Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Raiņa un Aspazijas popularizēšanai iedalīti 280 000 eiro

© F64

Mērķprogrammā "Raiņa un Aspazijas gads" Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) 57 projektiem sadalījis 280 000 eiro, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Jana Vērdiņa.

Projektiem, kuriem būtu jāveicina izpratne par Raiņa un Aspazijas personībām, kā arī viņu daiļradi, sadalītas dažādas summas, sākot no 500 eiro līdz 17 000 eiro. Finansējums piešķirts izstādēm, koncertiem un izrādēm gan Rīgā, gan reģionos, kā arī izglītošanai par Raini un Aspaziju. Nauda atvēlēta arī grāmatu veidošanai, kā arī filmu tapšanai.

Lielākā summa - 17 000 eiro - piešķirta biedrībai "Atvērtās krātuves" projektam "Aspazijas un Raiņa virtuālais muzejs Lugāno". 16 000 eiro piešķirti iestudējumiem par Aspaziju un Raini "Dirty Deal Teatro", bet 10 000 eiro - teātra "TT" izrādei "Iniņas mīļākais".

Raiņa un Aspazijas jubilejas mērķprogrammā nauda piešķirta vairākiem uzvedumiem un koncertiem, piemēram, Siguldas opermūzikas svētkos iecerētajai operai "Zelta zirgs" atvēlēti 13 000 eiro, Latvijas Radio kora koncertuzvedumam "Rainis. Aspazija" - 8000 eiro, koncertizrādei bērniem "Rainim pa pēdām. Gandrīz detektīvs" Austrumlatvijas koncertzālē - 4000 eiro, grupas "Framest" projektam "Aspazija un vokālais džezs" - 1000 eiro, bet projektam "Raiņa un Aspazijas dzeja latviešu solodziesmās" Cēsu pilī - 2000 eiro.

Nacionālais kino centrs iesniedzis pieteikumu projektam "Rainis ir...", kuram piešķirti 10 000 eiro. Savukārt Latvijas Televīzijai atvēlēti 15 000 eiro dokumentālās filmas "Rainis un Aspazija. Personiski" veidošanai.

Ar VKKF atbalstu taps arī Raiņa "Kastaņolas" tulkojumi angļu, vācu, franču un itāļu valodā, kā arī Ineses Grumoltes pētījums "Intelektuāļa politiskā loma nebrīvā sabiedrībā un demokrātijas agrīnajā fāzē. Rainis un Svetozars Markovics". Finansējums piešķirts arī Daugavpils Universitātes Starptautiskam starpdisciplināram jauniešu un zinātnieku kongresam "Dzīvā dzīve. Aspazija - Rainis - 150".

Projektus par Raini un Aspaziju īsteno vairāki muzeji - Memoriālo muzeju apvienība, Kuldīgas novada muzejs un Latgales kultūrvēstures muzejs. Tukuma muzejs, piemēram, attīsta Raiņa istabu Durbes pilī Tukumā. Raiņa un Aspazijas gada pasākumu rīkošanā, lūdzot atbalstu VKKF, iesaistījušās arī vairākas pašvaldības - Balvu novada pašvaldība, Preiļu novada dome, Valkas novada dome, kā arī Talsu novada pašvaldība un citas.

Mērķprogramma "Raiņa un Aspazijas gads" veidota, lai, svinot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, atbalstītu kultūras aktivitātes, kas saistītas ar Raiņa un Aspazijas daiļrades, personības un ideju interpretāciju un izpratnes veicināšanu.