīta samazināšanas 2011. un 2012. gada kopējam rezultātam.

Finanšu ministrija sakās nezinām, kādā veidā šis plāns ir nonācis arī pie žurnālista Jāņa Dombura, kurš tagad dalās šajā informācijā.

J. Domburs vismaz vakar no rīta izrādījās labāk informēts par finanšu ministru Andri Vilku, kurš tad paguva publiski pateikt, ka neko par tādu plānu nezinot. Dažas stundas vēlāk FM izplatīja paziņojumu, kurā atzina 767 miljonus par autentisku skaitli. Tā esot teorētiski iespējamā summa taupības pasākumiem, kurus ieteikusi Pasaules banka, Starptautiskais valūtas fonds un visi citi, kurus FM atzinusi par vērā ņemamiem.

Pēc J. Dombura stāstītā Neatkarīgajai, plāns sastāv no aptuveni simt pasākumiem. Mazākajai daļai no tiem ir nosaukti autori – vai nu Pasaules banka, vai mūsu pašu Valsts kancelejas izveidotā funkciju izvērtēšanas grupa, bet lielākajai daļai priekšlikumu autors palicis nezināms. Visticamāk, ka šie ieteikumi cēlušies turpat FM. Tādā gadījumā vēlreiz jāatgriežas pie FM pavasarī publiskotā nodokļu politikas pamatsnostādņu projekta u.tml. dokumentiem, kurus FM pati radījusi un tagad pati atkārto.

Par satraucošāko taupības pasākumu saraksta pazīmi J. Domburs uzskata to, ka tur neesot nekādu norādījumu, kurus priekšlikumus saraksta autori ir uzskatījuši par nepieņemamiem. Citiem vārdiem sakot, Latvija nav informējusi aizdevējus par solījumiem nepazemināt pensijas u.tml., ko V. Dombrovskis izteica savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Šo apgalvojumu J. Domburs uzturēja neklātienes diskusijā ar V. Dombrovska preses pārstāvi Līgu Krapāni, kura Neatkarīgajai apgalvoja, ka "pie katra ierosinājuma pateikts, vai tas ir iespējams, vai neiespējams". "Nekā tamlīdzīga," uzsvēra J. Domburs.

Būtu pavisam normāli, ka taupības pasākumu saraksts cirkulē dažādos – izvērstākos un saīsinātos, lietvedībā iereģistrētos un neoficiālos – norakstos un variantos. Līdz ar to J. Domburs un L. Krapāne var arī palikt katrs pie sava apgalvojuma, bet, kā formulēja J. Domburs, "sāls ir citur". Proti, ka oficiāli par pieļaujamiem atzīto valdības izdevumu samazināšanas un nodokļu paaugstināšanas pasākumu summa nav ne tuvu 350 un vairāk miljoniem latu, kuru ietaupīšanu arī vakar publiski apliecināja finanšu ministrs A. Vilks. Valdībai būs vai nu jāatklāj kaut kādi pilnīgi jauni taupības paņēmieni, vai tomēr jārealizē daļa no noliegtajiem paņēmieniem, varbūt mēģinot piešķirt tiem jaunus nosaukumus. Tikai tādā nozīmē Vienotība un Zaļo un zemnieku savienība varētu teikt, ka tās nepārkāpj savus solījumus pirms 10. Saeimas vēlēšanām.

V. Dombrovskis vakar apmeklēja Igauniju un saņēma Igaunijas Valsts prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa apsveikumu par uzvaru Saeimas vēlēšanās. V. Dombrovskis atbildēja arī ar jauniem solījumiem par nākamā gada budžetu. Pagaidām viņš solīja tikai to, ka pirmdien, 8. novembrī, valdošā koalīcija vienosies par budžeta likuma rakstīšanas grafiku, kurā būs iekļautas speciālas Ministru kabineta sēdes. Iepriekš V. Dombrovskis ir skaidrojis, ka Saeimas vēlēšanu gadā neesot spēkā prasība sagatavot valsts budžeta projektu līdz oktobra beigām. Viņš Latvijas likumos esot atradis atļauju jaunai valdībai savu pirmo budžetu rakstīt četrus mēnešus. Līdz ar to iespējams, ka 2011. gada budžets būs gatavs pāris mēnešus pēc gada sākuma. Nav dzirdēts, ka V. Dombrovskis solītos darbus pasteidzināt tāpēc, ka Latvijas jaunā valdība ļoti līdzinās vecajai valdībai.

No darba pie 2011. gada budžeta projekta vecā valdība izvairījās ar atrunu, ka esot jāsagaida šā gada 3. ceturkšņa saimniekošanas rezultāti, pēc kuriem varēšot paredzēt valdības iespējamos ieņēmumus u.c. budžeta parametrus 2011. gadā. Provizorisko novērtējumu par iekšzemes kopprodukta izmaiņām 3. ceturksnī statistiķi sola dot 9. novembrī. Tomēr šā gada rādītāji 3. un tāpat 4. ceturksnī uz nākamo gadu ir attiecināmi ar lielām atrunām, ka situācija būtiski mainīsies, tiklīdz izsīks Latvijas aizlienētā nauda, ko V. Dombrovska valdība tagad palēnām laiž apgrozībā. Ne mazāk svarīga ir tikai oktobra otrajā pusē sākusies latu pārdošana atpakaļ Latvijas Bankai, t.i., kapitāla bēgšana no valsts. Valdībai var nākties savus izdevumus samazināt vēl daudz straujāk, nekā tagad tiek plānots, un 767 miljonu plāns tad lieliski derēs 2011. gadam.