Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika

Grib arī uz "Parexu" attiecināt liegumu izmaksāt atlīdzību atbalstu saņēmušo banku īpašniekiem

Partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas deputāts Ainars Latkovskis ir iesniedzis priekšlikumu Saeimā steidzamības kārtā skatāmajiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā, piedāvājot aizliegumu valsts atbalstu saņēmušu banku bijušajiem īpašniekiem un akcionāriem uzkrāt un izmaksāt procentus un cita veida atlīdzību attiecināt arī uz bankām, kurām komercdarbības atbalsts sniegts pirms šīs normas spēkā stāšanās, tātad arī uz "Parex banku".

Par to aģentūru LETA informēja JL frakcijas sabiedrisko attiecību konsultante Laila Timrota.

"Aizlieguma attiecināšana uz banku, kas jau šobrīd saņem valsts atbalstu, ir loģisks solis, kas, nepārkāpjot tiesiskuma principus, vērsts uz valsts un sabiedrības interešu aizsardzību, jo ir absurdi, ka valsts izglābtas privātbankas bijušie īpašnieki ilgstoši turpina gūt finansiālus labumus no bankas," sacījis Latkovskis.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta komisija ir atbalstījusi finanšu ministra Einara Repšes (JL) iesniegtos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredz noteiktus ierobežojumus valsts atbalstu saņēmušām bankām, kā arī bankām, kam noteikti noguldījumu ierobežojumi. Ar šo normu paredzēts aizliegt bijušajiem banku īpašniekiem un akcionāriem uzkrāt un izmaksāt procentus un cita veida atlīdzību.

Aizliegums saņemt šādus maksājumus būs spēkā no brīža, kad pieņemts lēmums par valsts atbalsta piešķiršanu vai ierobežojumu noteikšanu, līdz atbalsta sniegšanas izbeigšanas vai aizlieguma atcelšanas dienai.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija 13.oktobrī gan nolēma atteikties no Finanšu ministrijas (FM) rosinātās normas par ierobežojumiem valsts atbalstīto banku saistībām piemērošanas ar atpakaļejošu spēku.

Kā brīdināja bijušie bankas īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, pieņemot Kredītiestāžu likuma un pārejas noteikumu grozījumus, kā arī tos attiecinot uz AS "Parex banka", Latvijas valsts būtu vienpusēji atkāpusies no pērnā gada 10.novembrī parakstītā bankas pārņemšanas līguma. Tas ļautu Karginam un Krasovickim atgūt pirms gada valstij pārdotās akcijas.