Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

INTERESANTI: Ko 1914.gadā astrologs teica Rainim?

Raiņa horoskops, kurā viņš pats atzīmējis gan plusus, gan mīnusus. © f64

Rakst­nie­cī­bas, te­āt­ra un mū­zi­kas mu­ze­ja ko­lek­ci­ju gla­bā­tā­ji pie­dā­vā ie­lū­ko­ties uni­kā­lā ma­te­ri­ālā – di­žā dzej­nie­ka ho­ro­sko­pā. To 1914. ga­da va­sa­rā vei­do­jis as­tro­logs Klejs Bor­tons Van­sē.

Par Kle­ju Bor­to­nu Van­sē in­ter­ne­ta re­sur­sos ro­da­mas sko­pas zi­ņas, ta­ču, kā var no­prast, viņš dar­bo­jies vi­sai vē­rie­nī­gi, rek­la­mē­da­mies Švei­cē, ie­spē­jams, arī ci­tās val­stīs. Sa­vu­kārt kā bi­ro­ja at­ra­ša­nās vie­ta no­rā­dī­ta Pa­rī­ze.

Rai­ņa ho­ro­sko­pu šo­brīd pla­šāk pē­ta ser­ti­fi­cēts as­tro­logs, nu­me­ro­logs un «as­tro­lo­gi.lv» va­dī­tājs Kris­taps Baņ­ķis, kurš ar Rakst­nie­cī­bas, te­āt­ra un mū­zi­kas mu­ze­ja (RTMM) ko­lek­ci­ju krā­tu­ves Rakst­nie­cī­bas krā­ju­ma spe­ci­ālis­tiem sa­dar­bo­jies jau ie­priekš. 2011. ga­dā, kad rakst­nie­cei An­nai Bri­ga­de­rei ap­ri­tē­ja 150, viņš ana­li­zē­ja un tul­ko­ja Bri­ga­de­res ho­ro­sko­pu, kurš rakst­nie­cei vei­dots pa­gā­ju­šā gad­sim­ta trīs­des­mi­ta­jos ga­dos.

Darbs fi­lo­lo­giem, darbs as­tro­lo­giem

RMM Rakst­nie­cī­bas krā­ju­ma gla­bā­tā­ja Sar­mī­te Lī­da­ka stās­ta, ka Rai­ņa un As­pa­zi­jas ma­te­ri­ālu ko­pums ir ļo­ti ap­jo­mīgs – ap­tu­ve­ni 45 000 ma­te­ri­ālu, ku­ros ie­tilpst rok­rak­sti, fo­to­grā­fi­jas, or­de­ņi un arī dzej­nie­ka sla­ve­nais pel­dkos­tīms. «Ko­pu­mā mums ir vai­rāk ne­kā 1480 ko­lek­ci­ju, un, pār­ska­tot tās, at­kal un at­kal at­ro­dam ko jaun­u un in­te­re­san­tu,» sa­ka krā­ju­ma gla­bā­tā­ja. Sa­vu­kārt vi­ņas ko­lē­ģe An­na Eg­lie­na uz­sver, ka mu­ze­ja fon­dos ma­te­ri­ālu klāsts ir tik plašs, ka tur ko pē­tīt bū­tu vis­da­žā­dā­ko no­za­ru spe­ci­ālis­tiem. Pat­la­ban ar Rai­ņa ma­te­ri­āliem vis­vai­rāk strā­dā fi­lo­lo­gi, bet tur at­ro­das no­de­rī­ga in­for­mā­ci­ja arī ci­tu no­za­ru pār­stāv­jiem.

