Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jūnijs varētu būt pirmais mēnesis, kad nodokļu ieņēmumi budžetā pārsniegs pagājušā gada rādītājus

Jūnijs varētu būt pirmais mēnesis, kad nodokļu ieņēmumi valsts budžetā pārsniegs pagājušā gada jūnija rādītājus, - šodien intervijā Latvijas Radio un vēlāk arī LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Līdz ar to jūnijs būs pirmais mēnesis pēdējā pusotra divu gadu laikā, kad tiks sasniegti šādi rādītāji. Ieņēmumu nodokļu plāns tiek pārpildīts, tam ir tendence uzlaboties, sacīja Dombrovskis un prognozēja, ka arī turpmāk budžets pildīsies ar uzviju.

Premjers prognozēja, ka šie budžeta rādītāji varētu uzlabot arī starptautisko aizdevēju novērtējumu. Šo vērtējumu, iespējams, varēs uzzināt augusta vidū, kad būs zināmi Iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītāji 2.ceturksnī. Premjers pieļauj iespēju, ka varētu samazināties nākamā gada valsts budžetā nepieciešamā konsolidējamā summa.

Dombrovskis sacīja, ka joprojām pastāv bažas par ekonomiskās krīzes otro vilni, par ko satraukušās daudzas pasaules valstis. Arī tādas lielvalstis kā Lielbritānija, ASV, kuru budžetu deficīti pārsniedz 10% no IKP, pašlaik ir spiestas pieņemt nepopulārus lēmumus deficīta mazināšanai - par PVN paaugstināšanu, algu samazināšanu un citus.

"Pašlaik aktualizējas problēma, ar ko mēs saskārāmies pirms diviem gadiem un ar ko pasaule saskaras tagad, - pasaules tirgi tik lielus valdību budžetu deficītus nav spējīga finansēt," skaidro Dombrovskis un piebilst, ka vienīgais risinājums šādā situācijā ir budžeta deficīta samazināšana. Neapšaubāmi, ārējā ekonomiskā situācija būtiski ietekmēs arī Latviju un ietekmēs IKP, rūpnieciskās ražošanas, bezdarba rādītājus.

Lai uzlabotu Latvijas ekonomiskos rādītājus, ir izstrādāts vidēja termiņa un ilgtermiņa plāns "ēnu ekonomikas" samazināšanai, ievirzot to caur "balto ekonomiku", kur tiek maksāti nodokļi, sacīja premjers.

Kopumā Latvijā ekonomika atkopjas straujāk, nekā tika prognozēts, sacīja Dombrovskis un piebilda, ka tas ietekmē arī cenu kāpumu, piemēram, energoresursiem. Gāzes cenu pieaugums ietekmēs arī citu pakalpojumu, preču cenas.

Pēc Dombrovska teiktā, neviens ekonomists pašlaik vairs neprognozē strauju inflāciju, arī deflācijas nebūšot, "cenas pieaugs".