Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Skype sāk zaudēt darbinniekus

© Scanpix

Kompānija "Skype", ko mēdz uzskatīt par Igaunijas tehnoloģiskā progresa simbolu, pēdējo gadu laikā zaudē aizvien vairāk savu vērtīgāko darbinieku, raksta "Eesti Paevaleht".

Sākuši savu karjeru uzņēmumā, kas nu kļuvis par starptautiskā tirgus spēlētāju, viņi drīz vien to pamet un sāk veidot paši savu biznesu.

Savas darbības sākumā "Skype" pievilka perspektīvus IT jomas speciālistus kā magnēts, bet tagad šī interese krietni mazinājusies, vēl vairāk - dažu gadu laikā no kompānijas aizgājuši vismaz pussimts svarīgu darbinieku, kuri vai nu veido savus jaunuzņēmumus, vai pāriet uz lielākām nozares kompānijām.

Kā pastāstījis bijušais "Skype" Igaunijas struktūrvienības vadītājs Stens Tamkivi, kas ieņēma šo amatu laikā no 2007. līdz 2012.gadam, uzņēmumu pametuši ne tikai konsultanti vai IT speciālisti, bet arī daļa tā vadītāju un dibinātāju.

Piemēram, četri galvenie IT speciālisti, kas attīstīja "Skype" projektu, - Jāns Tallins, Prīts Kasesalu, Toivo Annuss un Ahti Heinla - jau 2003.gadā nodibinājuši investīciju kompāniju "Ambient Sound Investment" (ASI). Līdz 2005.gadam viņi pārvaldījuši nelielu daļu "Skype" akciju, vēlāk pārdevuši to ASV interneta tirdzniecības gigantam "eBay". Šobrīd ASI pārvalda aktīvus aptuveni 100 miljonu eiro vērtībā.

2011.gadā interneta telefonijas uzņēmumu "Skype" nopirka ASV informācijas tehnoloģiju kompānija "Microsoft Corp.".

Bijušie "Skype" dibinātāji tagad pārvalda savus uzņēmumus vai pievērsušies investēšanai. Jāns Tallinns, piemēram, investējis kompānijā "DeepMind", ko 2013.gada sākumā par 400 miljoniem eiro nopirka "Google".

Viens no pirmajiem "Skype" darbiniekiem Tāvi Hinrikuss radījis jaunuzņēmumu "TransferWise", kas piesaistījusi britu magnāta sera Ričarda Brensona investīcijas. Hinrikuss atzīst, ka "Skype" laikos gūtā pieredze palīdzējusi viņam nepieļaut kļūdas šajā uzņēmumā.

Bijušie "Skype" darbinieki dibinājuši arī tādus uzņēmumus kā "Fleep", "Vitalfields", "GrabCad", "Edicy" un "CrushPad".

Tagadējais "Skype" Igaunijas struktūrvienības vadītājs Andruss Jergs saka, ka lielākā daļa veiksmīgo un pasaulē zināmo Igaunijas jaunuzņēmumu ir tieši vai netieši saistīti ar "Skype".

Pēc viņa teiktā, visai Igaunijas IT nozarei ir ļoti svarīgi, lai valsts nezaudētu šos cilvēkus, kas apliecinājuši savas spējas.

Runājot par personāla mainību uzņēmumā, Jergs to nosaucis par normālu parādību, piebilzdams, ka darbinieku skaits nesarūk.

2013.gadā "Microsoft" struktūrvienībā "Skype Technologies OÜ" Igaunijā bija nodarbināti 424 cilvēki.