Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Novembris- veļu un sēru laiks

© F64

Novembris bieži vien ir pārdomu, izvērtēšanas un dziļu, dvēselisku emociju laiks. Te valda Skorpiona zodiaka zīme, visspēcīgākā no visām, kuras pārziņā ir arī dzīvības, nāves un transformācijas tēma.

Senie latvieši periodu no Miķeļdienas līdz Mārtiņiem uzskatīja par veļu laiku, kad jāgodā aizgājēju dvēseles. Baltu tautām bijis ticējums, ka dvēselītes satiekas augšā uz Piena ceļa, lai pēc tam atkal atgrieztos šaisaulē. Pastāv uzskats, ka dvēsele saglabā atmiņas no savas iepriekšējās būtības, citiem vārdiem sakot, karmu, raksta žurnāls Praktiskā Astroloģija.

Reinkarnācija latviskā izpratnē

Pētnieki teic, ka mūsu senčiem nebija sveša reinkarnācijas ideja, tikai viņi neizmantoja šādu terminoloģiju. Mūsu senči dzīvi uztvēra trīsdaļīgi – kā dzīvību, nāvi un atkal dzīvību. Pagānismā nāvei seko aizkapa dzīve, kur dvēsele dzīvo veļu valstībā. Pēc tam dvēsele iemiesojas kādas mātes miesās un piedzimst vēlreiz, atgriežoties dzimtā. Mūsu senčiem nāve bija vārti – jauns sākums, nevis beigas. Ejot pa nāves vārtiem, dvēsele velējās, kas nozīmē nomazgāties un atjaunoties. Tika uzskatīts, ka veļos visa informācija tomēr netiek izvelēta, kādu pieredzes un atmiņu daļu cilvēks tomēr saglabā. Šie mūsu senču priekšstati sasaucas ar reliģisko filozofisko mācību par dvēseles pārdzimšanu jeb reinkarnāciju un karmu jeb cēloņu un seku ciklu.

13. zodiaks baltu versijā

Diemžēl ticamos vēstures avotos īsti nav liecību par seno astroloģiju, bet informācija par to saglabājusies no paaudzes paaudzē, nostāstos. Interesanti, ka baltu astroloģijā bija 13. zodiaka zīme – Dzīvnesis (rietumu versijā – Čūsknesis). Tās darbības periods garajos gados bija laikā starp Skorpionu un Strēlnieku, un zīmes filozofija – visa dzīvā sastingums, ieziemošanās, lai pēc tam mostos jaunai dzīvei. Un, ja šis būtu garais gads, pēc šī dalījuma šobrīd mēs atrastos tieši Dzīvneša periodā.

Baltiem zodiaka zīmes mainījušās 22. datumā, bet garajos gados atskaites sistēma bijusi citāda. Proti, tad 12 zodiaka zīmēm pievienojusies trīspadsmitā, kas iekritusi Skorpiona (baltu astroloģijā dēvēta par Sikspārni) periodā, t.i., laiku no oktobra līdz decembrim dalīja SkorpionsSikspārnis un Dzīvnesis. 13. zodiaka zīmes tulkojumā iezīmējas skorpioniskie motīvi – dzīvības, nāves un atdzimšanas tēma. Dzīvneša periodā viss dzīvais sastingst, iemieg, lai uzkrātu spēkus pavasarim.

Trīspadsmitā zodiaka zīme bija arī seno maiju astroloģijā, un viņi to dēvēja par Sikspārni.

Šis periods bija pavisam īss: no 23. līdz 30. novembrim. Maiju skaidrojumā šī zīme ir īpaša, jo atbild par augstāko viedumu un mūžību. Maiji uzskatīja, ka šajā periodā dzimušajiem bērniem ir dievišķa izcelsme un dzīvē viņus gaida svarīgi uzdevumi.

Zvaigznāju daudz

Mūsdienās pasaules astrologu aprindās ik pa laikam uzvirmo runas, ka zodiaka aplī vajadzētu iekļaut 13. zodiaka zīmi – Čūsknesi, taču faktiski tam nav īsta pamatojuma.

Sertificēts astrologs, Horoskopu pasaules astroloģijas pasniedzējs Uldis Čakāns žurnālam Praktiskā Astroloģija (publikācijas autore – Antra Gabre) savulaik skaidrojis, ka diskusijas par jaunu potenciālo zodiaka zīmi, kuru izmantot horoskopu veidošanā, ir aizsākušās jau pirms pārdesmit gadiem. Vienkāršākais arguments: Saule savā ceļā taču šķērso arī Čūskneša zvaigznāju, tieši tāpat kā Skorpiona, Strēlnieka un citus zvaigznājus, kuru nosaukumus saistām ar zodiaka zīmēm. Taču te jāpaskaidro, ka astroloģijā ekliptika jeb Saules ceļš cauri zvaigznājiem tiek interpretēts citādi nekā astronomijā. Astronomija palīdz saprast, kur atrodas planētas, kā tā kustas, un paredzēt, kur planēta atradīsies noteiktā laika periodā. Astrologi savukārt pēta arī to, kā planētas nostājas attiecībā pret zvaigznājiem. Tālab nereti rodas pretrunas, kaut arī strīdam vai diskusijai par trīspadsmito zodiaka zīmi faktiski nav pamata, uzsvēris Uldis Čakāns. Viņš piebilst, ka cilvēki bieži vien nezina, ka zodiaka zīme un zvaigznājs nav viens un tas pats.

Debesu sfēru mēs varam sadalīt 12 daļās, un katra no tām atbilst vienai zodiaka zīmei. Konkrētais nosaukums, piemēram, Strēlnieks, nebūt nenozīmē, ka katrā daļā atrodas tikai viens zvaigznājs. Nē, tur ir vairāki zvaigznāji, taču astroloģijā zodiaka zīmes nosaukumu veido tikai viens no tiem. Jau minētais Čūsknesis atrodas gan Skorpiona, gan Strēlnieka zvaigznāju sektorā. «Saules ceļš cauri zvaigznājiem ir saistīts arī ar Oriona, Valzivs un Sekstanta zvaigznāju. Ja mēs, astrologi, skatīsimies šādā kontekstā, tad rodas loģisks jautājums –kāpēc jāiekļauj Čūsknesis, bet ne visi pārējie zvaigznāji?» jautā Uldis Čakāns.

Precesijas kustība

Astrologs pieļāvis, ka diskusiju par Čūsknesi provocē arī precesija jeb Zemes ass nobīde, kas veidojas ļoti ilgā laika periodā. Viņš skaidro – sadalot debesu sfēru jeb 360 grādus 12 daļās, viena daļa ir 30 grādu plata. Zemes ass nobīde apmēram 2160 gadu laikā notiek 30 grādu robežās. Tātad nu jau varētu būt parādījies tieši tik liels tukšums, kādu tagad aizpilda katra no esošajām zodiaka zīmēm.

«Ja runājam par klasisko horoskopu, tad jebkuras nobīdes reālajā horoskopa uzbūvē atsaucas uz prognozēm,» saka Uldis Čakāns. Ja precesijas rezultātā radusies nobīde būtu liela, tad arī astrologu prognozes būtu kļūdainas. Ja klients atzīst, ka horoskops «strādā», tad nav pamata apšaubīt pašreizējo debesu sfēras dalījumu.

Mūsdienās debess sfēra sadalīta 88 zvaigznājos – tā dēvē zvaigžņu grupas, kas savstarpēji saistītas un saskatāmas ar neapbruņotu aci.