Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Opozīcija rosina nodokļu sistēmā ieviest progresivitāti

© F64

Lai risinātu sociālās nevienlīdzības problēmas, nepieciešams nodokļu sistēmā ieviest progresivitātes principu, šodien debašu laikā par tiesībsarga ikgadējo ziņojumu norādīja opozīcijas deputāti.

Gan deputāte Inguna Sudraba (NSL), gan parlamentārietis Ivars Brīvers (LRA) norādīja, ka, lai mazinātu sociālo nevienlīdzību, nepieciešams ieviest progresivitāti nodokļu sistēmā.

Sudraba skaidroja, ka būtisks trūkums tiesībsarga biroja, Valsts kontroles (VK) un citu institūciju priekšlikumu realizācijai ir tas, ka šie risinājumi nav izdevīgi izpildvarai. Politiķe vērsa uzmanību, ka pašlaik nabadzībai pakļauti arī strādājošie un skarbais tiesībsarga Jura Jansona vērtējums, ka valdība nav ievērojusi sociālo tiesību principu, ir pareizs.

Abi deputāti skaidroja, ka viens no instrumentiem nabadzības mazināšanai ir ar iedzīvotāju ienākumu nodokli neapliekamā minimuma paaugstināšana.

Savukārt parlamentāriete, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) savā runā pievērsās Jansona aktualizētajai problēmai par bērnu tiesībām uzaugt ģimenē. Viņa norādīja, ka Saeimas uzdevums ir ņemt vērā tiesībsarga rekomendācijas un īstenot tās dzīvē, veicot arī izmaiņas normatīvajos aktos.

Deputāts Arvīds Platpers (NSL) norādīja uz tādu problēmu kā vardarbība skolās. Viņš atsaucās uz tiesībsarga secinājumu, ka vairākas pašvaldības nepilda savas funkcijas darbā ar bērniem, un uzsvēra ka arī šī problēma apliecina valdošo nihilimu un cinismu.

Saeima šodien skatīja tiesībsarga ziņojumu par 2014.gadu.

"Daudzas tiesībsarga ziņojumā minētās tēmas saskan arī ar Cilvēktiesību komisijā pagājušajā gadā skatītajiem jautājumiem, piemēram, par bāreņu un krīzes situācijās nonākušo bērnu aprūpi, par denacionalizēto namu īrnieku tiesībām, kā arī par asistenta pakalpojuma pieejamību personām ar invaliditāti," iepriekš norādīja Laizāne, uzsverot Saeimas un Tiesībsarga biroja veiksmīgo sadarbību likumdošanas jomā.