Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika

Polijā var iepirkties par 30% lētāk

Uz Poliju iepirkties dodas ne tikai tās tuvākie kaimiņi – lietuvieši, bet arī Latvijas iedzīvotāji.

Neatkarīgā pārliecinājās, ka pie Polijas pierobežas veikaliem brīvdienās stāv automašīnas ar Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas numuriem. Tā kā cenas Polijā vidēji ir par 30–40 procentiem zemākas nekā Latvijā, ar ietaupīto izdodas segt ne tikai degvielā iztērēto.

Ceļš līdz Suvalkiem, pirmajai lielākajai pilsētai aiz Lietuvas robežas, turp un atpakaļ (430 km) izmaksāja 40 latu. Ceļā bija jāpavada aptuveni 5,5 stundas vienā virzienā. Ja nav sava transporta, internetā var atrast daudzus piedāvājumus iepirkšanās braucieniem uz Poliju. Vidējā pakalpojuma cena – 20 latu.

Ceļamērķim bija nolūkoti divi vācu lielveikali: Lidl un Kaufland. Suvalkos tos neatrast ir neiespējami, jo norāžu ceļa malās netrūkst. Abos lielveikalos varēja norēķināties ar Latvijā izdotu banku karti.

Par veiksmīgākajiem ieguvumiem var uzskatīt iepirkšanos aptiekā un elegantu velveta uzvalku, par kuru Rīgā nāktos maksāt vismaz latus piecdesmit vairāk. Aptiekā iegādājoties desmit iesaiņojumus MagneB6, ģimene ietaupīja gandrīz 40 latu, tas ir – tik, cik samaksāja par benzīnu braucienam! Rīgas nomaļajās aptiekās par 50 tabletēm jāšķiras no pieciem latiem ar santīmiem, bet Suvalku aptiekā analogs iesaiņojums maksā 1 latu 60 santīmu... Gan Latvijā, gan Polijā iegādātajām zālēm ir viens un tas pats ražotājs.

Arī pārtika Polijā ir daudz lētāka. Iegādājoties Polijā sāli, čipsus, makaronus, olīveļļu, Vegetu, tomātu sulu, zaļos zirnīšus, persiku kompotu, sviestu, veļas pulveri, sardeles un cieti žāvēto desu kaut vai tikai pa vienam iepakojumam, var ietaupīt 2,33 latus.

Neizprotami, kāpēc Latvijas lielveikalos Holandē ražoti sieri maksā divas reizes dārgāk nekā Polijā, kur tos var nopirkt par nepilniem trim latiem kilogramā.

Polijas apmeklētāji slavē veikalus 5 – 10 – 15, kur iegādājams skaists un lēts apģērbs bērniem vecumā no pieciem līdz piecpadsmit gadiem. Arī pamperi, salīdzinot ar cenām Latvijā, tur ir smieklīgi lēti. 84 HUGGIES maksā 6,23 latus jeb 7 santīmus gabalā. Latvijā jāpriecājas, ja gadās nopirkt šādu ekstru par 17 santīmiem. Atmaksājas iegādāties arī higiēnas preces. Piemēram, tualetes papīrs FOXI (līdzīgs ZEWA SOFT) Polijā maksā tikai 9 santīmus rullītī, bet Latvijā – 20 santīmu, gaisa atsvaidzinātājs AIR WICK ELECTRIC (nomaināmais iepakojums) – 1 latu 12 santīmus, zobu pasta COLGATE (125 ml) – tikai 88 santīmus (Latvijā par 75 ml COLGATE zobu pastu ir jāsamaksā vismaz latu). Par sešiem kilogramiem veļas pulvera Bonux Polijā jāšķiras no 4,80 latiem. Ja paveicas, Polijā var nopirkt ādas apavus par desmit latiem. Kvalitatīvs un salīdzinoši lēts ir pašu ražotais tekstils (apakšveļa meitenēm – 0,50 Ls, T krekliņi par 0,50 Ls, džinsi pieaugušajiem – 4 Ls).

Cenas Polijā vidēji ir zemākas par 30–40%. Piemēram, IKEA veikalos Polijā nopērkamas mēbeles (divas kumodes un skapis bērnistabai par 100 latiem!).

***

UZZIŅAI

- Polija 2007. gada beigās saņēma ES atļauju līdz 2010. gada beigām piemērot atvieglotas PVN likmes ikdienas pārtikas produktiem:

- 3% PVN – gaļai, putnu gaļai, dārzeņiem un augļiem, maizei un graudu produktiem, zivīm, piena produktiem, olām;

- 7% PVN – gaļas izstrādājumiem, cukuram, ievārījumam, medum, šokolādei, konfektēm, kafijai, tējai, kakao, eļļai un taukiem.