Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Latviešiem multfilma par 2,3 milioniem eiro

Vakar, 27. augustā Nacionālajā bibliotēkā bija skatāma multiplikācijas filmas Zelta Zirgs pirmizrāde. Filmas scenārijs balstīts uz Raiņa lugas Zelta Zirgs motīviem. Filma ir Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas un Dānijas kopražojums. „Filmas sižetam Raiņa lugu izvēlējāmies, jo Raiņa lugā apspēlētās cilvēciskās un filozofiskās vērtības ir aktuālas arī mūsdienās. Šī filma, manuprāt, ir piemērota ļoti plašai auditorijai,” par tēmas izvēli stāsta filmas producents Vilnis Kalnaellis.

Filmas kopējais budžets bijis 2, 3 miljoni eiro un pie tās izveides tika aktīvi strādāts pēdējos četrus gadus. Tāpat arī Nacionālās bibliotēka izvēle tās pirmizrādei nebija nejauša. „Mūsu projekts, tāpat kā bibliotēkas celtniecība ievilkās un galu galā, tas ir ļoti zīmīgi, ka tieši bibloteikā tiek pirmo reizi rādīts tieši Zelta zirgs,” skaidro multfilmas režisors Reinis Kalnaellis. Filmā Raiņa luga tiek modernizēta un padarīta interesantāka mūsdienu vērotājiem. „Protams, centāmies filmu modernizēt, iestrādājot dažādus elementus, piemēram, asprātīgus dialogus un skārienjūtīgu spoguli,” informē R. Kalneallis. Lai gan filma ir dublēta visās tās ražošanā iesaistīto valstu valodās, pie projekta strādāja dažādu valstu pārstāvji un pirmā valoda, kādā aktieri ieskaņoja filmu bija angļu, kurai pielāgotas ir arī animācijas. Tāpat filmai tiek paredzēta liela nākotne. „Filmu kinoteātros Latvijā sāks izrādīt jau 29. augustā, un septembrī viņa būs skatāma kopprodukcijas valstīs, kā arī februārī plānojam to laist uz kino festivāliem,” savus nākotnes plānus ieskicē R. Kalnaellis. Filmas sižetiskā līnija iet saskaņā ar Raiņa lugu „Zelta zirgs”, tomēr jautājums par animācijas kvalitāti un filmā izmantotās mūzikas izvēli paliek atklāts. Arī Laimas Vaikules ierunātais, galvenais ļaunais tēls, dažiem, jaunākiem skatītājiem, izraisīja ne tik pozitīvas emocijas. Uz jautājumu, kā pats režisors vērtē savu gala rezultātu R. Kalnaellis atbildēja: „Ko tad man ko vērtēt, lai vērtē skatītāji.”

Lomas jaunajā animācijas filmā ierunājuši Edgars Kaufelds, Zane Dombrovska, Laima Vaikule, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Artis Robežnieks, Edgars Lipors, Jānis Kirmuška, Jānis Jarāns, Pēteris Šogolovs, Dainis Porgants un citi.