Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

"Ugunsgēka" zvaigzne: Gribu ģimeni un bērnus

© f64

«Man gribētos ticēt, ka šī loma man ir vēl viens pakāpiens uz augšu savā profesijā. Tāpēc gribu pateikt lielu paldies režisoram, kurš man uzticējās un iedeva šo lomu,» saka Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vadošā aktrise Jekaterina Frolova. Viņa spēlē galveno lomu režisora Ruslana Kudašova (Sanktpēterburga) jauniestudējumā Fro.

Fro ir krievu literatūras pērle – tas ir Andreja Platonova stāsts jeb, kā to noformulējis izrādes režisors, «Jefrosiņjas Jevstafjevas, jaunas sievietes, kuru pametis vīrs komunisma celtniecības vai kādu citu ideālu vārdā, stāsts». A. Platonovs ir viens no neparastākajiem krievu rakstniekiem, kuru no jauna atklāja 20. gadsimta beigās. Daudzi viņa darbi pavisam nesen ieraudzījuši dienasgaismu, un arī uz teātra skatuvēm tie ir reti viesi. Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris Andreja Platonova daiļradei ir pievērsies pirmoreiz.

Mīlestības piesātināts

«Tas ir stāsts par mīlestību, romantiku, dzīvi un prieku. Tas ir stāsts par ļoti lielu un visaptverošu mīlestību, un tajā ir ļoti daudz humora. Viss šīs izrādes mēģinājumu process bija piesātināts ar mīlestību, un es domāju, ka skatītāji to noteikti sajutīs,» stāsta izrādes titullomas atveidotāja Jekaterina Frolova. Viņa neslēpj, ka darbs pie šīs lomas bija ļoti grūts. Galvenokārt tāpēc, ka Fro nav luga, bet stāsts. «Mēs to nepārtaisījām, nemainījām nevienu vārdu. Mazliet tikai saīsinājām,» viņa paskaidro. «Daudzi saka, ka Platonovam ir ļoti grūta valoda. Agrāk arī es tā domāju, bet, kad sākām strādāt ar Fro, sapratu, ka man ir viegli to lasīt. Varbūt tāpēc, ka mums bija fantastisks režisors,» aktrise aizdomājas un tad turpina: «Līdz šim biju pieradusi spēlēt raksturlomas, bet Fro ir pavisam savādāka loma – galvenā tomēr. Un tā ir liela atbildība.» Taču Jekaterina uzsver, ka šo atbildības nastu viņai palīdz nest lieliskie partneri – Vitālijs Jakovļevs, Leonīds Lencs, Olga Ņikuļina, Jeļena Sigova, Anastasija Timošenko, Vadims Grosmans, Aleksejs Korgins un Jevgēnijs Čerkess. «Viņi katrs ir savā vietā un visi strādā no sirds!»

Viesizrādēs Sibīrijā

Aktrise atgādina, ka izrādes mēģinājumi notika jau pavasarī, tad arī tika nospēlēta pirmizrāde un – sākās vasaras atvaļinājums. «Divus mēnešus biju pieradusi strādāt noteiktā ritmā, tad pirmizrādes stress un uztraukums, un tad pēkšņi – viss beidzies, visi brīvi. Apmēram nedēļu nesapratu, ko tagad darīt, man bija tāda depresija... Likās, ka esmu iekritusi bezdibenī,» Jekaterina Frolova atzīstas.

Taču drīz vien bija jāsāk gatavoties Līgo vakara koncertam kopā ar seriāla UgunsGrēks varoņiem, kas notika Limbažos. Pēc tam aktrisei pāris dienas bija filmēšanās krievu seriālā un tad jau arī bija laiks palaiskoties pie jūras, vasarnīcā Jūrmalā.

«Bet augustā mēs bijām viesizrādēs Sibīrijā – Omskā un Krasnojarskā, un tas bija ļoti interesants piedzīvojums. Mēs rādījām latviešu un krievu klasiku – Indrānus un Ne vienmēr runcim krējuma pods. Sibīrijā ir ļoti liela latviešu diaspora. Mēs tikāmies ar vietējiem, un zināt, kas bija interesanti: viņi ļoti gribēja ar mums runāties latviešu valodā. Pamatā viņi runā krieviski, bet viņi mācās latviešu valodu, latviešu tautas tradīcijas, dziesmas un dejas. Viņi latviski runā ļoti labi, bet, kad viņi sāka dziedāt un dejot, tas vispār bija vow!» aktrise ar sajūsmu atminas vasarā piedzīvoto, piebilstot, ka tūlīt pēc viesizrādēm viņi devās arī uz teātra festivālu Irkutskā, kur spēlēja Mazo princi.

Grib ģimeni un bērnus

Pēc vasaras atvaļinājuma atgriezusies teātrī, Jekaterina Frolova saka, ka negrib to saukt par darbu. «Tas ir mans vaļasprieks, mans dzīvesveids. Kad man jautā, kādi ir mani vaļasprieki, parasti nezinu, ko atbildēt – jo man patīk spēlēt teātri, man patīk ieskaņot filmas, man patīk filmēties seriālā... Jā, kāds varētu būt mans vaļasprieks?» viņa pati sev jautā.

