Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Eyehategod, „Eyehategod”

© publicitātes

Ar amerikāņu grupu „Eyehategod” (jeb „EHG”) ir visai īpatnēji – tā tiek pieskaitīta pie „sludge metal” žanra pamatlicējiem un pielīdzināta tādām brigādēm kā „Crowbar”, „Down” un „Corrosion Of Conformity”, tomēr ar neapbruņotu (vai stereo austiņām apbruņotu) ausi ir dzirdams, ka grupa spēcīgi velk „hardcore” virzienā.

 Ņemot vērā to, ka amerikāņu pie saviem iedvesmas avotiem minējušas grupas „Melvins”, „Discharge” un „Black Flag”, tas gan nav nekāds brīnums. Daudz neizprotamāks brīnums ir tas, ka šī grupa pastāv jau no 1988. gada (viņi lielā mērā ietekmējuši visas Ņuorleānas smagās mūzikas skatuves attīstību), ne uz brīdi nav pajukuši, taču šis ir tikai piektais „EHG” studijas albums, pie tam iepriekšējais tika izdots... 2000. gadā. Lai kā nu būtu, izdots tas ir: „EHG” sastāvā joprojām ir šīs grupas dibinātāji Maiks Viljamss (vokāls) un Džimijs Būers (ģitāra), taču diemžēl nekad tajā vairs nebūs vēl viena tās dibinātāja un ilggadējā „EHG” mūziķa, bundzinieka Džozefa Monro (jeb Džoja) Lakeizas – viņš pērn elpceļu slimības dēļ 42 gadu vecumā mira. Jaunais albums ir veltīts Lakeizas piemiņai, bet pie bungām viņa vietā sēdies Ārons Hils.

PAR. Huligānisks un provocējošs „hardcore” gluži kā grupas nosaukums un šī CD vāciņš, kas brīžiem pāraug garās metālkompozīcijās, piemēram, kā septiņas minūtes ilgā „Flags And Cities Bound”. Tomēr labākās šķiet tās dziesmas, kurās „EHG” propagandē panciski ekstremālu „hardcore” (spilgtākais piemērs – „Framed To The Wall”) vai atgādina, ko labu viņi ir pieredzējuši pasaules smagajā mūzikā 80. gadu beigās/90. gadu sākumā („Medicine Noose”).

PRET. Ja absolūti subjektīvi, tad Viljamsam ir briesmīgi tracinošs vokāls – šķiet, viņš varētu dziedāt jebkur citur, tikai ne „EHG”, taču ko padarīsi, ja viņa balss ir šīs grupas firmas zīme. Jaunajā albumā iekļautās dziesmas atstāj diezgan vienaldzīgu – šis ripulis kaut kā neuzrunā. Ir dzirdētas arī daudz labākas lietas. Uz redzēšanos, „EHG”, tiksimies pēc vēl kādiem 14 gadiem, ātrāk nevajag!

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.