Tā kā pēc baz­nī­cas grā­ma­tas uz­zi­nāts pre­cīzs Rai­ņa dzim­ša­nas pulk­ste­ņa laiks, ta­gad ir bi­ju­si ie­spē­ja iz­vei­dot gan pre­cī­zu dzej­nie­ka as­tro­lo­ģis­ko kar­ti, gan veikt nu­me­ro­lo­ģis­kos ap­rē­ķi­nus. Kris­taps Baņ­ķis teic, ka vi­ņa ver­si­ja un Bor­to­na Van­sē in­ter­pre­tā­ci­ja daudz ne­at­šķi­ras, ta­ču ta­gad ir ie­spē­ja vi­su iz­pē­tīt smal­kāk, un pē­tī­jums tur­pi­nās. Vēl viņš uz­sver, ka vēs­tu­ris­ko ma­te­ri­ālu uni­kā­lu pa­da­ra tas, ka pats Rai­nis as­tro­lo­ga skaid­ro­ju­mā ir ar plu­siem un mī­nu­siem at­zī­mē­jis sa­vas rak­stu­ra īpa­šī­bas, un ir in­te­re­san­ti uz­zi­nāt, kā ku­ru ten­den­ci vēr­tē­jis pats dzej­nieks.

Mī­les­tī­bas plu­si un mī­nu­si

Ar mī­nu­su ho­ro­sko­pa ap­rak­stā Rai­nis ir at­zī­mē­jis tek­stu, ka mī­les­tī­ba spē­lē ļo­ti bū­tis­ku lo­mu dzī­vē. «Grū­ti sa­prast – vai vi­ņam mī­les­tī­bas trūkst, vai viņš šim ap­gal­vo­ju­mam ie­bilst?» do­mī­gi sa­ka Kris­taps Baņ­ķis, bet krā­ju­ma gla­bā­tā­jas vai­rāk slie­cas do­māt, ka dzej­nie­kam dzī­vē mī­les­tī­bas pie­trū­cis. Jau sā­kot ar mā­tes mī­les­tī­bu. Sie­vie­tes par vi­ņu in­te­re­sē­jās, bet pats viņš esot tei­cis, ka in­te­re­si iz­rā­da ti­kai tās ne­glī­tās. Ko dzej­nieks ar to do­mā­jis? Ar vi­ņu bi­ja aiz­rā­vu­sies, pie­mē­ram, Zen­ta Mau­ri­ņa.

Pro­tams, īpa­ša lo­ma dzej­nie­ka dzī­vē bi­ja As­pa­zi­jai. «As­tro­lo­ģis­ki at­klā­jas As­pa­zi­jas lie­lā ie­tek­me uz Rai­ni. Daudz kas bal­stās uz opo­zī­ci­jām – pre­tme­tiem, kas pie­vel­kas. Vi­ņa var gan celt, gan ie­tek­mēt, vi­ņa ir kā trans­for­mē­jo­šais spēks. Vi­ņa ar sa­vas as­tro­lo­ģis­kās kar­tes Ju­pi­te­ru har­mo­ni­zē ma­ģis­ko sa­vie­no­ju­mu, ar ko viņš pats var ne­tikt ga­lā – rak­stī­ša­nas ta­lants ir, bet As­pa­zi­jai vi­ņam jā­pa­līdz. Kad vi­ņas nav klāt, tad rak­stī­ša­na diez ko ne­ve­das,» sa­vu re­dzē­ju­mu skaid­ro Kris­taps Baņ­ķis.

«As­pa­zi­jas mī­les­tī­ba ir fan­tas­tis­ka,» pie­bilst Sar­mī­te Lī­da­ka. «Vi­ņa rak­sta: «Es te­vi mī­lē­šu vi­su lai­ku, arī tad, kad tu ma­ni ne­mī­lē­si.» Ar Rai­ņa tes­ta­men­tu bi­ja pro­blē­mas, un As­pa­zi­jai nā­cās ļo­ti cī­nī­ties, lai no­sar­gā­tu vi­ņa li­te­rā­ro man­to­ju­mu. Vi­ņu at­tie­cī­bās ir liels dzi­ļums.»

