Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ar projektu "Kāpa" saistīto 35 miljonu latu darījumu atzīst par nebijušu

Noticis neticamais – 50 miljonu eiro (35,14 miljonu latu) vērtajā projektā Kāpa iesaistītais Krievijas miljardieris Boriss Teterevs un tagadējais Jūrmalas vicemērs Māris Dzenītis noslēguši pamieru.

Augstākā tiesa (AT) apstiprinājusi abu pušu miera izlīgumu, nosakot, ka pirkuma līgumu abas puses nekad nav slēgušas. Tiesvedības rezultāts ir pārsteidzošs, jo vēl pirms pāris mēnešiem M. Dzenītis aizgūtnēm stāstīja, ka darījums bijis likumīgs, un iepriekšējās instancēs viņam piekrita arī tiesa.

Noprotams, ka lēmums par izlīgumu tapis jau pērnā gada decembrī un to ierosinājušas abas puses. Abpusējo vēlmi beigt strīdu tiesas zālē priecīgi apstiprināja gan B. Tetereva aizstāvis zvērināts advokāts Romualds Vonsovičs, gan atbildētāja pārstāvis advokāts Atis Duks. Jāatgādina, ka viņa sievai Ilmei Dukai, kura iepriekš pārstāvēja M. Dzenīti, pagājušajā gadā uzbruka kāds vīrietis, kas, pēc advokātes domām, bija B. Tetereva rokaspuisis. Sieviete tika izrauta no automašīnas un bērnu acu priekšā iekaustīta. Iesniegumā policijai advokāte pieļāva, ka uzbrucējs aizmuka tieši bērnu skaļo kliedzienu dēļ, kas piesaistījuši apkārtējo uzmanību. Arī M. Dzenītis neslēpa, ka vairākkārt no B. Tetereva puses dažādos veidos saņēmis draudus, tomēr palika pie sava, ka līgums ir noslēgts likumīgi un Krievijas miljardierim jāpilda.

Šobrīd ar AT lēmumu Kāpas darījuma līgums oficiāli atzīts par nekad nenoslēgtu. Turklāt gan prasītājs B. Teterevs, gan atbildētājs (uzņēmumi ATB 1, Nemo Holdings un Askanio) viens otram nemaksās kompensācijas un paši segs ar tiesvedību saistītos izdevumus.

B. Tetereva runasvīrs Ēriks Matulis ir gandarīts par iznākumu: "Teterevs nekad nav atzinis, ka līgums ir noslēgts viņa vārdā. Tālākie ieguldījumi, kas saistīti ar šo projektu, viņu neinteresē," nosvērti saka Ē. Matulis.

Turpretī M. Dzenīša balsī saklausāmas skumjas un sāpes. Viņš Neatkarīgajai neatklāja mierizlīguma iemeslus, jo vienošanās to aizliedz izpaust. Viņš arī nezina, kas notiks ar Jūrmalas zemes īpašumiem, uz kuriem bija plānots būvēt vērienīgo atpūtas kompleksu. "Sākumā jāatjauno visa dokumentācija, jo viss nodots pircējiem, un tas laikam nav saņemams atpakaļ," skumji saka M. Dzenītis. Uz Neatkarīgās jautājumu – vai par B. Tetereva pilnvarnieci uzskatītā Jeļena Lapsa apvedusi viņu ap stūri, M. Dzenītis atbild ar smagu nopūtu: "Es labprāt šo visu nekomentētu."

Jāpiebilst, ka dienu pirms vienošanās apstiprinājuma J. Lapsa AT palātai bija iesūtījusi pieteikumu, kurā norāda, ka civilprocess būtu jāizbeidz un jānosūta atpakaļ pirmajai instancei. Savu vēlmi viņa pamato ar faktu, ka līgumu parakstījusi viņa un tas uzliek pienākumu atbildēt viena vai otra priekšā. Tomēr nedz prasītājs, nedz atbildētājs neatzina, ka J. Lapsa šajā lietā būtu atzīstama par trešo personu. Līdzīgi domāja arī tiesa un prasību noraidīja.

Par krāpšanu, kas saistīts ar Kāpas darījumu, ir ierosināts kriminālprocess, un J. Lapsa tajā ir viena no galvenajām personām. "Jeļenai Lapsai ir piemērots aizdomās turamās statuss, viņa izmeklēšanas laikā tikusi aizturēta uz 48 stundām. Pret viņu varētu tikt celta apsūdzība un beigu galā viņai būs jāatbild par visu, ko izdarījusi," tiesas sēdē komentēja R. Vonsovičs.