Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Brīvdienu ceļvedis kultūrā

© publicitātes

Kādā vasaras dienā Margo satiek Pīteru un abi sāk spēlēties. Viņai ir septiņi, viņam – piecdesmit viens. Kad Pīters uzaicina Margo un viņas māti pie sevis ciemos, mazā meitene nonāk ārēji pasakainā namā... Tā sākas sarežģīts stāsts – Pīters kļūst par Margo rotaļu biedru, tēvu un arī mīļāko. Pēdējā laika notikumi kādā Rīgas rajonā ir mudinājums paņemt rokās izdevniecības Lietusdārzs klajā laisto Margo Fragoso romānu Tīģer, tīģer... Šis emocionālais autobiogrāfiskais stāsts vecākiem, līdzcilvēkiem un no līdzīgas vardarbības cietušajiem liek pamanīt un saprast, cik prasmīgi bērnu izmantotāji prot apburt savus upurus un cik izmanīgi apslēpj savus nodarījumus no sabiedrības acīm. Tas ir atgādinājums, ka klusēšana un noliegšana ir tieši tie spēki, uz kuriem paļaujas visi varmākas, lai viņu īstie motīvi paliktu apslēpti. Ir nepatīkami par to runāt un domāt, tomēr svarīgi ir par to runāt. Daudzviet pasaulē romāns Tīģer, tīģer… ir atzīts par 2011. gada labāko dokumentālo grāmatu, to uzskata par obligāto literatūru ikvienam, kam rūp bērnu labklājība un kas vēlas izprast, kā novērst nelaimi, pirms tā notikusi.

TEĀTRI SPĒLĒ RĪGĀ

Tikai trīs dienas – no šodienas līdz svētdienai ikviens aicināts apmeklēt amatierteātru festivāla Rīga spēlē teātri izrādes, kas notiks VEF kultūras pilī. Skatītājiem piedāvās gan klaunādes, gan drāmas un komēdijas iestudējumus, kā arī deju teātra izrādi. Līdzās veiksmīgākajiem galvaspilsētas amatieru teātru iestudējumiem būs arī viesi no ārvalstīm – Gruzijas, Igaunijas, Lietuvas un Austrijas. Festivāla ietvaros tiek piedāvāta iespēja apmeklēt ievērojamā 18. gadsimta dzejnieka, lietuviešu laicīgās daiļliteratūras pamatlicēja Kristijona Donelaiša 300. jubilejas gadam veltīto dokumentālo spēles filmu Donelaitis, kas pirms pāris nedēļām saņēmusi sudraba godalgu starptautiskajā neatkarīgo filmu konkursā Losandželosā. Filmas autori sadarbībā ar tekstila dizaineri Danuti Ketarukieni festivāla apmeklētājiem piedāvā arī izstādi XVIII gadsimta Mazās Lietuvas (Prūsijas) tautastērpi, kas būs apskatāma VEF kultūras pils foajē no 31. oktobra līdz 2. novembrim. Plašāka informācija: www.kultura.riga.lv.

RUDENS OGU LAIKS

Līdz svētdienai Latvijas Dabas muzejā apskatāma aktuāla izstāde – Ķirbis jūsu veselībai 2014. Tajā ir iespēja aplūkot pārsteidzoši dažādos ķirbjus un ķirbjaugus, degustēt to izstrādājumus un baudīt ķirbju ēdienus. Izstādē speciālisti konsulēs par to, kā audzēt ķirbjus un ķirbjaugus, pastāstīs, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas, notiks ķirbju izstrādājumu degustācija. Kā ierasts, interesenti tiek aicināti apmeklēt izglītojošos pasākumus, kas norisināsies katru dienu pulksten 12.00.