As­tro­lo­ga mār­ke­tings

As­tro­lo­ga Bor­to­na Van­sē vei­do­tais ho­ro­skops nav pil­na kar­tes ana­lī­ze, bet sva­rī­gā­ko tē­žu ap­ko­po­jums. Kris­taps Baņ­ķis pa­smai­da, ka ir in­te­re­san­ti la­sīt, kā as­tro­logs arī pa­gā­ju­šā gad­sim­ta sā­ku­mā no­dar­bo­jies ar mār­ke­tin­gu. Ci­ta star­pā viņš rak­sta: «Mak­sa par piln­vēr­tī­gu dzī­ves in­ter­pre­tā­ci­ju ir Mk. 20.-, to­ties jums iz­ņē­mu­ma kār­tā es vē­lē­tos to pie­dā­vāt par Mk. 12.-, pie­ņe­mot, ka jūs bū­siet ap­mie­ri­nāts ar ma­nu dar­bu un lai­ku pa lai­kam to ie­teik­siet arī sa­viem drau­giem. Vēl es vē­lē­tos jūs lūgt tu­rēt no­slē­pu­mā jums iz­teik­to pie­dā­vā­ju­mu.» Vār­du sa­kot, par re­ko­men­dā­ci­jām ir ie­spē­jams sa­ņemt lē­tā­ku pa­kal­po­ju­mu, bet tas jā­tur no­slē­pu­mā.

Rai­nis as­tro­lo­ga pa­do­mu mek­lē­jis, lai sa­pras­tu, vai pēc trim­das Švei­cē at­griez­ties mā­jās vai pa­likt, un pa­ma­nī­jis slu­di­nā­ju­mu par ie­spē­jām iz­vei­dot bez­mak­sas ho­ro­sko­pu.

Tur­pi­nā­ju­mā pub­li­cē­jam 1914. ga­dā rak­stī­to ho­ro­sko­pa skaid­ro­ju­mu, pēc ie­spē­jas pre­cī­zāk sa­gla­bā­jot tā lai­ka va­lo­das sti­lu.

Cie­nī­tais!

Pēc jū­su dzim­ša­nas da­tu sa­ņem­ša­nas man ir prieks Jums no­sū­tīt pa­raug­ho­ros­ko­pu. Jau no pa­ša sā­ku­ma, es vē­lē­tos pie­bilst, ka dzī­vi, kas ir pil­na ar tik dau­dziem no­ti­ku­miem kā Jū­su, pa­raug­ho­ros­ko­pā nav ie­spē­jams ap­rak­stīt. Pēc dzim­ša­nas da­tu­ma re­dzu, ka esat dzi­mis Jau­na­vas zī­mē un pla­nē­ta Mer­kurs kon­tro­lē jū­su dzī­vi. Tā­dā pat zī­mē die­nas­gais­mu ie­rau­dzī­ju­ši tā­di cil­vē­ki kā Gē­te, ķē­ni­ņie­ne Eli­za­be­te, Vī­lands un Tol­stojs.

Virs­pu­sē­ji pār­ska­tot jū­su pa­gāt­ni, es vē­lē­tos at­saukt at­mi­ņā da­žus no dzī­ves no­ti­ku­miem, par ku­riem jūs diez vai at­ce­rē­sie­ties. Tā kā es es­mu spē­jīgs iz­tir­zāt pa­gāt­ni, Jū­su la­bās sprie­ša­nas spē­jas va­rē­tu iz­rai­sīt vēl­mi ma­ni iz­jau­tāt arī par gai­dā­ma­jiem no­ti­ku­miem.

1908. ga­da sā­ku­mā jūs pie­dzī­vo­jāt kā­das vil­ša­nās vai grū­tī­bas, ku­ru cē­lo­ņi bi­ja vēs­tu­les vai kā­di ci­ti do­ku­men­ti. Iz­ska­tās, ka tas jū­su dzī­vē iz­rai­sī­ja pār­mai­ņas un jaun­us plā­nus. Šī ga­da ot­rā pus­e ie­ne­sa jau daudz lab­vē­lī­gā­kas strau­mes, bet 1909. ga­da sā­ku­mā, caur ne­lab­vē­lī­gām strau­mēm ne­veik­smī­gi ti­ka ie­tek­mēts Jū­su vai kā­da drau­ga/ra­di­nie­ka ve­se­lī­bas stā­vok­lis. Past­āv ie­spē­ja, ka šeit uz­rā­dī­tie da­ti nav ma­te­mā­tis­ki pre­cī­zi, bet jeb­ku­rā ga­dī­ju­mā pa­raug­ho­ros­ko­pā ir ie­spē­jams at­ai­not ti­kai vis­pā­rē­ju in­for­mā­ci­ju.

