Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Drīzumā vairs nebūs dzemdību speciālistu, kas strādās par pašreizējo algu

© F64

Latvijā vairāk nekā puse no dzemdību speciālistiem ir pirms pensijas vecumā, kas varētu nozīmēt, ka pēc gadiem desmit dzemdību nodaļās vairs nebūs, kas strādā ar esošo atalgojumu, teica Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Dace Matule.

Viņa norādīja, ka, tā kā dzemdību speciālistu darbs ir ārkārtīgi smags, nogurdinošs un neparedzams, atalgojumam būtu jābūt vienam no faktoriem, kas piesaista jaunus speciālistus.

Matule pastāstīja, ka dzemdību speciālisti, lai adekvāti nopelnītu, strādā papildu slodzes tur, kur dzemdību speciālistu skaits ir nepietiekams. Viņi regulāri strādā ar pārslodzi, tāpēc Veselības ministrijas (VM) centieni palielināt dzemdību speciālistu atalgojumu ir loģiski un pie tā nevajadzētu apstāties. Jāsaprot, ka atalgojumam jābūt atbilstošam padarītajam darbam, lai speciālistiem nebūtu jāstrādā 12 diennakts dežūras mēnesī - lai viņi nebūtu pārstrādājušies, norādīja Matule.

Viņa sacīja, ka varbūt šis atalgojuma palielinājums nav gaidītais, taču ļoti svarīgi, ka sabiedrībā sāk runāt par to, ka ārsti nevar strādāt par to samaksu, par kuru patlaban strādā. "Gan skolotājiem, gan ārstiem ir jābūt gandarītiem par to, ko viņi padara valsts labā, un gandarījumam jābūt ne tikai morālam vai personīgam, bet arī materiālam," norādīja asociācijas vadītāja.

Jau ziņots, ka dzemdību speciālistu un vecmāšu algu palielināšanai no VM budžeta plānots novirzīt septiņus miljonus eiro, kas ir tikai puse no iecerētā algu paaugstinājuma.

Kā informēja VM, lieka finansējuma avota patlaban neesot, tādēļ finansējums tiks iegūts pārdalot naudu nozares iekšienē. Finansējums dzemdību speciālistu un vecmāšu algām tiks iegūts no budžeta veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai, jo patlaban ministrijas prioritāte ir cilvēkresursu atalgojums. Lēmums par pārdali ir saskaņots ar valdību.

Tāpat ziņots, ka Rīgas dzemdību nama vecmātes un dzemdību speciālisti pieprasījuši VM un iestādei risināt zemā atalgojuma jautājumu, pretējā gadījumā solot darbu arī pamest. Dubultot samaksu par stundas darbu prasa arī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā strādājošie, savukārt Liepājas reģionālajā slimnīcā strādājošie VM ir nosūtījuši vēstuli, kurā aicina nodrošināt adekvātu darba samaksu dzemdniecības nozarē strādājošajiem, kā arī risināt problēmu ar jauno speciālistu piesaisti.