Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

SVF: Globālās ekonomikas atveseļošanās varētu nebūt ilgtspējīga

Bagātajām un attīstības ekonomikām jānodrošina labāka tirdzniecības līdzsvarotība vai tās riskē kavēt globālās ekonomikas atveseļošanos, trešdien brīdināja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Jaunākajā ekonomikas pārskatā SVF norādīja, ka izaugsmes temps 2011.gadā palēnināsies straujāk, nekā iepriekš prognozēts, jo ASV, Eiropas un Japānas ekonomikas turpina piedzīvot problēmas, bet Ķīna joprojām ir pārlieku atkarīga no eksporta.

Globālās ekonomikas atveseļošanās "nav ne spēcīga, ne sabalansēta, un pastāv riski, ka tā varētu nebūt ilgtspējīga", sacīja fonda vecākais ekonomists Olivjē Blanšārs.

SVF prognozē, ka pasaules ekonomikas izaugsme nākamgad veidos 4,2%, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk, nekā tika lēsts iepriekš, un lēnāk salīdzinājumā ar 4,8% augšupeju šogad.

Lai arī nepieciešamība uzņēmumiem atjaunot to preču krājumus ir palīdzējusi veicināt izaugsmi ASV, Japānā un daļā Eiropas valstu, SVF norādīja, ka attīstības ekonomikas joprojām ir atkarīgas no valdību īstenotajiem stimulēšanas pasākumiem.

"Pēdējā gada laikā preču krājumu veidošana un fiskālās stimulēšanas pasākumi veicināja izaugsmi. Pirmā faktora ietekme tuvojas beigām. Savukārt stimulēšanas pasākumi tiek pakāpeniski pārtraukti," teikts fonda ziņojumā.

SVF arī brīdināja, ka bagātajām valstīm, no kurām liela daļa nonākusi ievērojamās parādsaistībās, vidējā termiņā nāksies samazināt izdevumus un sabalansēt to budžetus.

"Fiskālās stimulēšanas pasākumus nāksies pārtraukt, lai īstenotu fiskālo konsolidāciju, un privātajam pieprasījumam jābūt pietiekami spēcīgam, lai veicinātu un saglabātu izaugsmi," uzsver fonds.

Vislielākie brīdinājumi tika raidīti Eiropas virzienā, parādu nomocītajai Grieķijai, Īrijai, Portugālei un Spānijai prognozējot "ievērojamus ārējās finansēšanas ierobežojumus".

Taču šī aina īpaši neatšķiras arī tādām attīstības valstīm kā Indija un Ķīna, kur izaugsme turpinās, taču to ierobežo pārmērīgā atkarība no eksporta uz Eiropu, Japānu un ASV, un šo problēmu nepieciešams risināt.

SVF arī norādīja, ka Ķīnai nepieciešams ļaut palielināties nacionālās valūtas vērtībai, lai veicinātu iekšzemes pieprasījumu un mazinātu atkarību no eksporta.

Fonds prognozē, ka attīstības ekonomikas šogad palielināsies par 7,1% un 6,4% 2011.gadā.

Turpretī attīstīto valstu ekonomikas šogad pieaugs vien par 2,7% un 2,2% nākamgad.