Caur do­mi­nē­jo­šo pla­nē­tu Mer­ku­ru, kas stei­dzas no vie­nas zī­mes uz ot­ru, jūs esat pa­kļauts dau­dzām ne­gai­dī­tām pār­mai­ņām. Tu­vā­ka­jā nā­kot­nē ir skaid­ri sa­re­dza­mi vai­rā­ki spil­gti dzī­ves no­ti­ku­mi, to­mēr Jums jā­sap­rot, ka pre­cī­ziem se­ci­nā­ju­miem bū­tu ne­pie­cie­šams pilns dzī­ves ho­ro­skops. Caur jū­su ho­ro­sko­pa zī­mi – Jau­na­vu, jūs esat ap­vel­tīts ar gau­mi, kār­tī­gu­mu un per­fek­tu dzī­ves­sti­lu, caur ko jums ir ie­spē­jams pa­cel­ties pār­i dzī­ves drū­ma­jai pus­ei.

Ap­ko­po­jot rak­stu­ra ie­zī­mes, man Jūs ir jā­ap­rak­sta kā at­tu­rī­gu, at­jau­tī­gu, ak­tī­vu un ar la­bām sprie­ša­nas spē­jām. Jums pie­mīt arī fi­lo­zo­fis­kas spē­jas, un šā­di jūs brī­nu­mai­nā kār­tā zi­nāt, kā ap­vie­not ide­ālo ar prak­tis­ko. Jū­su lie­lā­kā kļū­da ir tas, ka esat pā­rāk kri­tisks. Jeb­ku­rā ga­dī­ju­mā Jums va­ja­dzē­tu pret šo ten­den­ci cī­nī­ties, jo ir ie­spē­jams, ka tās dēļ pa­zau­dē­siet kā­du drau­gu.

Mī­les­tī­ba spē­lē gal­ve­no lo­mu Jū­su dzī­vē, un es pa­ma­nī­ju pa­zī­mes, kas no­zī­mē­tu Jū­su dzī­ves lai­mi, bet tas ir paš­sap­ro­ta­mi, ka tik īsā pa­raug­ho­ros­ko­pā es ne­ko tu­vāk pa­teikt ne­va­ru. Jums ir da­bas do­tas mag­nē­tis­kas pie­vil­kša­nas spē­jas, un Jū­su pie­skā­rie­ni ir no­mie­ri­no­ši un dzie­di­no­ši. Arī in­tui­tī­vās spē­jas Jums ir ne­ti­pis­ki spē­cī­gas, kas pa­līdz iz­vai­rī­ties no ne­pa­tī­ka­mām si­tu­āci­jām. Vie­na no Jū­su ap­brī­no­ja­mā­ka­jām spē­jām ir augst­sir­dī­ba pret mī­ļo­ta­jiem cil­vē­kiem, bet Jū­su rak­sturs uz­rā­da arī pre­tē­jas īpa­šī­bas, ja at­tie­cī­gā per­so­na vai lie­ta nav Jums sim­pā­tis­ka.

