Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kvēldiegu spuldžu ērai pienācis gals

© asd

Jau gandrīz gadu no veikalu plauktiem ir pazudušas 100 W spuldzes, un pēc trim nedēļām tirgotāji vairs nedrīkstēs iepirkt pārdošanai arī 75 W kvēldiegu spuldzes. Šo spuldžu vietā Eiropas Savienība iesaka izmantot ekonomiskās spuldzes, kas tērējot par 80 procentiem mazāk elektrības un kalpojot ilgāk nekā kvēldiegu spuldzes.

Diemžēl tās ir ne tikai 10 līdz 20 reižu dārgākas un nesmukākas par parastajām kvēldiegu spuldzēm, bet, izmestas atkritumos, arī videi daudz bīstamākas, jo satur dzīvsudrabu.

Lai gan kopš pagājušā gada 1. septembra, kad ES stājās spēkā aizliegums iepirkt pārdošanai 100 vatu kvēldiega spuldzes, ir pagājis teju gads, internetā tās joprojām ir nopērkamas. To cena svārstās no 17 līdz 51 santīmam. No lielveikalu plauktiem gan tās lielākoties ir pazudušas. 100 W spuldzītes ar kvēldiegu DOMO veikalā Kuldīgā nevar iegādāties jau kopš 2009. gada decembra vidus. Maxima veikalā Vienības gatvē vakar plauktā bija palikušas vien 10 75 W kvēldiega spuldzes, iespējams, tāpēc, ka šobrīd tām ir uzlikta akcijas cena – 19 santīmu. Rimi lielveikalā Valdemāra ielā 75 vatu kvēldiega spuldzes vakar bija nopērkamas par 24 santīmiem gabalā.

ES regulējums paredz pakāpeniski līdz 2012. gadam no tirgus izņemt tradicionālās kvēldiegu spuldzes, aizstājot tās ar modernām, enerģiju taupošām spuldzēm. Kā galvenā ekonomisko fluorescento spuldzīšu priekšrocība tiek minēta to spēja kalpot ilgāk un patērēt mazāk elektroenerģijas. Parastās kvēlspuldzes 90% patērētās elektroenerģijas pārvērš siltumā un tikai 10% – gaismā. Pēc EK domām, pārejot no kvēldiega spuldzēm uz ekonomiskajām, elektrības patēriņš mājsaimniecībās samazināšoties par 10–15%, bet kopumā visi ES iedzīvotāji ietaupīšot 40 teravatstundas elektroenerģijas, turklāt par aptuveni 15 miljoniem tonnu gadā samazināšoties saražotās ogļskābās gāzes apjoms. Ar kvēlspuldžu tirdzniecības ierobežošanu EK cer veicināt ekonomisko spuldžu lietošanu. Ekonomiskās spuldzes salīdzinājumā ar parastajām kvēldiega spuldzēm ir dārgākas, taču to ražotāji sola, ka tās esot par aptuveni 80% ekonomiskākas nekā kvēldiega spuldzes un kalpojot sešus un pat 15 gadus. Tiesa, lai ekonomiskā spuldze kalpotu tik ilgi, ražotāji iesaka to izmantot 2,7 stundas diennaktī un telpās, kurās elektrība netiek ieslēgta uz ilgāku laiku. Pieliekamajos, tualetēs, vannas istabās, kur gaisma tiek ieslēgta tikai uz brīdi, šādas spuldzes nerekomendē izmantot. Turklāt, kā rakstīts instrukcijā, tās nedrīkst izmantot slēgtu kupolu lampās, kā arī tādās, kuras strādā ar gaismas vai laika releju vai kurās var regulēt gaismas intensitāti. Tiesa, ekonomisko spuldžu ražotāji izgatavo arī spuldzes šādiem mērķiem un veikalos ir nopērkamas arī apaļas un svečveida ekonomiskās spuldzes, tikai to cena ir vēl augstāka nekā caurulīšu spuldzei.

Atšķirībā no kvēldiega spuldzēm un halogēnspuldzēm, kas tiek uzskatītas par videi relatīvi nekaitīgākām, ekonomiskās spuldzes sadzīves atkritumos izmest nedrīkst, jo tās satur dzīvsudrabu. Tās ir jānodod speciālās atkritumu savākšanas vietās. Spuldžu nodošana iedzīvotājiem ir bez maksas. Spuldzes var nodot lielākajās pašvaldībās, kā arī atsevišķās tirdzniecības vietās, kur tiek pārdotas elektriskās un elektroniskās iekārtas.

***

VIEDOKĻI

Valts Brazovskis, DOMO Tendo Management valdes loceklis:

– Pagājušā gada septembrī, kad stājās spēkā likumdošanas izmaiņas saistībā ar kvēldiega spuldzēm, mēs paši morāli gatavojāmies ažiotāžai un tam, ka spuldzītes pirks pastiprināti. Tomēr tā nenotika, pirka kā parasti – ne vairāk un ne mazāk. Tāpēc šobrīd plānojam, ka liekas ažiotāžas ar 75 W spuldzītēm arī nebūs. Visticamāk, daļa pircēju šo normu nepamanīs vispār, daļa tikai pēc pusgada vai gada piefiksēs, ka šādas spuldzes vairs nepārdod. Protams, būs daži, kas iepirks rezerves. Mūsu veikalā pirktākās ir ekonomiskās spuldzes, to apgrozījums no 2009. gada līdz šim brīdim vismaz 5 reizes pārsniedz kvēldiega spuldžu tirdzniecības rādītājus.

Ieva Zlaugotne, Rautakesko mārketinga komunikāciju vadītāja:

– Esam iepirkuši 75 W kvēldiega spuldzes tādā apjomā, lai to K-Rauta veikalos pietiktu vismaz pusgadam. Panika nav jūtama, pāreja uz ekonomiskām spuldzēm notiek diezgan mierīgi, jo cilvēki ir izrēķinājuši, ka ekonomiskās spuldzes tomēr ir izdevīgākas, īpaši augot elektrības cenām. Lai gan pēdējo gada tendences rāda, ka lielākoties tiek pirktas ekonomiskās spuldzes, tomēr daļa pircēju, īpaši vecāka gadagājuma, izvēlas kvēldiega spuldzes, tāpēc esam iepirkuši tās ar rezervi.

Ivars Andiņš, Maxima Latvija preses sekretārs:

– Šobrīd Maxima veikalos 75 W kvēldiega spuldzes ir nopērkamas ar atlaidi. Šo akciju iecerējām ar mērķi atgādināt pircējiem par iespēju tās iegādāties, pirms tās pavisam pazūd no veikalu plauktiem. To, cik ilgam laikam pietiks šo spuldžu, šobrīd prognozēt ir grūti. Iespējams, tās izpirks akcijas laikā, bet varbūt tās tiks tirgotas vēl pēc tam. Jaunas 75 W spuldzes nepasūtīsim.