Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Jauna latviešu pilnmetrāžas animācijas filma - "Zelta Zirgs"

© publicitātes foto

Šī gada 27.augustā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks pilnmetrāžas ģimenes animācijas filmas-pasakas “Zelta zirgs” nacionālā pirmizrāde, un, jau sākot ar 29. augustu, filma apceļos Latvijas kinoteātrus.

Filmas pirmie zīmējumi tapuši pirms 10 gadiem, tie aizņem 10 lielus skapjus, filmas veidošanā piedalījušies mākslinieki no vairākām Eiropas valstīm. Milzīgais animācijas filmas - pasakas tapšanas process ir noslēdzies, un tas sakrīt ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas, mūsu "Stikla kalna" atklāšanas laiku. Filmas nacionālā pirmizrāde notiks LNB, un no augusta beigām filma būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

“Animācijas filmas sižeta pamatā ir Raiņa, pirms vairāk kā 100 gadiem sarakstītā, luga "Zelta zirgs". Tās motīvi: cīņa starp labo un ļauno, drosmes, neatlaidības un mīlestības spēks ir universāli, tie ir sastopami daudzu tautu pasakās, tāpēc arī tiem, kas Raiņa lugu nav lasījuši, filma būs ne mazāk aizraujoša un saprotama.”

“Zelta zirgs” ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopprodukcijas filma. Pateicoties ārvalstu kopproducentu līdzdalībai filmas tapšanā, "Zelta zirgs" tiks izrādīts visās koprodukcijas valstīs, tātad tai būs plaša auditorija un stāstu par Antiņu uzzinās arī ārpus Latvijas. Filmas starptutiskā pirmizrāde ir paredzēta 2015. gada februārī. Filmas līdzfinansējumā piedalījušies Latvijas Nacionālais kino centrs, Lietuvas Kultūras ministrija, Luksemburgas filmu fonds, Dānijas filmu institūts, kā arī izmantots Eiropas Savienības “MEDIA” programmas atbalsts un “Eurimages” kopprodukciju fonds.

Lomas jaunajā animācijas filmā ierunājuši Edgars Kaufelds, Zane Dombrovska, Laima Vaikule, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Artis Robežnieks, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Jānis Jarāns, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants un citi.

Filmas “Zelta Zirgs” režisoram Reinim Kalnaellim šī ir pirmā pilmetrāžas animācijas filma. Līdz šim režisējis animācijas īsfilmas “Kad āboli ripo”, “Joka pēc alfabēts”. Reinis ieguvis bakalaura grādu Baltijas filmu un mediju skolā Tallinā, studējis FAMU filmu skolā Prāgā. Kopš 2013.gada Reinis Kalnaellis ir Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs.