Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Protesta akcijā aicinās izņemt naudu no bankām

Rīt apvienību "Saskaņas centrs" atbalstošā jauniešu kustība "Vienota Latvija" iecerējusi rīkot protesta akciju "pret banku patvaļu un bezatbildīgo rīcību, kas ir novedusi pie krīzes", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja kustības priekšsēdētājs Eduards Svatkovs.

Jaunieši iecerējuši plkst.11.30 doties uz "Swedbank" filiāli Vecrīgā, Kaļķu ielā 26, lai no bankas bankomāta izņemtu savos kontos esošo naudu, bet vēlāk to iecerēts darīt arī citās bankās. Akcijas dalībnieki uz līdzīgām aktivitātēm rosinās arī garāmgājējus. Paredzēts, ka akcijā piedalīsies "vairāki desmiti" kustības aktīvistu.

Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons biznesa portālam "Nozare.lv" šādu iniciatīvu nodēvēja par "bērnišķīgi stulbu", norādot, ka tā būs tikai bērnišķīga izrādīšanās. Teorētiski pieņemot, ka vienā dienā visi noguldītāji vēlētos izņemt savu naudu no bankām, tas, pirmkārt, nemaz nebūtu iespējams, jo nauda ir apgrozībā, turklāt "tas nozīmētu visu banku darbības apturēšanu, un tādējādi ne tikai ekonomikā, bet arī dzīvē iestātos pilnīgs haoss, jo naudas kustība apstātos", sacīja Tverijons.

Tverijons atgādināja, ka cilvēkiem, kuri nevēlas uzticēt savu naudu bankai, ir visas iespējas to nedarīt un turēt to "zem spilvena", turklāt "neviens cilvēks netiek piespiests iet uz banku".

Viņš arī akcijas rīkotājus uzmanības pievēršanai aicināja izvēlēties kādus ekstravagantākus paņēmienus. Piemēram, patlaban modē esot izģērbšanās, tāpēc Tverijona skatījumā akcija pievērstu lielāku sabiedrības un mediju uzmanību, ja jaunieši izņemt savu naudu no bankām dotos kaili.

Svatkovs gan uzskata, ka akcijas mērķis ir ne tikai vārdiski nosodīt pasākumus, kas ļāva Latvijas ekonomikai nonākt līdz tādai situācijai, "kad ir nopirkti valsts vadītāji un valdība, kas krīt ceļos un trīc aiz bailēm, lai saglabātu augstus reitingus un valūta paliktu stabila".

"Mūsu politiķi nevar izpildīt gan finanšu tirgu, gan iedzīvotāju prasības vienlaicīgi. Ir pienācis laiks atgādināt viņiem, kas viņus ievēlēja un kam viņi ir ievēlēti, lai kalpotu. Streiki un demonstrācijas ir pierādījušas savu nelietderību, un tādā veidā vairs netiekam sadzirdēti. Neatkarīgi no tā, ko dara valsts pārvaldes sistēma, mēs netiekam informēti, tāpēc nolēmām, ka trieciens jādod šīs sistēmas kodolam - banku sistēmai," akcijas norisi pamato Svatkovs.

Kustība "Vienota Latvija" savā paziņojumā medijiem norāda, ka tās darbības pamatā ir pilsoniska līdzdalība notikumos un procesos, ieturot distanci no jebkāda veida naida vai sazvērestības teorijas, kas varētu rasties tās darbību dēļ.

"Mēs runājam tikai par sevi un ne par kādu citu organizāciju. Mēs necenšamies kādam kaitēt. Tā ir korumpēta, krimināla un nāvējoša sistēma, kurai nolēmām dot triecienu tik tālu, cik tas ir mūsu spēkos un likumiski pieļaujams," teikts kustības paziņojumā.