Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

DK Daugava: Swedbank terorizē Latvijas ražošanas uzņēmumus

Jau ilgāku laiku Latvijā norisinās AS Swedbank finanšu terorisms pret Latvijas ražošanas uzņēmumiem, un DK Daugava nav vienīgais upuris šīs bankas vērtīgo biznesu sarakstā. Jau vairāki uzņēmumi ir novesti līdz maksātnespējai vai pārņemti ar varu, norāda DK Daugava vadītājs Aigars Vaivars.

Iespējams, reiderisms ir ierasta prakse Zviedrijas biznesā – noteiktu personu grupu interesēs, taču Latvijā tas ir likuma pārkāpums, par ko pienāktos bankas licences anulēšana. Aicinu Latvijas atbildīgās institūcijas pievērst uzmanību šai bankas patvaļai un pieņemt atbilstošu mērus. Vienlaikus mēs vēlamies aicināt drošības iestādes sekot šai situācijai, lai uzņēmuma pārņemšanā ar varu neciestu darbinieki, sacījis Vaivars.

Nav izprotama bankas agresīvā rīcība, īpaši situācijā, kad regulāri tika veikta kredīta atmaksa līgumā paredzētajā kārtībā, bet pati banka šo maksājumu rezervēja un apzināti nenovirzīja summu kredīta dzēšanai. Uzņēmuma saistības pret banku ir aptuveni 1,5 miljoni latu, teic Vaivars, paužot neizpratni arī par Zemgales apgabaltiesas lēmumu par prasības nodrošināšanu uzņēmuma SIA Piena un maizes nams Daugava aktīviem, kurš ir juridiski pilnīgi nesaistīts uzņēmums ar minētajām kredītsaistībām.

Pašlaik ar apšaubāmiem paņēmieniem tiek mēģināts pārņemt biznesu, kas ir pašā veiksmīgākajā attīstības punktā. Ir nevietā bankas argumenti par preču zīmju it kā pretlikumīgu nodošanu citām personām. Zīmols ir mans personiskais intelektuālais īpašums, un tas nekad nav bijis ieķīlāts bankā, uzsvēris Vaivars.