KAISLĪBAS UN ANTOŅENKO METROPOLITĒNA OPERĀ

Sestdien, 1. novembrī, kinoteātrī Forum Cinemas tiešraidē no Metropolitēna operas būs skatāms Žorža Bizē operas Karmena iestudējums. Bizē kaislību melodrāmā Ričarda Eira iestudējumā atkal uz skatuves būs Anita Rahvelišvili, kas tēlo nelaimīgo čigānieti kārdinātāju. Mūsu slavenais Aleksandrs Antoņenko atveido viņas izmisušo mīļāko – kareivi Hosē, bet Ildars Abdrazakovs – dižmanīgo toreadoru Eskamiljo, kura dēļ abu ceļi šķiras. Pie diriģenta pults – Pablo HerassKasado.

ATTIECĪBAS ATTĀLUMĀ

Nedēļas nogalei vajag arī ko skaistu. No šodienas kinoteātros Latvijā skatāma romantiska komēdija Ar mīlestību, Rozija (Love, Rosie, 2014), kas uzņemta pēc Sesilijas Ahernas bestsellera Līdz varavīksnei, kurš klajā nācis pirms gadiem desmit. Rozija un Alekss kopš bērnības ir bijuši kopā gan priekos, gan bēdās. Taču, kad Aleksa ģimene pēkšņi pārceļas no Dublinas uz Bostonu Amerikā, draugi tiek šķirti. Rozija bez Aleksa jūtas apjukusi. Tomēr, kad meitene gatavojas braukt pie drauga uz Bostonu, notiek kas tāds, kas maina visu viņas dzīvi... Galvenajās lomās Lilija Kolinsa (starp citu – izcilā britu mūziķa Fila Kolinsa meita) un Sems Klaflins.

FESTIVĀLA BILDES 2014 IZSKAŅA

Noslēgumam tuvojas arī festivāls Bildes 2014. Sestdien, 1. novembrī, pulksten 12 notiks koncerts bērniem, bet pulksten 18 – Bilžu veterānu koncerts. Organizētāji sola, ka stilistiski tas būs ļoti dažāds, iekļaujot programmā spilgtus māksliniekus, kuri gan «dzimuši», gan «izauguši» festivālā Bildes. Vienlaikus koncerta saturu īpaši paspilgtinās trīs kategoriju priekšnesumi – veterāni–jubilāri, festivālā kādu laiku nemuzicējuši, bet ar jaunu sastāvu vai kompozīcijām atgriezušies mūziķi un debitanti. Koncertā piedalīsies Juris Pavītols, kurš šogad svinēju 65 gadu jubileju, – viens no cilvēkiem, kurš pirms 40 gadiem dibināja leģendāro rokgrupu Līvi. Viņš šogad izdevis dubultalbumu ar savulaik aizliegtajām un «neieteicamajām» kompozīcijām. Uz skatuves kāps arī dziedātāja Māra Krievkalne, kura nesen nosvinēja 70. dzimšanas dienu kopā ar Ēriku Kamarūtu, rokgrupa Krasts, kas šogad svin 30. gadadienu, pēc ilgāka laika festivālā uzstāsies arī dziedātājs Einārs Vītols. Koncertā uzstāsies arī Liene Šomase, Karīna Tatarinova, Lolita Novikova, grupa Pērkons, Ieva Sutugova, Aija Vītoliņa, Zane Gudrā un Laima Miltiņa, Varis Vētra, Bilžu brāļu orķestris un daudzi citi.

KARNEVĀLS PA ĶIRBI

Šodien, 31. oktobrī klubā Nabaklab notiks karnevāls, kurā uzstāsies vairākas pašmāju un ārvalstu mūzikas apvienības un dīdžeji, kā arī notiks dažādas performances, konkursi un citas Halloween tematikai veltītas aktivitātes. Vakara izklaidētāju vidū būs pašmāju grupas Inokentijs Mārpls un Rebel Riot, dziesminieks Johnny. B. Beast un ārzemju viesi – apvienība Liblikas no Igaunijas un The Bojarski no Krievijas.