Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Prognozē īslaicīgu haosu Latvijas un Lielbritānijas biznesa attiecībās

© Scanpix

Līdz ar Liebritānijas iedzīvotāju referendumā atbalstīto izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) Latvijas un Lielbritānijas biznesa attiecībās īstermiņā gaidāms neliels haoss, prognozēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Lielbritānijā vadītājs Guntis Rubīns.

Arī LIAA pārstāvniecība saņem zvanus ar jautājumiem, ko darīt un ko gaidīt tālāk. Kā uzsver Rubīns, Lielbritānija patlaban vēl ir pilntiesīga ES dalībvalsts, tomēr vēl ir daudz neskaidru jautājumu saistībā ar tālāko notikumu attīstību Lielbritānijā pēc referenduma, tāpēc ilgākā termiņā par ietekmi uz starpvalstu biznesa attiecībām var tikai spekulēt.

Pēc viņa teiktā, patlaban redzama referenduma rezultātu negatīvā ietekme uz Lielbritānijas ekonomiku, taču ilgākā termiņā aktuāli kļūs jautājumi par tirdzniecību starp Lielbritāniju un ES, par muitas procedūrām, par investīcijām, uz kuriem patlaban atbildēt vēl nav iespējams.

Kā ziņots, Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku, liecina piektdien paziņotie galīgie rezultāti. Savukārt 48,1% balsotāju iestājušies par valsts palikšanu blokā, informēja Apvienotās Karalistes Vēlēšanu komisija.

Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilni 1,3 miljoni.