Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Puse apbedīšanas nozares neuzrāda nekādus ieņēmumus

© Scanpix

Puse no apbedīšanas nozares uzņēmumiem neuzrāda nekādus ieņēmumus, preses konferencē informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Ēnu ekonomikas īpatsvars nozarē pērn varētu būt vismaz 5,45 miljoni eiro, liecina VID veiktais aprēķins, kurā vērā ņemts mirušo cilvēku skaits valstī pērn, vidējās apbedīšanas pakalpojumu izmaksas, apbedīšanas izmaksu kopsumma, no kā atņem nozarē nodarbināto nodokļu maksātāju deklarēto apgrozījumu.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, 2014.gadā mirušo skaits Latvijā bija 28 466. Valstī vidējās apbedīšanas pakalpojumu izmaksas vienam iedzīvotājam ir ap 400 eiro. Sareizinot šos skaitļus, kopējā summa par pakalpojumiem būtu 11,38 miljoni eiro.

Taču nozarē nodarbināto nodokļu maksātāju deklarētais apgrozījums pērn bija 5,93 miljoni eiro. Tiesa, šāda summa ir norādīta, neņemot vērā divu apbedīšanas pakalpojumu nozarē nodarbināto finanšu rezultātus, jo viņi līdz 1.jūlijam vēl nav iesnieguši pārskatu par 2014.gadu, atzīmē VID ģenerāldirektore.

Ēnu ekonomikai šajā nozarē ir tendence pieaugt, secina Pētersone, norādot, ka 2013.gadā, kad mirušo skaits bija 28 691 un apbedīšanas izmaksu kopsummai bija jābūt 11,47 miljoni eiro, komersanti kopā bija deklarējuši 6,52 miljonus eiro. Tādējādi var teikt, ka ēnu ekonomikas īpatsvars 2013.gadā bija 4,95 miljoni eiro, kas ir par 9% mazāk nekā 2014.gadā, kad nedeklarēto līdzekļu summa pieaugusi par vairāk nekā pusmiljonu eiro.

Apbedīšanas nozarē reģistrēto nodokļu maksātāju skaits līdz šī gada 4.jūnijam bija 260, no kuriem 182 bija juridiskas personas, bet 108 - fiziskas personas, no kurām 78 bija saimnieciskās darbības veicēji, bet 30 - individuālie komersanti.