Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Latvijas vadošie geji neatzīstas par orientāciju

© f64

Portāls «focus.lv» nācis klajā ar «2014. gada Latvijas vadošo geju septiņnieku». Tiesa, no izveidotajā topā minētajiem interesi par sava dzimuma partneriem atklāti atzinuši tikai divi.

Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča paziņojums par homoseksualitāti ļauj viņu uzskatīt par astoto oficiālo geju Latvijā. Viens no pirmajiem savu netradicionālo orientāciju atzina frizieris un šova «Sapņu fabrika» līderis Ģirts Mūrnieks jeb Giriks, kurš gan tagad pēc nopietnas muguras slimības pievērsies musulmaņu kultūrai un kļuvis par Rahmiru Ardžājevu. Aptuveni tajā pašā laikā interesē par savu dzimumu atzinās arī frizieris Pērs Bogomazovs un viņa toreizējais dzīvesbiedrs rakstnieks Pēteris Dragūns. Savu seksuālo orientāciju nekad nav slēpis radio un televīzijas žurnālists Kārlis Streips. 2002. gada izskaņā pamatīgu skandālu pašmāju kristīgajā pasaulē izraisīja mācītājs Māris Sants, atzīstot savu homoseksualitāti. 2003. gadā, piedaloties TV3 šovā «Bārs», savu patieso seksuālo orientāciju atklāja viens no pirmajiem titula «Misters Latvija» ieguvējiem Vilnis Solovjovs, kurš tika uzskatīts par apzinīgu ģimenes cilvēku un gādīgu divu meitu tēvu. 2011. gadā savas simpātijas pret sava dzimuma pārstāvjiem atklāja jaunais mūziķis Ainars Bumbieris. Portāla «focus.lv» publicētajā topā bez ārlietu ministra minēts viņa biroja vadītājs Atis Lots, Kārlis Streips, mūziķis Markus Riva, šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, operas režisors Andrejs Žagars un TV žurnālists Arnis Krauze. »VZ« neizdevās sazināties ar Žagaru, kurš šobrīd atrodas ārpus Latvijas, bet pārējo topā iekļauto viedoklis bija neitrāls.

Viedokļi:

Markus Riva

– Ļoti pagodinoši, ka cilvēki mani uzskata par ietekmīgu un iekļauj tādā topā. Man ir grūti komentēt šādus topus, bet prieks, ka cilvēki mani uzskata par ietekmīgu. Tas laikam arī viss, ko es šajā sakarā varu teikt.

Arnis Krauze

– Man nav komentāru par šādiem topiem. Atvainojiet, bet man ir daudz darba.

Mārtiņš Rītiņš

– Man grūti komentēt lietas, par ko neko nezinu. Es šādiem topiem nepievēršu uzmanību. Man tie nav svarīgi. Katrs var rakstīt, ko grib, es nekam tādam nepievēršu uzmanību.

Kārlis Streips

– Šī ir tēma, kurā esmu aktīvi izteicies jau vairāk nekā divdesmit gadu. Taču šie topi ir samērā muļķīgi, jo tajos tiek iekļauti cilvēki, kas nebūt nav geji. Un šā topa formulējums ir jautājums tiem cilvēkiem, kas to ir veidojuši. Un, ņemot vērā, ka šāds tops ir tenku līmenī, mani absolūti neinteresē, kā viņi ir izdomājuši šo topu nodēvēt.

Andrejs Žagars

Sazināties neizdevās.