Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika

Veidos darba grupu papildu budžeta konsolidācijas pasākumu izstrādāšanai

Lai apspriestu iespējamos nākamā gada valsts budžeta grozījumus un nepieciešamību deficītu samazināt vēl par 50 miljoniem latu, koalīcija veidos darba grupu, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Pēc Dombrovska teiktā, šīs darba grupas sastāvs tiks apstiprināts nākamajā koalīcijas padomes sēdē. Darba grupa par konsolidācijas pasākumiem lems, kad tiks saņemti Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie priekšlikumi.

Tāpat esot jau izstrādāts grafiks, kā virzīties uz priekšu ar plānotajiem papildu konsolidācijas pasākumiem. Tas tiks saskaņots ar starptautiskajiem aizdevējiem un tikai tad šo grafiku publiskos, norādīja premjers.

Ministru prezidents skaidroja, ka par konkrētiem konsolidācijas runāt vēl esot pāragri, jo jāsagaida FM priekšlikumi.

Runājot par iespējamiem iebildumiem no koalīcijas partneres Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) puses, Dombrovskis norādīja, ka koalīcijas sēdē no ZZS puses neesot bijis uzstādījumu pret budžeta samazināšanu. "ZZS pārstāvji pauda gatavību iesaistīties darbā, lai identificētu iespējamos konsolidācijas pasākumus," teica premjers.

LETA jau ziņoja, ka starptautiskie aizdevēji izvirzījuši prasību 2011.gada valsts budžetu konsolidēt vēl par 50 miljoniem latu.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis iepriekš atzina, ka viņam šobrīd nav viedokļa, kur tik lielu summu būtu iespējams papildus iegūt, un jau tagad varot prognozēt, ka tas varētu būt ļoti sarežģīti.

ZZS šobrīd piekrītot viedoklim, ka vēl par šo jautājumu ir jārunā ar aizdevējiem un jāmēģina pārliecināt par vadībai izdevīgu pozīciju. Tāpēc pagaidām esot jācer uz veiksmīgām FM sarunām.

Grozījumi valsts budžetā gaidāmi, visticamāk, gada otrajā ceturksnī, - iepriekš Latvijas Radio sacīja finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība"). Līdz tam laikam jāieskicē, kur atrast iespējas vēl 50 miljonu latu konsolidācijai, jāpanāk politiska vienošanās, skaidroja ministrs. Ministrs norādīja, ka februārī būs zināmi dati par kopējām ekonomikas attīstības tendencēm 2010.gadā, martā būs redzams, kā pildās nodokļi pirmajos mēnešos, iespējama makroekonomisko rādītāju korekcija, tad arī ieskicēsies nepieciešamie budžeta grozījumu varianti.

Lai nākamgad konsolidētu aizdevēju prasītos papildu 50 miljonus latu, strukturālās reformas galvenokārt skars izglītības un veselības nozari, varētu pārskatīt arī zemes kadastrālās vērtības.

2011.gada valsts budžetu Vilks raksturo kā piesardzīgu, konservatīvu, "nav pozīciju, kur būtu jāpiesargās, ka varētu nepildīties nodokļi".