Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kampars: gāzes cenas samazinājums par 15% ir tikai sākums

Ekonomikas ministrs Artis Kampars pēc Latvijas delegācijas sarunām ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu pirmdien vēlu vakarā pauda gandarījumu par gāzes piegāžu cenu samazinājumu par 15% nākamajā gadā.

"Mēs esam tikai sarunu sākumā. Ilgtermiņa līgums tiek gatavots, žurnālistiem teica Kampars. Viņš atzina, ka 15% atlaide gāzes piegādēm ir liels panākums, taču ilgtermiņā ir jādomā par gāzes piegāžu cenu izlīdzinājuma koeficientu, jo sabiedrībai nav pieņemamas lielas gāzes cenas svārstības.

Ekonomikas ministrs atzina, ka Putins sarunu laikā bija ļoti labi informēts par Krievijas gāzes piegāžu apjomiem uz Latviju un situāciju ar gāzes piegāžu apmaksu. "Domāju, ka Krievija piekrita cenas samazinājumam nākamgad, rēķinoties ar Latvijas iedzīvotāju maksātspēju, kā arī to, ka norēķini par gāzi no Latvijas puses allaž bijuši korekti", teica Kampars.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs presei atzina, ka Latvijas delegācijas sarunās ar Putinu neesot skarti politiskie, bet tikai ekonomiskie jautājumi. Sarunas noritējušas par plašu jautājumu loku, skarot enerģetikas, transporta, loģistikas un investīciju aizsardzības jautājumus.Īpaša uzmanība sarunās veltīta kravas automašīnu rindām uz Latvijas - Krievijas robežas un abas puses vienojušās panākt, ka darīs visu, lai tradicionālās gadumijas rindas neveidotos.

Sarunu atmosfēra bija pozitīva, teica Rinkēvičs, līdzīgi, kā tas bija sarunās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu. Rinkēvičs secināja, ka vispārējais abu valstu attiecību līmenis ir uzlabojies, un paziņojumam par gāzes cenu samazinājumu viņaprāt nav politiska fona. Tas esot tikai ekonomisks jautājums.

Zināma Latvijas puses piekāpšanās varētu būt solījums lobēt vīzu režīma atcelšanu starp Krieviju un Eiropas savienību."Neaizmirsīsim, ka bezvīzu režīms ar Krieviju ir izdevīgs Latvijas iedzīvotājiem", par šī lobija iemesliem sacīja Rinkēvičs.

Sarunu noslēgumā Valsts prezidents Valdis Zatlers Vladimiram Putinam uzdāvinājis Rīgas Dinamo hokeja komandas kreklu ar uzrakstu Putins. Vai tāpēc Krievijas valdības vadītājs kļūs par Latvijas hokeja komandas fanu, Kancelejas vadītājs nemācēja teikt.

Otrdien Valsts prezidents un Latvijas uzņēmēji tiksies ar Maskavas mēru Sergeju Sobjaņinu un pēcpusdienā dosies uz Sanktpēterburgu, kur vakarā tiksies ar Krievijā dzīvojošiem tautiešiem.