Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kārtējais Ventspils kariņš ar tiesiski politisku pieskaņu

Apsardzes firmas TM Security un Ventspils kompānijas Kālija parks strīds par diviem miljoniem latu, kura dēļ nesen uzsāktas vairākas tiesvedības, parāda gan TM Security ciešo saistību ar t. s. Lemberga oponentiem, gan šīs apsardzes firmas īpašnieku un darbinieku politiskās ambīcijas.

Medijos jau plaši aprakstītas šīs politiskās ambīcijas – Zatlera Reformu partijas (ZRP) dibināšanas sapulcē piedalījās liels skaits TM Security darbinieku un viņu ģimenes locekļu (pēc portāla Puaro.lv ziņām, pat trešā daļa no ZRP dibinātājiem bija saistīti ar šo firmu!); viņi ziedoja partijai ievērojamas summas; TM Security personāla daļas vadītājs Gunārs Rusiņš kļuva par Saeimas deputātu, bet dienu pirms pirmās Saeimas sēdes viņš kopā ar pieciem citiem jaunievēlētajiem deputātiem pameta ZRP, izveidojot faktiski jaunu politisku spēku ar pārstāvniecību parlamentā.

Tāpat medijos ir aprakstīta TM Security un tās cilvēku saistība ar t. s. Lemberga oponentiem – Ventspils oligarhiem. Kā nopietnākais pierādījums tam tika minēta šīs firmas dalība karos par Ventbunkers biroju (kā zināms, tajos atskanēja arī pirmais šāviens – paldies Dievam, brīdinājuma šāviens gaisā), kā arī galvu reibinošu summu pārskaitījumi TM Security, izmantojot oligarham Oļegam Stepanovam piederošu firmu starpniecību. Tāpat nopietns signāls par minēto saistību bija t. s. Lemberga oponentu galvenā advokāta un lietu kārtotāja Mārtiņa Kvēpa piedalīšanās TM Security pusē vairākos tiesu procesos.

Pašreizējais strīds starp TM Security un Kālija parku par vairāk nekā diviem miljoniem latu pārliecību par iepriekšminēto tikai nostiprina.

Strīds starp abiem uzņēmumiem sākās ar TM Security iesniegto pretenziju šā gada septembrī – pašā Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas karstumā. Var izdarīt pieņēmumu, ka TM Security tobrīd bija sajutusi politisko aizmuguri, cerot uz «vistiesiskākās» ZRP veiksmīgo startu vēlēšanās.

Netīrie paņēmieni

Strīda pamatā ir presē aprakstīti notikumi 2010. gada 29. aprīlī. Šajā datumā tika sasaukta Kālija parka akcionāru sapulce, kurā bija paredzēts, ka, izbaudot vairākumu, kompānijas vadību pārņems Šveices advokāta Rudolfa Meroni grupējums, atstumjot no varas Kālija parkā O. Stepanova grupējumu. Tomēr R. Meroni cilvēki uzņēmuma telpās netika ielaisti, jo tika izziņots – ēkā ievietota bumba.

Neskatoties uz izsludināto trauksmi, O. Stepanova cilvēki policijas jau aplenktajās telpās esot noturējuši akcionāru sapulci un pārvēlējuši amatos stepanoviešus. Lai gan Kālija parks atrodas Ventspilī, bet Uzņēmumu reģistrs – Rīgā, jau stundu un 28 minūtes vēlāk dokumenti par šādiem akcionāru pilnsapulces rezultātiem tika iesniegti Uzņēmuma reģistrā. Protams, Meroni grupējums minētās «sapieru akcionāru pilnsapulces» lēmumus apstrīdēja tiesā, tomēr stepanovieši bija ieguvuši laiku un varēja turpināt vadīt uzņēmumu, un slēgt dažādus līgumus.

Cita starpā, tiesa 2011. gada 7. aprīlī atzina, ka «sapieru akcionāru pilnsapulce» ir nelikumīga un nav notikusi.

Skandalozs līgums

Kā tagad izrādās, stepanovieši bija noslēguši līgumu arī ar TM Security par iepriekšminētās akcionāru pilnsapulces apsardzi, paredzot, ka šis pakalpojums maksā skarbu summu – 20 431 latu. Īpašu vērību pelna šajā līgumā paredzētās soda naudas – 25% par katru nokavēto dienu. Kālija parks, kura vadību pārņēma Meroni cilvēki, šo rēķinu neapmaksāja. Līdz ar to uz brīdi, kad TM Security iesniedza pretenzijas, soda naudas šā līguma sakarā bija pieaugušas līdz 1,84 miljoniem latu.

Turklāt 2010. gada septembrī stepanoviešu vadītais Kālija parks noslēdza vēl vienu līgumu ar TM Security par apsardzes nodrošināšanu, paredzot ikmēneša maksu 10 000 latu plus PVN. Tikmēr, kamēr Kālija parkā saimniekoja stepanovieši, rēķini tika apmaksāti, pēc tam, protams, ne. Par šā līguma neizpildi Kālija parks esot parādā TM Security vēl 230 000 latu. Kopumā TM Security prasība pret Kālija parku ir 2,09 miljoni latu.

Kālija parks Kurzemes apgabaltiesā no savas puses ir apstrīdējis noslēgto līgumu un netaisnīgo, neizdevīgo nosacījumu dēļ lūdzis tiesai to atzīt par spēka neesošu. Kurzemes apgabaltiesa lūgumu atstājusi bez izskatīšanas, tomēr Kālija parks šo lēmumu pārsūdzējis Augstākajā tiesā.

Atkal Kvēps

Faktiski stepanovieši ar šiem līgumiem nākamajai Kālija parka vadībai (t. i., šajā gadījumā Meroni grupējumam) ir atstājuši dziļumbumbu, kura tika aktivizēta stepanoviešiem politiski labvēlīgu pārmaiņu brīdī. Pēc Kālija parka vadības domām, šīs dziļumbumbas galvenais konstruktors ir bijis t. s. Lemberga oponentu ilggadējais jurists Mārtiņš Kvēps. Tāpēc Kālija parks ir iesniedzis sūdzību Zvērinātu advokātu padomē par M. Kvēpu, kurš līgumu slēgšanas laikā esot pārstāvējis gan Kālija parku, gan TM Security, līdz ar to pārkāpis advokāta ētiku. Advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska Neatkarīgajai apstiprināja, ka šāds iesniegums ir saņemts, bet par tā saturu viņa nevar stāstīt, kamēr tas nav izskatīts padomes sēdē.

Savukārt TM Security Ventspils tiesā ir iesniedzis prasību atzīt Kālija parku par maksātnespējīgu.

Lietas izskatīšana notiks šonedēļ. Ierosinot maksātnespēju, var panākt ātrāku lietas izskatīšanu, tomēr, ja arī maksātnespēja tiešām tiek ierosināta, nekādi nevar garantēt, ka maksātnespējas ierosinātājs tiešām saņems prasīto summu (uzņēmumam var būt arī citi kreditori u. tml.).