Aktrise, kuru televīzijas skatītāji vispirms Neprāta cenā un tagad UgunsGrēkā pazīst kā Jevgēņiju, atklāj, ja agrāk, kad viņas varonei bija attiecības ar Vadimu Felzenbaheru (Jakovs Rafalsons), abām nav bijis nekā kopīga, tad tagad, kad viņai ir attiecības ar Fēliksu (Ģirts Ķesteris), mazliet ir. «Es arī gribu ģimeni, es arī gribu bērnus. Man arī patīk labi apģērbties un gribas labi izskatīties. Bet tas, kā viņa uzvedas – nē, nē, tas nav par mani!» aktrise sirsnīgi smej.

Jekaterina Frolova atzīstas, ka viņa pati UgunsGrēku neskatās. «Man joprojām ir ļoti grūti ne tikai dzirdēt savu balsi, bet arī redzēt sevi. Mans draugs gan dažreiz skatās, viņam patīk, un tad es no virtuves skrienu cauri istabai, ausis aizbāzusi, lai sevi nedzirdētu. Pēc tam viņš tikai man nokomentē, ar ko atkal tur esmu bučojusies...»

Bioloģijas stundā

Jekaterina Frolova ir viena no vadošajām Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrisēm un par darba trūkumu ne teātrī, ne ārpus tā nesūdzas. «Es esmu priecīga, ja esmu aizņemta kaut kur vēl. Ja man ir laiks un enerģija, spēlēju ar prieku,» viņa saka un izstāsta, kā nonākusi aktrises profesijā.

«Es mācījos Rīgas Herdera vidusskolā, kas ir ar vācu valodas novirzienu, un visi domāja, ka būšu vācu valodas filoloģe. Līdz pat vidusskolas pēdējai klasei arī pati tā domāju un, skolu pabeigusi, iestājos Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē uz vācu valodu. Jo vecāki tā gribēja. Bet – vienlaikus stājos arī Sanktpēterburgas Teātra mākslas akadēmijā. Kad mācījos 12. klasē, mans klasesbiedrs, kuram tēvs dzīvo Sanktpēterburgā, bija atnesis uz skolu informatīvu brošūru par šīs pilsētas mācību iestādēm, un es palūdzu to paskatīties. Kā tagad atceros, tas bija bioloģijas stundā, kad pirmoreiz uzzināju par Sanktpēterburgas Teātra mākslas akadēmiju,» stāsta Jekaterina Frolova. Viņa turpina: iesākumā domājusi abas mācības apvienot, taču ātri sapratusi, ka tas nav reāli.

Pēc četru gadu studijām atgriezusies Rīgā, jaunā aktrise devās pieteikties darbā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, taču, tā kā precīzi pirms gada tur bija ienācis jauno aktieru kurss, kuri Maskavā mācījās pie Oļega Tabakova, viņai tika atteikts. «Mazliet pastrādāju žurnālā par reklāmas aģenti, firmā par menedžeri, bet pēc gada man piezvanīja no teātra, lai nāku parunāties. Jau oktobrī es spēlēju izrādē Brīvdienu mīļākie. Tas bija 2005. gads.»

Seņkovs, Kudašovs, Arjē

Šī Jekaterinai Frolovai ir jau desmitā sezona teātrī, un, lai arī konkrētu sapņu lomu viņai nav – to vienīgo, Agafju Tihonovnu Nikolaja Gogoļa Precībās, viņa jau ir nospēlējusi –, aktrise zina, ar kuriem režisoriem vēlreiz gribētu kopā strādāt. Tas ir Elmārs Seņkovs, Ruslans Kudašovs (Sanktpēterburga) un Jevgeņijs Arjē (Izraēlas teātra Gešer mākslinieciskais vadītājs). «Es viņiem ļoti uzticos. Es uzticos viņu izvēlei,» saka aktrise un ar prieku atminas sadarbību ar Elmāru Seņkovu izrādē Vasarnieki. «Viņš vienmēr atklāj manī ko tādu, ko pati par sevi vēl nezinu. Piemēram, atnākot uz pirmo mēģinājumu, es, būdama raksturlomu spēlētāja, domāju, ka man būs Kalerijas loma, bet Jūliju Fiļipovnu, kas ir īsta seksbumba, protams, spēlēs mana kolēģe Dana Čerņecova. Bet nekā! Bija tieši otrādi! Tāpēc gribu pateikt paldies Elmāram, jo pati nekad nebūtu iedomājusies, ka varu būt arī tāda.»

***

Jekaterina FROLOVA

• Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise (kopš 2005. gada)

• Dzimusi 1982. gada 1. maijā

• Izglītība: Rīgas Herdera vidusskola; Sanktpēterburgas Teātra mākslas akadēmija (bakalaurs, 2004); Latvijas Kultūras akadēmija (skatuves runas pedagogs, maģistrantūra, 2013)

• Jevgēņijas lomas atveidotāja TV3 seriālā UgunsGrēks

• Spēlē izrādēs: Fro (titulloma), Graņonka (Aktrise), Jakišs un Pupče (Pupče), Mazais princis (Lapsa), Vasarnieki (Jūlija Fiļipovna), Indrāni (Guste), Skrandaiņi un augstmaņi, Mežs (Ulita), Ne vienmēr runcim krējuma pods, Tango ar Stroku, Odesa, burvīgā pilsēta... (prostitūta)

• Neprecējusies. Ir draugs Roberts