Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dombrovskis: Latvijas ekonomiskās prognozes nākamajiem gadam ir koriģētas uz leju

© F64

Ekonomiskās problēmas Krievijā un tās atbildes sankcijas radījušas negatīvu ietekmi uz Latvijas ekonomiku, atzina Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Lūgts komentēt EK ziņojumu "Eiropas ekonomikas prognozes", Dombrovskis norādīja, ka Latvijas ekonomiskās izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam ir koriģētas uz leju.

"Ja runājam par šo gadu, tiek prognozēta 2,3% izaugsme iepriekšējo 2,8% vietā. Galvenais faktors ir ekonomiskās problēmas Krievijā, kā arī Krievijas atbildes sankciju negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomiku," pauda Dombrovskis.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka valstis, kuras ir ciešāk saistītas ar Krievijas ekonomiku, vairāk izjūt negatīvās sekas. Par piemēru viņš minēja Lietuvu, kurai arī izaugsmes prognoze ir koriģēta uz leju. Tikmēr Igaunijai tā gan ir saglabāta iepriekšējā līmenī.

"Kopumā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā prognozes ir nedaudz koriģētas uz augšu," skaidroja Dombrovskis. "Eirozonā prognozēta 1,5% izaugsme iepriekšējo 1,3% vietā un ES - 1,8% iepriekšējo 1,7% vietā," viņš piebilda. "Pašreiz galvenais pamats ir vairāku labvēlīgu apstākļu kopums, gan zemās naftas cenas, gan Eiropas Centrālās bankas (ECB) stimulējošā monetārā politika, kā arī eiro kursa kritums pret ASV dolāru, kas palīdz ES eksportētājiem," sacīja Dombrovskis.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik būtiski ir izmantot brīdi, lai īstenotu nepieciešamās strukturālās reformas, nodrošinot stabilu un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi.

"Ir jādomā par veidiem, kā atbalstīt uzņēmējus, lai pārorientētos uz citiem eksporta tirgiem. Vēl viens būtisks jautājums ir sekmīgi sākt jaunā perioda ES fondu apguvi, kas iedotu papildu stimulu ekonomikai," rezumēja Dombrovskis.

ES ekonomika šogad varētu augt par 1,8%, bet eirozonā - par 1,5%, teikts šodien publicētajā EK ziņojumā "Eiropas ekonomikas prognozes".

Tas ir attiecīgi par 0,1 procentpunktu un 0,2 procentpunktiem vairāk, nekā EK prognozēja pirms trim mēnešiem, kad tika lēsts, ka šogad ES ekonomika augs par 1,7%, bet eirozonā - par 1,3%. Savukārt prognozes par ES ekonomikas izaugsmi 2016.gadā saglabātas nemainīgas - ES ekonomika varētu augt par 2,1%, bet eirozonā - par 1,9%.

Ziņojumā norādīts, ka Eiropas ekonomiku stimulē vairāki faktori, piemēram, zemās naftas cenas, globālā izaugsme, ES fiskālā politika utt.

Ziņojumā prognozēts, ka ES inflācija līdz šā gada vidum saglabāsies tuvu nullei, tomēr kopumā šogad ES un eirozonā inflācija vidēji varētu augt par 0,1%, bet 2016.gadā - par 1,5%. Sagaidāms, ka bezdarba līmenis ES šogad samazināsies līdz 9,6%, bet eirozonas valstīs - līdz 11%. Savukārt 2016.gadā bezdarbs ES varētu sarukt līdz 9,2%, bet eirozonā - līdz 10,5%.