Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

FM analizēs izmaiņas NĪN piemērošanā un risinājumu sola rudenī

© F64

Finanšu ministrija (FM) patlaban analizē priekšlikumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam un risinājumu jautājumā sola šā gada rudenī.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis aģentūrai LETA stāstīja, ka ministrija ir iepazinusies ar portālā "Manabalss.lv" ierosināto sabiedrības iniciatīvu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam. Patlaban FM analizē nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanas variantu modeļus.

"Izprotot iniciatīvā izteiktā piedāvājuma mērķi - būtiski samazināt NĪN slogu par vienīgo mājokli, šobrīd tas vēl detalizēti ir jāizpēta. FM uzskata, ka nodokļa slogam ir jābūt samērīgam ar īpašuma vērtību un personas maksātspēju, bet vienlaicīgi ir jānodrošina pašvaldība ar ieņēmumiem, lai nodokļa izmaiņas neapdraudētu pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem," atzina ministrijas pārstāvis.

FM ieskatā, iespējamais risinājums nedrīkst būtiski samazināt pašvaldību ieņēmumus, tam ir jābūt iespējami sabalansētam, bet tai pat laikā saudzīgam pret sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām, kā arī tam ir jābūt iespējami vienkārši administrējamam un jāsamazina riski, kas var veidoties no atkārtotas kadastrālo vērtību aktualizācijas.

"Tāpat ir svarīgi izanalizēt aspektu, kas attiecas uz īrētajiem īpašumiem, jo liela sabiedrības daļa dzīvo īrētos dzīvokļos, līdz ar to šiem cilvēkiem, atbilstoši iniciatīvā izteiktajam piedāvājumam, nevar piemērot nodokļa atbrīvojumu, jo īpašums kādam kalpo par ienākuma avotu - tātad šis īpašums ir apliekams ar nodokli. Savukārt, persona, kura dzīvos, piemēram, vairākus miljonus vērtā savrupmājā, deklarējot to par vienīgo mājokli, piemēros šim īpašuma atbrīvojumu. Līdz ar to arī piedāvātais risinājums jau sākotnēji ietver zināmu nevienlīdzību," uzskata FM.

Jarockis piebilda, ka straujas kadastrālās vērtības pieauguma rezultātā nekustamā īpašuma slogs tuvākajos gados var radīt problēmas iedzīvotājiem samaksāt NĪN par mājokli. Tāpēc FM sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību, pieaicinot kompetentās institūcijas, izstrādās un līdz 2016.gada 31.decembrim iesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas nodrošinātu samērīgu nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu, ņemot vērā NĪN bāzes - kadastrālo vērtību - straujo pieaugumu, vienlaicīgi ņemot vērā pašvaldību nepieciešamību nodrošināt budžeta ieņēmumus.

Tuvākajā laikā FM saņems informāciju no Valsts zemes dienesta, lai veiktu iespējamo variantu fiskālo analīzi un ietekmes izvērtējamu pašvaldību griezumā. Līdz rudenim tiks veikta fiskālā analīze, un par iespējamajiem risinājumiem tiks diskutēts ar sociālajiem partneriem un sabiedrību.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" nepilna mēneša laikā savākti nepieciešamie paraksti par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam. Iniciatīvas iesniedzēja Liāna Hiršsone raksta, ka ar šo iniciatīvu ierosina "atcelt NĪN vienīgajam īpašumam - dzīvesvietai, par piemēru ņemot visu ES dalībvalstu pozitīvo pieredzi, proti, NĪN vienīgajam īpašumam nepiemēro vai piemēro 0,1% likmes apmērā no nekustamā īpašuma vērtības".