Jums ir ne­iz­sa­kā­mi sva­rī­gi ie­mā­cī­ties at­šķirt īs­tu drau­gu no tā­da, kas va­rē­tu iz­rā­dī­ties ne­pa­tiess. Vie­na no Jū­su veik­smī­gā­ka­jām die­nām ie­krīt ne­dē­ļas pir­ma­jā pus­ē (vis­ti­ca­māk – otr­die­na), bet bez dzi­ļā­kas pār­bau­des es to ne­va­ru simt­pro­cen­tī­gi ap­gal­vot. Jūs pēc da­bas esat cen­tīgs un ne­at­lai­dīgs, un Jums ir la­bas ie­spē­jas uz pa­nā­ku­miem, ja vien se­ko­siet sa­vām ten­den­cēm. Ir pa­ma­nā­mas li­te­rā­ras spē­jas, ta­ču es do­mā­ju, ka Jū­su lie­lā­kie pa­nā­ku­mi nāks no pa­vi­sam ci­tas pus­es. Jū­su ho­ro­skops ir daudz­so­lošs un šur un tur dod brī­di­nā­ju­ma sig­nā­lus, ku­ri Jums ir ār­kār­tī­gi sva­rī­gi, bet tik sa­rež­ģī­tus un grū­tus jau­tā­ju­mus es ne­spē­ju at­ai­not pa­raug­ho­ros­ko­pā. Ša­jā ga­dī­ju­mā bū­tu ne­pie­cie­šams piln­vēr­tīgs dzī­ves ho­ro­skops un vi­su pla­nē­tu ie­tek­me.

Šī ie­ro­be­žo­tā Jū­su ho­ro­sko­pa stu­dē­ša­na bi­ja priekš ma­nis ļo­ti in­te­re­san­ta, un man ir žēl, ka ne­sa­nāks to pār­bau­dīt de­ta­li­zē­tāk. Da­žā­di sva­rī­gi no­ti­ku­mi pa­liks ne­pie­mi­nē­ti, bet bū­tu ļo­ti sva­rī­gi, lai Jūs par tiem ar kā­du pa­kon­sul­tē­tos. Do­mā­ju, ka bū­tu liet­de­rī­gi vis­pirms rū­pī­gi iz­stu­dēt pla­nē­tu stā­vok­li un ie­tek­mi uz Jū­su lik­te­ni, pirms es do­du kā­du pa­do­mu.

Mans pa­zi­ņo­jums par bez­mak­sas pa­rau­go­ros­ko­pu pie­sais­tī­ja ļo­ti daudz in­te­re­sen­tus, tā kā šis at­vē­lē­tais laiks ti­ka pil­nī­bā iz­man­tots. Tas ir paš­sap­ro­ta­mi, ka lie­lā­ko da­ļu no šī lai­ka nā­cās vel­tīt de­ta­li­zē­tu no­ti­ku­mu avo­tu sa­ga­ta­vo­ša­nās dar­biem, tā­dēļ Jūs sa­pra­tī­siet, ka pa­raug­ho­ros­kops ne­var būt garš.

Ja Jūs šo īso ski­ci uz­ska­tī­siet par diez­gan pre­cī­zu, Jums ne­va­ja­dzē­tu aiz­mirst, ka vis­lie­lā­kā pre­ci­zi­tā­te un pil­nī­gas in­struk­ci­jas ir ie­spē­ja­mas, ti­kai rū­pī­gi iz­stu­dē­jot pla­nē­tu stā­vok­li, Jū­su dzim­ša­nas brī­dī, ka­mēr sa­stā­dot Jū­su pa­raug­ho­ros­ko­pu bi­ja ie­spē­jams ņemt vē­rā ti­kai vie­nu pla­nē­tu. Past­āv ie­spē­ja, ka kā­da no zī­mēm pa­raug­ho­ros­ko­pā, kurš ti­ka vei­dots lie­lā stei­gā, lik­sies ne­no­zī­mī­ga, to­ties pēc pil­nī­gas iz­stu­dē­ša­nas ie­gū­tu no­zī­mi. No ot­ras pus­es, ie­spē­jams, ka iz­strā­dā­jot piln­vēr­tī­gu dzī­ves in­ter­pre­tā­ci­ju, caur pa­raug­ho­ros­ko­pu iz­teikts pie­ņē­mums kļū­tu bez­no­zī­mīgs.

