Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Pasniegs Autortiesību bezgalības balvu

© Scanpix/AFP

Šā gada 8.decembrī "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) 16.reizi pasniegs Autortiesību bezgalības balvu. Šogad laureātu vidū ir 31 autors un līdzautors.

Par darbu "Darkroom", kas 2013.gadā piedzīvojis pirmatskaņojumu Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē, atskaņots Latvijas Radio, saņēmis "Lielo Mūzikas balvu 2013" kā gada labākais jaundarbs, balva tiks pasniegta komponistam Jānim Petraškevičam.

Par 2012.gada skaņdarbu "Latvian Cookbook", kas koncertizpildījumā skanējis Ungārijā, Minhenē, Rīgā un atskaņots arī Latvijas Radio ēterā, balvu saņems komponists Andris Dzenītis. Komponists Ēriks Ešenvalds balvu saņems par skaņdarbu "O salutaris hostia", kas atskaņots ārzemēs - Čehijā, Igaunijā, ASV, Zviedrijā un izmantots arī Jura Kursieša 2014.gada spēlfilmā "Modris".

Par dziesmu "What for?", kas 2010.gadā uzvarējusi starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija" Latvijas nacionālajā atlasē un piedalījusies "Eirovīzijas" pusfinālā Oslo, vēlāk skanējusi Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Beļģijā, Izraēlā un Serbijā, balva tiks pasniegta komponistam Jānim Lūsēnam un teksta autoram Guntaram Račam.

Dziedātājs un komponists Dons jeb Artūrs Šingirejs balvu saņems par starptautiskā dziesmu konkursa "Eirovīzija 2013" nacionālās atlases finālā pirmatskaņoto dziesmu "Māsa upe", kas iekļauta Latvijas Radio un komercradio raidījumos, televīzijas un koncertprogrammās, tulkota kā "Darling Darling", ieskaņota blīvplatē un laista klajā arī videoklipa formātā. Balvu par šo dziesmu saņems arī teksta autors Ingus Bērziņš un aranžētājs Kaspars Ansons.

Par 2011.gada dziesmu "Joka pēc alfabēts", kas iekļauta koncertprogrammās, atskaņota Latvijas radio un televīzijas kanālos un "Youtube" vietnē videoformātā skatīta vairāk nekā 2 miljonus reižu, balvu saņems mūzikas autors Renārs Kaupers un vārdu autore Indra Sproģe.

Balvu par dziesmu "Tavs stāsts" saņems arī grupa "The Sound Poets", kuras sastāvā muzicē arī Undīne Balode. Dziesma skanējusi radio ēterā, iegūstot pirmo vietu "Radio SWH" 2013.gada topā, un iekļauta albumā "Tavs stāsts" kā tituldziesma. Grupas sastāvā muzicē Jānis Aišpurs, Normunds Lukša, Pēteris Lunde un Gints Bīmanis.

Par dziesmu "Zemenes", kas plaši un bieži iekļauta Latvijas Radio 2 un koncertu programmās, balvu saņems mūzikas un teksta autors Jānis Krūmiņš.

Par stāstiem "Plikie un pusplikie", kas pirmoreiz izdoti krājumā 1983.gadā, daļēji iekļauti stāstu izlasē "Mantojuma kumeļš" un bijuši par pamatu iestudējumam Dailes teātrī, balvu saņem rakstnieks Ēriks Hānbergs.

Par lugām "Puķu brokastis" un "Ziņu dienests strādā", kas publicētas tīmekļa vietnē "www.anitagriniece.com" un iestudētas amatierteātros Jūrkalnē, Ugālē, Meņģelē, Mežotnē, Varakļānos, Jaunlaicenē, Meņģelē, Užavā, Morē, Gaiķos, Staburagā un citviet, balva nokļūs pie dramaturģes Anitas Grīnieces.

Par mūziku izrādei "Lilioms", kas iestudēta Andreja Upīša Akadēmiskajā drāmas teātrī 1971.gadā, vēlāk arī Liepājas teātrī un atdzimusi Latvijas Nacionālajā teātrī 2013.gadā, un "Lilioma" dziesmām ar Māra Čaklā vārdiem, kas plaši izmantotas koncertos, skanējušas arī radio un televīzijā, balva tiks komponistam Imantam Kalniņam.

Par fotogrāfijām no teātra izrādēm, kas iekļautas Irēnas Lagzdiņas monogrāfijā "Izslāpums. Olga Dreģe", Ērika Hānberga grāmatā "Pirmā grēka līcis", Ingas Jērumas grāmatā "Ilzes Vazdikas saldā katorga" un Kārļa Lāča portretu "AKKA/LAA Ziņās", balvu saņems fotomākslinieks Jānis Deinats.

Par darbu izmantojumu televīzijā, tālāku pārdošanu mākslas izsolēs un iekļaušanu "Swedbank" programmas "Gudrie punkti" mākslas darbu elektroniskajā katalogā balva tiks gleznotājam Kristapam Zariņam.

Par autordarbiem, kas izmantoti televīzijas raidījumos un publicēti dzejas klausāmgrāmatas "Atsaukšanās" bukletā un grāmatās, tai skaitā enciklopēdijā "Latvija un latvieši", balva būs fotomāksliniekam Gunāram Janaitim.

Par 1991.gada dokumentālo filmu "Septiņas dienas augustā. Notikumu hronika", kas 2013.gadā izmantota Tautas frontes muzeja ekspozīcijā "Atmoda - LTF - neatkarība", Latvijas Republikas (LR) Augstākās tiesas dokumentālajā filmā "Latvijas Senātam - 95. Vakar un šodien", LR Saeimas kancelejas dokumentālajā filmā par Latvijas Tautas frontes dibināšanas 25.gadadienu "Uzturiet debesis spēkā" un Beļģijas kompānijas "Domino Production" dokumentālajā filmā "Nesasniegtā Eiropa", balva tiks pasniegta režisoram Romualdam Piparam un operatoriem Igoram Boikovam, Aleksandram Demčenko, Vilnim Dumbergam, Agrim Dzelmem, Oļegam Kotovičam, Ralfam Krūmiņam, Jānim Milbretam, Andrim Seleckim un Kalvim Zalcmanim.

Kopš 1999.gada Autortiesību bezgalības balvu ik gadu saņem autori, kuru darbi iepriekšējā gadā izmantoti visvairāk un visdažādākajos veidos - publiski izpildīti, pārraidīti televīzijā, radio, publicēti, reproducēti mehāniskajā ierakstā, kinofilmās, teātra izrādēs u.c. Balvu nepiešķir žūrija, tās laureātus nosaka, balstoties uz statistiku, ko sniedz autordarbu izmantojuma datorizēta uzskaite.