Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Krievija sūdzēsies PTO par ES sankcijām

© Scanpix

Krievija pret Eiropas Savienības (ES) ieviestajām sankcijām cīnīsies caur Pasaules Tirdzniecības organizāciju (PTO), pavēstījis Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs.

Pēc Čižova novērtējuma, ES ieviestās sankcijas "ir pretrunā ar PTO normām", tāpēc Krievija vērsīsies organizācijā, lai panāktu to atcelšanu, sacīja Čižovs.

Kā jau LETA ziņoja, piektdien stājās spēkā ES "trešās fāzes" sankcijas pret Krieviju, cerot šādi apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu.

Jaunās sankcijas, atšķirībā no otrās fāzes sankcijām, kas aprobežojās ar individuāliem ceļošanas ierobežojumiem un līdzekļu iesaldēšanu, vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Sankciju ietvaros pieeja Eiropas kapitāla tirgum liegta piecām Krievijas valdībai piederošām bankām - "Sberbank", VTB, "Gazprombank", VEB un "Rosselkhozbank".

Kopš piektdienas ES pilsoņiem un uzņēmumiem aizliegts pirkt vai pārdot šo banku finanšu instrumentus, ja to dzēšanas periods pārsniedz 90 dienas. Aizliegts izmantot arī šo banku brokeru pakalpojumus.

Tajā pašā laikā sankcijas neattiecas uz šo banku Eiropas meitasuzņēmumiem.

Aizliegts arī bruņojuma un dubultā pielietojuma preču eksports uz Krieviju, kā arī naftas sektora moderno tehnoloģiju eksports. Dabasgāzes sektorā šāds ierobežojums nav noteikts.

Analītiķi uzskata, ka naftas sektoram piemērotais aizliegums ar laiku var tiešām kaitēt Krievijai, jo naftas ieguvē Maskava nopietni paļaujas uz attīstītajām Rietumu tehnoloģijām.