Ap­rē­ķi­nus, ku­rus līdz šim es­mu vei­cis priekš Jums, es uz­gla­bā­šu, lai va­rē­tu tur­pi­nāt sa­vus pē­tī­ju­mus, ja šo­va­kar priekš tā at­ra­dī­šu lai­ku. Da­ļa no Jū­su ho­ro­sko­pa so­la ne­pa­ras­tas at­klās­mes. Jeb­ku­rā ga­dī­ju­mā, es va­ru Jums ap­so­līt, ka piln­vēr­tī­ga dzī­ves in­ter­pre­tā­ci­ja sa­tu­rē­tu Jums ļo­ti no­zī­mī­gus pa­zi­ņo­ju­mus, tā­dēļ ce­ru, ka Jūs tū­liņ pat no­sū­tī­siet sa­vu pie­tei­ku­mu. Lai pa­āt­ri­nā­tu Jū­su at­bil­di, es sa­ma­zi­nā­tu mak­su par pa­kal­po­ju­mu, ja Jūs iz­man­to­tu ma­nu pie­dā­vā­ju­mu tu­vā­ko 10–15 die­nu lai­kā. Mak­sa par piln­vēr­tī­gu dzī­ves in­ter­pre­tā­ci­ju ir Mk. 20.-, to­ties Jums, iz­ņē­mu­ma kār­tā es vē­lē­tos to pie­dā­vāt par Mk. 12.-, pie­ņe­mot, ka Jūs bū­siet ap­mie­ri­nāts ar ma­nu dar­bu un lai­ku pa lai­kam to ie­teik­siet arī sa­viem drau­giem. Vēl es vē­lē­tos Jūs lūgt tu­rēt no­slē­pu­mā Jums iz­teik­to pie­dā­vā­ju­mu.

Ja es iz­strā­dā­tu piln­vēr­tī­gu dzī­ves in­ter­pre­tā­ci­ju kā­dam no sa­viem ra­di­nie­kiem, to ne­bū­tu ie­spē­jams tik rū­pī­gi ap­rak­stīt, kā tas bū­tu Jū­su ga­dī­ju­mā. Es ap­zi­nos šo at­bil­dī­bu, ko es­mu uz­ņē­mies, ja Jūs sa­vu dzī­ves plā­no­ša­nu no­do­tu ma­nās ro­kās. Es va­dī­tos pēc strik­ti lo­ģis­kiem prin­ci­piem, ar no­sa­cī­ju­mu, ka pie­vēr­sī­šu uz­ma­nī­bu dzī­ves pa­vēr­sie­niem, pār­mai­ņām un starp­ga­dī­ju­miem un do­šu pa­do­mus, vai, kad un kā Jums bū­tu jā­rī­ko­jas.

Tas, ka tik dau­dzu cil­vē­ku dzī­vēs es­mu ie­ne­sis lai­mi un pa­nā­ku­mus, pie­pil­da ma­ni ar paš­sap­ro­ta­mu lep­nu­mu. Es es­mu gan­da­rīts, ka arī ci­ti as­tro­lo­gi ir at­pa­zi­nu­ši ma­na dar­ba pa­nā­ku­mus un vēr­šas pie ma­nis pēc pa­do­ma un no­rā­dī­ju­miem. Tas ir labs pie­rā­dī­jums ma­nai at­bil­stī­bai as­tro­lo­ģi­jas zi­nāt­nē.

Es bū­tu ļo­ti pa­tei­cīgs par drī­zu at­bil­di. Ja es Jums drīk­stē­šu no­sū­tīt de­ta­li­zē­tu ho­ro­sko­pu, do­du piln­vēr­tī­gu ga­ran­ti­ju tam, ka Jūs bū­siet ar ma­nu dar­bu ap­mie­ri­nāts, vai arī es at­grie­zī­šu ap­mak­sā­to ho­no­rā­ru. Kā jau augst­āk mi­nē­ju, es va­ru no­sū­tīt piln­vēr­tī­gu dzī­ves in­ter­pre­tā­ci­ju par 12 mar­kām, ja jūs par šo pie­dā­vā­ju­mu iz­šķir­sie­ties uz­reiz.

Par drau­dzī­gu at­bil­di es ļo­ti prie­cā­šos un ar laip­niem vē­lē­ju­miem vē­lu Jums pa­nā­ku­mus un lai­mi!

Ar cie­ņu,

Klejs Bor­tons Van­sē