Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kartupeļi Latvijā ir novākti; raža mazāka nekā pērn

© F64

Kartupeļu ražas vākšana Latvijā ir noslēgusies un ievāktais ražas apmērs Latvijā kopumā ir vismaz par 15% mazāks, salīdzinot ar pagājušo gadu, aģentūrai LETA sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa sacīja, ka pēdējie ražas novākšanas darbi noslēdzās pagājušās nedēļas nogalē.

Kraukle pastāstīja, ka kartupeļu kopējā raža šogad ir vismaz par 15% mazāka nekā pērn, ja ne vēl vairāk sarukusi. Raža ir mazāka ne tikai konvencionāli audzētajiem kartupeļiem, bet arī bioloģiskajām saimniecībām, kas saistīts ar kartupeļu attīstībai mazāk labvēlīgajiem laikapstākļiem, kā arī kartupeļu lakstu puves izplatību. "Ir reģioni, kur bija ļoti laba raža, bet kopumā tā šogad ir mazāka," rezumēja Kraukle. Vienlaikus viņa piebilda, ka kartupeļu kvalitāte šogad ir gana laba, vietām pat labāka nekā pērn.

Asociācijas vadītāja arī sacīja, ka, par spīti kopējās ražas samazinājumam, integrēti audzēto kartupeļu pārstrādātājiem, piemēram, čipsu rūpnīcām, ražošanas apmēri šogad nesamazināsies - ja vienam no piegādātājiem nav padevusies raža, to kompensēs cita saimniecība, kam raža padevusies laba. Savukārt bioloģiskās cietes ražotājus kartupeļu ražas samazinājums varētu negatīvi ietekmēt.

Kraukle arī pastāstīja, ka kartupeļu cenas šogad ir saglabājušās pagājušā gada līmenī.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē savienības biedru intereses.